2013. szeptember 12., csütörtök

Rendkívüli Önkormányzati ülés, 2013-Szeptember 10.

2013. szeptember 10-én (Kedden) 18 órakor 

rendkívüli Képviselő-testületi ülés

1. Tájékoztató a Diósd 2321/7 hrsz-ú ingatlanon tervezett építkezéssel kapcsolatban (Szóban)Előterjesztés: polgármester


Spéth Géza Polgármester Úr, tájékoztatta a Testületet és  a szép számban megjelent lakosokat, hogy a Kerox Kft tulajdonosa bejelentette, közölte vele, hogy az építkezést felfüggeszti és átgondolja a helyzetét, a építkezéssel szembeni – lakossági -  tiltakozás miatt.

Aradszki  András országgyűlési képviselővel közösen tárgyaltak Bolgár Úrral. Aradszki Úr az építkezés dokumentációját átnézve nem talált káros anyag kibocsájtást a tevékenységben.

(Megjegyzés: (akkor mi volt a KDNP-frakció nyilatkozata, amit Ő is aláírt ??? )

Kerox vezetője kilátásba helyezte, azt is , hogy elhagyja a települést, de még Mo-is áthelyezi tevékenységét keletre.  ( Megjegyzés- Mo is több helyen befogadnák- hangzott el)

A megbeszélések, tárgyalások még folytatódnak az elkövetkező időben – mondta Spéth Géza Polgármester.
A helyzet megtárgyalása, elemzése, ezzel kapcsolatos következmények modellezése kapcsán egy 2,5 órás vita , érvek és ellenérvek ütközése volt , mind a jelen levő lakosok, mind a képviselők között, személyeskedésbe és számonkérésig bezárólag.

A 2,5 óra alatt többször másik szavába vágva – hozzáfűzve  egy egy megjegyzést – folyt  a vita.

A teljesség igénye nélkül:

nem építsenek       --------------- átadja a telephelyet Máltai hajléktalan otthonnak,
bűz, zaj, por -------------- 500 munkahely - 500 család jövedelme,
tiszta levegő ------------------ 170 millió Ft iparűzési adó/ év,
egészséges élet ------------------- lakosság adói a 4-szeresére nőnek,
meglévő üzem -------------------folyamatos környezetszennyezést mérő állomás,
nem üzemelő utóégető (katalizátor) ---      nincs bizonyíték,
megbetegedések ------------ más miatt voltak.. 
egészségkárosító hatások ----------- fikció mivel hogy az ellenőrzések határérték alatt vannak,
vélemények        --------------------  demagóg duma,
lakosok ---------------------------- hőbörgők,
a lakosok leállása -------------------- feltétel,
civil kontrol ------------------------ bizottság, üzemlátogatás,
döntés ------------------------------- jogszabályok korlátja,
más terület ---------------------------- javaslatok, számonkérés,
Kerox elmegy --------------------------- megássuk a település sírját!

Ki, ki döntse el melyik oldalon áll, én  a magam részéről az ott elmondottakat  adom közre, majd  biztos lesz ez ügyben másoknak is véleménye, kritikája;

1 hozzászólásom:  Tisztelt Polgármester úr! 
Örömmel hallom, hogy a Kerox vezetője, Bolgár Úr felfüggesztette az építkezést, átgondolja helyzetét, józanabbul gondolkodik mint a Testület. Annak is örülök, hogy a februári javaslatomat újra melegítik, s megoldást keresünk, hogy lakott területen kívülre kerüljön a beruházás.
Rögzítsünk egy két tényt. A Kerox ügy több mint két éve foglalkoztatja a Diósdon élő embereket. Alapvetően a gondok nem csupán az ipari üzem bővítésének tervezésével kezdődtek, megalapozta a bővítés ellenzőinek véleményét a Kerox üzem működésével összefüggő számos lakossági panasz is. Gondoljunk csak a diósdi iskola tornatermében tartott lakossági fórum szenvedélyes hangulatára. Panaszok a bűzre, porra, zajra. Az emberek véleményével szemben a Polgármester úr, a Jegyző úr, az ott lévő képviselő társam Ostorházi úr már akkor is a beruházás a Kereox fejlesztése mellett foglalt állást- attól függ melyik kalap van rajtad, három - ugye  emlékszel  Laci…

A Diósdon élők véleménye semmibe  lett vétele. Azóta jelentősen csak annyi változott, hogy a Diósdiak felismerték azt, hogy ez a képviselő testület többsége nem az Ő érdekeit képviseli. .. A Diósdon élő emberek most már saját kezükbe vették sorsuk intézését.

Ennek a képviselő testületnek tudomásul kell vennie azt, hogy a felelősség áthárításával a szakszerűtlenség másra kenésével már nem magyarázhatják a Diósdon élő egészséges, jó levegőre igényt tartó emberek cserbenhagyását. Mert most erről van szó.
 Véleményemmel ma  is megerősítem a kezdetektől hangoztatott álláspontomat;  egyrészt Diósdon  nem engedhetünk meg környezetünket,egészségünket, életminőségünket veszélyeztető iparfejlesztést. Diósd jövője nem iparváros!!! Diósd egyre inkább a  zöld területek, virágok a szép kertek városa kell, hogy maradjon. Elvehetetlen értékünk a jó levegő. 

Még azt is szeretném megerősíteni, hogy a lakosságot érintő kérdésekben csak a lakosság bevonásával, véleményének figyelembe vételével dönthet a testület. Ők választottak meg bennünket , Őket kell képviselnünk. Nem hagyhatjuk cserben az itt élő embereket. 

