2013. december 11., szerda

Diósd Város Képviselő Testületi ülés- December 03.

Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testületi ülés:
 2013. december 3-án 16:00 óra

Képviselő-testületi ülésen mind a  8 képviselő és Polgármester jelen volt.:

NYÍLT ÜLÉS:

    1.      Beszámoló a két ülés közötti fontosabb eseményekről

Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a két ülés - 2013. október 29. és 2013. november 22. közötti fontosabb eseményekről szóló polgármesteri beszámolót a szóbeli kiegészítésekkel együtt megismerte és elfogadta.

   2.      Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete:
   1.      a lejárt határidejű határozatokról szóló beszámolót megismerte és elfogadta,
  2.      a 355/2013 (XI. 6.) diósdi öh. a diósdi Eötvös József Általános Iskola készpénzmentesítéséről és biztonságának javításáról szóló határozat végrehajtási határidejét a soros Képviselő-testületi ülésre halasztja,
   3.      a Településfejlesztési Bizottság részére 2010. október 1-től a Falugazda Kft.-vel kapcsolatos határozatokat a Jegyző juttassa el.

   3.      Az Állattartásról szóló 40/2004. (XII. 20.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Az országos előírások  felülírták a helyi rendeletet, visszavontuk;
Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete felkéri a Jegyzőt, hogy az állattartásról szóló 40/2004. (XII. 20.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről, illetve a törvények által szabályozott állattartásról egy rövid összefoglaló jelenjen meg a www.diosd.hu honlapon.

   4.      Az ÁMK-nál lévő szelektív hulladékgyűjtő sziget áthelyezéséről

Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete:
1.      az Eötvös József Általános Iskola melletti szelektív hulladékgyűjtő szigetet nem helyezi át,
2.      a Gárdonyi Géza utca közlekedésbiztonsága érdekében, megvizsgálja az egyirányú közlekedés lehetőségét a Dózsa György utcától a Mikszáth Kálmán utca felé, közlekedési szakember, illetve az ott lakók véleményét figyelembe véve,
3.      felkéri a Jegyzőt, hogy a kérelmezőt, és a Gárdonyi Géza lakóit a döntésről értesítse.
 A döntés nem tükrözi a vitát, a Pénzügyi Bizottságnak más véleménye volt:
-          a Csapágy gyár parkolójában hozzanak létre egy zárt hulladék udvart,
-           50 m-rel helyezzék lejjebb a szelektív gyűjtőket
-          más helyre helyezzék át a gyűjtő konténereket, ezek alapján javasolja a Képviselő- testületnek az előterjesztés elfogadását.

A gárdonyi utca egyirányusítását nem tartom jónak, reggel van egy fél óra ’zsúfoltság’ de utána nincs, s az egyírányusítás  más utcákra terelné a forgalmat majd vissza a Gárdonyira. Rossz ötlet.

5.      2014. évi helyiségbérleti díjak megállapításáról – nem változnak a díjak.
Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete

1.                  a 2014. évi bérleti díjakat az alábbi fajlagos értékekben határozza meg:
Intézmény
Bérelt helyiség
2014. évi önköltség/óra
ÁMK
Tornacsarnok
6 000 Ft/óra
ÁMK
Tanterem
2 000 Ft/óra
ÁMK
Szakkör, tanfolyam
ingyenes
Egészségház
Rendelők
2 100 Ft/óra
Kék Géza Műv. Ház
Tájház
4 100 Ft/óra
Kék Géza Műv. Ház
Közösségi Ház kisterem
2 100 Ft/óra
Kék Géza Műv. Ház
Közösségi Ház nagyterem
4 000 Ft/óra
Kék Géza Műv.Ház
Sportközpont, Klubhelyiség
2 500 Ft/óra
Polgármesteri Hivatal
Díszterem
9 450 Ft/óra
Óvoda
Aula
10 000 Ft/óra 
Óvoda
18 m² terem
2 000 Ft/óra
Óvoda
30, 36 m² terem
4 000 Ft/óra


    6.      A település 2014. évre tervezett rendezvényeiről
tartózkodtam, mert szerintem a Május 1 legyen csak Városi majális, ha meg más ist beleveszünk, akkor már minden e naphoz kötött ünnepet említsünk meg pl.:Európai Unihoz való csatlakozás napja, stb.

    7.      A Julianus Útikönyvekről

Diósd Város Önkormányzat képviselő-testülete a Julianus Útikönyvekről szóló előterjesztés megtárgyalását leveszi napirendjéről, és a 2014. januári soros ülésre halasztja.

    8.      A Diósdi Kőbánya kamera védelmi rendszerének kiépítéséről
Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete:
  1. a diósdi Kőbánya kamera védelmi rendszerének kiépítését elvégezteti az ITm Global Kft. 1. számú ajánlata alapján,
  2. vállalkozási szerződést köt az ajánlatot adó ITm Global Kft.-vel a beszerzésre és kiépítésre,       
  3. 3.      az összesen 3.871.500 Ft + áfa összeget a 2014. évi költségvetésbe betervezi,
  1. felhatalmazza a Polgármestert a szerződés aláírására, a Jegyzőt az ellenjegyzésére.

  A pénzügyi Bizottságnak más véleménye volt:
  elsősorban nem javasolja a kamera rendszer kiépítését,
 másodsorban javasolja a döntés előtt az alábbi kérdéseket tisztázni: a kamerák felszerelésével ki fog  érdemben foglalkozni, milyen jogi alapja van annak ha a rendőrségnek bemutatják a felvételeket, hogyan    lehet büntetőjogilag felelősségre vonni, akit a felvétel alapján be lehet azonosítani.
 A bizottság kérése továbbá , hogy bármilyen munkák elvégzésére a Diósdi vállalkozóktól is kérjen be az  Önkormányzat árajánlatot, itt például a Komár Stúdió árajánlatát hiányolják.
 A polgárőrséggel és rendőrséggel is vegye fel a hivatal a kapcsolatot, hogy intenzívebben figyeljék a  Kőbánya területét, ezek alapján  javasolja a Bizottság a döntés meghozatalát a Képviselő- testületnek.
 Nem vették figyelembe.
  
   9.      Diósd 1315/2 és 1315/3 hrsz-ú ingatlanok egy részének megvásárlásáról
Nem szavaztam meg, a PB döntését képviseltem. Most 1,5 millió Ft-al többért vesszük meg.
Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete:
1.      A 322/2013 (IX. 26) számú önkormányzati határozatának 2. pontját az alábbiak szerint módosítja: meg kívánja vásárolni a megvételre felajánlott Diósd, 1315/2 és a 1315/3 hrsz-ú ingatlanok 2/4 részét összesen: 4.752.127 Ft, azaz Négymillió-hétszázötvenkétezer-százhuszonhét Ft összegű vételár ellenében, a tartozás összegének beszámításával, 
2.      a vételárat a céltartalék keret terhére biztosítja,
3.      felkéri a Polgármestert és a Jegyzőt, hogy a fenti értékben tegyen vételi ajánlatot a tulajdonosok részére, majd tegye meg a szükséges intézkedéseket a szerződés megkötésével és aláírásával kapcsolatosan.

   10.  Diósd 2501 és 2502/1 hrsz-ú ingatlanok megvásárlásáról  A Közösségi ház másik felének a megvásárlásával kapcsolatosan döntöttünk:
Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete:
1.      meg kívánja vásárolni a megvételre felajánlott Diósd 2501 és a 2501/2 hrsz-ú ingatlanokat,
2.      felkéri a Polgármestert és a Jegyzőt, hogy az igazságügyi értékbecslés szerinti érték alapján folytasson tárgyalásokat a tulajdonosokkal.

   11.  Diósd 1024/8 hrsz-ú ingatlan hasznosításáról
 A hivatal félreértette  a javaslatot , így át kellett fogalmazni, a volt Homokbánya  
       területére egy pihenő park terveztetését kértük.
Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete:
    1.      felkéri a Jegyzőt, hogy bízzon meg kerttervező szakembert a Diósd 1024/8 hrsz-ú ingatlanon környezetterv elkészítésével, a terület funkcionális megtervezésével,
2.    a kerttervező szakember bevonásával, tavasszal történjen a fásítás civil segítség igénybevételével, kőris, erdeifenyő, feketefenyő és tölgy ültetésével a hasznosítandó területre.