Ha valamitől el kell hogy határolódjak, akkor elhatárolódom attól a felelősség kerülgetéstől
ami a közelmúltban zajlott tüntetés petíciójára adott válaszból sugárzik, vagy hogy  egy látszatbizottság létrehozásával akarjuk a felelősséget elhárítani magától.
Mint testületi tag azt is szégyellem, amit válaszolt Polgármester úr Dr. Tóth Klára Diósdhéjban olvasható nyílt levelére. Mindent elhárított magáról Polgármester úr.
Annak érdekében, hogy ez a szégyen ne égjen rá a Testületre csak olyan határozatot vagyok hajlandó elfogadni, amely nem engedi meg Diósdon  olyan létesítmény megépítését, mely veszélyezteti az itt élő emberek egészséges, nyugodt élethez való jogát.

2 hozzászólásom:
Sohajda István számon kérte a Februári Önk. határozatot – terület felajánlást. Ostorházi Úr pedig politizálással vádolt meg.
Ha nem csal az emlékezetem és nem vagyok szenilis, akkor az lett elfogadva, hogy amennyiben nem kapja meg  a hatósági engedélyeket akkor nézünk körbe -  én  pár terület említettem   pld. a”papi’ földek , ami a vasúton túl van s a Duna  felé –szélirány – ipari területek vannak. Polgármester Úr közbeszól- az nem jó ki kell sajátítani, lápos, és vizes terület, nincs út stb.
Szerintem ennek az átminősítése  nem okozna gondot ..
Ostorházi Úrnak mondtam, hogy nem kell a pártok  logója mögé bújni, az politizál aki ezt teszi, én a saját véleményemet mondom el – ez is politizálás, de  helyi politizálás.
Szabad Föld cikkben Bolgár Úr  levelében írta, hogy  a telekvásárlás előtt elvi állásfoglalást kért és kapott  a Hivataltól  (Ostorházi: nem, szakhatóságok döntöttek erről, Spéth: de igen, a főépítész adott ki nyilatkozatot, hogy csarnok oda építhető-akkor üzemről nem volt szó.) (Megjegyzés:De hát könyörgöm a főépítész nem a Hivatal alkalmazottja volt? )  
a Szabad Földben a Bolgár Úr levelében az is van, hogy a Homokbánya úton lévő technológiát hozza át – ahol van bűz, zaj, por – akkor miért hisszük, hogy az ott érvényesülő hatások itt nem fognak jelentkezni???
- az építési engedélyben pedig nincs semmiféle porszűrő és egyéb szűrő előírva (csak a tetősík ablakokon keresztül tízszeres légcsere- Fortuna Zoltán ), holott a Homokbányánál használniuk kell ezeket?
Azt tudom elfogadni, hogy  a Kerox itt a jelenlegi feltételekkel nem épít üzemet.

Nem kellene a lakosságot riogatni a 170 millió iparűzési adó kieséssel.
Ha minden igaz a településünk jövőre  városi ellátmányt kap, ez magasabb a jelenlegi normatívánál, költségvetésben is vannak tartalékok 30-40 millió Ft amivel spórolhatunk.. pl. képviselői díjak 17 millió Ft / év, költségtérítések stb. Az is lehet, hogy az iparűzési adót a kormány elvonja és más elvekalapján osztja majd szét a települések között.

3.hozzászólásom;
Nem tartunk ott, hogy meg kelljen nekünk venni azt a területet, ha nem adott ki olyan véleményt a Hivatal, hogy ott mit építhet a cég.
Fel kell ajánlani a Keroxnak a segítségünket másik telek találásában, de nem vagyunk kötelesek megvenni tőle az itt maradtat (Ostorházi: és eladja valakinek aki csarnokot épít oda és azzal kezdjük újra az egészet? – Bogó: nem a csarnokkal van gondja a lakosságnak, hanem a benne folytatott tevékenységgel, aminek hatásairól  sajnos nem kapunk korrekt tájékoztatást. Csak olyan információt, hogy Aradszki úr látta.)

4. hozzászólásom;
Ostorházi Úr nekem szegezte a kérdést, hogy mint a Pénzügyi Bizottság vezetője nyilatkozzon, mi lesz ha meghajlunk a lakosság előtt, honnan lesz pénz a terület megvételére ca.230 millió Ft?

Válaszomban elmondtam, hogy nem csak én vagyok a Pénzügyi Bizottság,  a PB  csak javaslattételi joga van, sajnos a javaslatainkat rendszeresen  leszavazza  a Testület,  a döntések következményeiért a felelősség a Képviselő Testületé. 
Megoldást fogunk találni rá, de még nem tartunk ott, nincs kényszer. (Spéth: a papi földek amit javasoltál,lakóövezet,a másik lehetséges mezőgazdasági) ( Megjegyzes: hogy 1974 óta Diósd teljes területe belterület, tehát semmilyen átminősítés nem szükséges. Diósdon nincs nullával kezdődő helyrajzi szám, tehát nem kell művelésből kivonást lefolytatni, csak HÉSZ-t módosítani.)

Polgármester Úr a véget nem érő ( parttalan ) ok fejtegetést bezárta.

Végítélet – kérdezte egy lakos

Az eredmény – határozatot nem hoztunk, a további tárgyalásokat várjuk, s Polgármester Úrnak vannak javaslatai – más területen – a Kerox új beruházásának megtartása érdekében.

Ezzel sem értettek többen a lakosok közül egyet, mert  Diósd területe nem nagy, így bárhol ha megépül valakiknek az érdekeit sérteni fogja.