    12.  Ellátási szerződések módosításáról
Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete:

1.         elfogadja a Diósd Város Önkormányzata, mint Megbízó, illetve Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint Megbízott, valamint a Szociális Gondozó Központ mint Szolgáltató között 2012. december hó 21. napján a házi segítségnyújtás és családsegítés teljesítésére, 2013. február hó 28. napján pedig a gyermekjóléti ellátások biztosítására  megkötött szolgáltatási  szerződések módosítását,
2.         mely szerint a feladatok ellátásáért járó állami normatíva igénylése, lehívása Diósd Város önkormányzatának, mint Megbízónak a feladata, melyet a szerződésben meghatározott megbízási díj megfizetésével egyidejűleg köteles átutalni a Szociális Gondozó Központ, mint Szolgáltató részére,

13.  ÉTH Nonprofit Kft. pénzügyi helyzetét stabilizáló döntésekről
A helyzet az, hogy a 3 Önkormányzat által alapított Hulladékgyűjtő  cég veszteséges , mert az állam által szabályzott áron nem tud önfenntartó lenni, mivel közhasznú cégként üzleti-vállalkozási – tevékenységet nem végezhet. Így az Önkormányzatoknak kell kifizetni, fenntartani a Kft-t. de meddig?

Diósd Város Önkormányzat képviselő testülete:
  1. mint az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: Társaság) tagja a Társaság likviditásának biztosítása érdekében hozzájárul a társaság jegyzett tőkéjének a tulajdonostársakkal közösen nyújtott -  315 / 2012. ( X.25.) számú önkormányzati határozatával  elfogadott -  összesen 36.000.000,- Ft összegű tagi kölcsönből származó követeléssel történő megemeléséhez. Diósd Város Önkormányzatának üzletrésze a döntés nyomán 3.600.000,- Ft összeggel  növekszik,
  2. Diósd Város Önkormányzat képviselő testülete, mint a Társaság tagja hozzájárul az ÉTH Nonprofit Kft. társasági szerződésének jelen határozat 1. pontjában foglaltak szerinti módosításhoz,
  3. felhatalmazza a Polgármestert, hogy az ÉTH Nonprofit Kft. taggyűlésén a határozat 1. és 2. pontjában foglalt döntést képviselje és az ennek megfelelő társasági szerződés módosítását aláírja.

Elfogadtunk még két határozatot ezzel kapcsolatban:
403/2013 (XII. 3.) diósdi öh. pótbefizetési kötelezettség előírásának lehetőségéről az ÉTH Nonprofit Kft. vonatkozásában

Diósd Város Önkormányzat képviselő testülete:

  1. mint az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: Társaság) tagja hozzájárul az ÉTH Nonprofit Kft. társasági szerződésének olyan tartalmú módosításához, mely alapján a veszteségek fedezésére pótbefizetési kötelezettséget írhat elő a taggyűlés, a pótbefizetési kötelezettséget a törzsbetétek arányában kell meghatározni és teljesíteni,
  2. felhatalmazza a Polgármestert, hogy az ÉTH Nonprofit Kft. taggyűlésén a határozat 1. pontjában foglalt döntést képviselje és az ennek megfelelő társasági szerződés módosítását aláírja.

404/2013 (XII. 3.) diósdi öh. új gazdasági társaság alapításának lehetőségéről az ÉTH Nonprofit Kft vonatkozásában
Diósd Város Önkormányzat képviselő testülete:
  1. mint az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: Társaság) tagja hozzájárul ahhoz, hogy a Társaság a hulladékgazdálkodási közszolgáltatáson kívül egyéb hulladékgazdálkodási engedélyhez, illetve nyilvántartásba vételhez kötött hulladékgazdálkodási tevékenység végzése céljából egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot hozzon létre,
  2. felhatalmazza a Polgármestert, hogy a Társaság taggyűlésén a jelen határozatban foglalt döntést képviselje. 
   14.  BKK Zrt.-vel megkötött finanszírozási szerződés hatályának elismeréséről és módosításáról

1.      A BKK Zrt. –vel 2012. december hó 21. napján megkötött finanszírozási szerződést 2013. évre vonatkozóan hatályosnak tekinti, az erre vonatkozó nyilatkozatot jóváhagyja.
2.      A BKK Zrt.-vel megkötendő finanszírozási szerződés - módosítást jóváhagyja.
3.      Felhatalmazza a Polgármestert és a jegyzőt a nyilatkozat és a szerződés –módosítás aláírására és ellenjegyzésére.

   15.  A települési folyékony hulladék elszállítására vonatkozó közszolgáltatási szerződés módosításáról
Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete:
1.      hat hónapra, a folyékony hulladék elszállítására szerződést köt az Érd és Térsége Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel, 2013. december 1-től 2014. május hó 31. napjáig,
2.      a szolgáltatás díja 1964.- Ft/m3+ áfa,
3.      felkéri a hivatalt, hogy a lakosságot a honlapon és egyéb módon tájékoztassa,
4.      felhatalmazza a Polgármestert a szerződés aláírására, a Jegyzőt a szerződés ellenjegyzésre.

    16.  A polgármesteri hatáskörbe hozott döntésekről szóló beszámoló – tudomásul vettük,

   17.  Kék Géza Művelődési Ház Alapító Okiratának módosításáról

Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete
  1. az Országos Széchenyi Könyvtár Könyvtári Intézet állásfoglalását megismerte,
  2. a Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtár alapító okiratának módosítását jelen határozat melléklete szerint elfogadja,
  3. felkéri a polgármestert és a jegyzőt, hogy az Alapító Okirat módosítását a Könyvtári Intézetnek és a további illetékes hatóságok részére átvezetés céljából küldje meg 
    18.  Diósd Város területén telepítendő légszennyezettség-mérő állomásról

Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete:
  1. légszennyezettség mérő-állomást vásárol 1.757.680 Ft összegért,
  2. az állomás helye később kerül meghatározva szakértő bevonásával,
  3. felkéri a Polgármestert az adásvételi szerződés megkötésére, a Jegyzőt az ellenjegyzésére
  4.  
  A Pénzügyi Bizottságnak több észrevétele volt:
A Bizottság állásfoglalása az, hogy érdemben a következő információ birtokában tud vele foglalkozni: hová lenne telepítve a műszer, figyelembe kell venni a Környezetvédelmi hatóság állásfoglalását,  hogy a berendezés alkalmas-e szennyező anyagok bemérésére, amit esetlegesen kibocsájt a Kerox. A szakvélemény ismeretében lehet megfelelő műszert – szakember javaslatára – kiválasztani. Ezek ismeretében javasolja a Képviselő- testületnek a döntés meghozatalát.

Hosszas egyeztetés és információ csere után, abban egyeztünk meg, hogy a készülő szakvéleményt figyelembe véve kell majd ezt a műszert kiegészíteni, addig is rendeljük meg.

A helyét ki kell jelölni - javaslatunk az volt , több hely legyen megjelölve.
  
    19.   A 2014. évi belső ellenőrzési terv elfogadásáról
 Diósd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a költségvetési szervek belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet alapján az önkormányzat belső ellenőre által készített és az önkormányzat jegyzője által jóváhagyott 2014. évi belső ellenőrzési tervet.

   20.  A Zöldfa – 2089/3 hrsz. utcák térítésmentes ivóvízhálózatának átvételéről – megszavaztuk,
  
    21.  A megalakuló Eötvös Iskolai Intézményi Tanácsba tag választásáról
 a mindenkori polgármestert delegáljuk,

     22.  Az önkormányzat tulajdonában lévő helyi közutak csatornavezeték építést követő az Önkormányzat beruházásában végzett útépítésekről

Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Diótörő utca aszfaltozását a Nefelejcs utcától a Hóvirág utca felé 40 m hossz részén 3,5 m szélességben 519.200 Ft + ÁFA összegben, a csatorna beruházást végző PUHI – TÁRNOK út - és hídépítő Kft.-vel megépítteti.


     23.  Az Eötvös József Általános Iskola 3 tanteremmel történő bővítéséről

Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete:
1.      az Eötvös József Általános Iskola 3 tanteremmel történő bővítéséről dönt,
2.      az engedélyes tervre vonatkozó tervezői munkával Szőke Ágoston Zoltán építész tervezőt bízza meg, az adott ajánlata, és a bemutatott koncepció terv alapján bruttó 2.100.100 forint összegű megbízási díj ellenében,
3.      felkéri a Jegyzőt, hogy a tervezői díjat a 2014-es költségvetésbe tervezze be,

A pályáztatás ellen emeltem kifogást, mert a web lapon megjelent hirdetés erre a tervezésre november 25.-én lett feltéve és dec. 02-ig kellett leadni a pályázatokat.
Egy pályázó adta be november 26.-án ( nagyon gyors volt- mondtam ) a kész anyagát.
Látszat pályáztatást csinálni!!? felesleges- ennek a tervezőnek már előbb szólt a Hivatal egy másik munkát- étkezőben lévő tervezést készíttették vele, s a bővítési tervet is kértek tőle- akkor minek pályázattani- látszat demokrácia jegyében??
A terv, melyet végül elfogadtunk tűzoltásra jó lesz- 2,5 tanteremmel lesz megtoldva az épület a bejáratná, felfele. A 2014/2015-ös tanév plusz igényét talán ki tudja majd elégíteni.


ZÁRT: 6 napirendet tárgyaltunk még.