2013. június 15., szombat

2012-Januártól-Június végéig


Rendkívüli Önkormányzati ülés

2012.01.12

Tárgyalt témák:

1., Molnár Attila bérleti díj módosítási kérelméről- területet bérel, melyen a Önkormányzat fahulladékainak az aprítást végzi  - most közös megegyezéssel a bérleti díjat  az aprítással váltja ki, 3-szoros mennyiséget fog  ezért felaprítani, mint eddig.

2. Diósd, 3030/13 hrsz. -ú ingatlan ingyenes tulajdonba vételéről – A  Kerecsend utca,  ami magán út- vlt, adták át  a tulajdonosok az Önkormányzatnak- közművek  lefektetése miatt is, a testület  úgy vette át, hogy nem vállalta közeljövőben szilárd burkolatú út megépítését.
(írásban)


3., A Kormányhivatal törvényességi észrevételéről
A DTC-vel kapcsolatos döntésünket kellet visszavonni , amit augusztusban nyilvánítottunk ki., ami arról szólt, hogy üzemeltetésre  átadjuk majd a DTC-nek  Sportcentrumot. Az új Sporttörvény kapcsán  sporttámogatásra pályáztak szeptemberben, s kaptak is támogatást.
A kormányhivatal ezt úgy kifogásolta, hogy önkormányzati tulajdont nem lehet csak úgy átadni üzemeltetésre, csak pályáztatás útján. / a Sporttörvény alapján 15 éves üzemeltetést kell vállalnia a Sportszervezeteknek, így 15 évre bérbe kell venniük a sportlétesítményeket a egyesületeknek, így itt is /
 Az augusztusi döntést így visszavontuk és  a Jegyzőt megbíztuk a pályázat elkészítésével.

2 kérelmet bíráltunk el zárt ülésen még.


Rendkívüli Önkormányzati ülés

2012. január 12.

Tárgyalt témák:

1. Molnár Attila bérleti díj módosítási kérelméről - területet bérel, melyen a Önkormányzat fahulladékainak az aprítását végzi  - most közös megegyezéssel a bérleti díjat  az aprítással váltja ki, 3-szoros mennyiséget fog  ezért felaprítani, mint eddig.

2. Diósd, 3030/13 hrsz. -ú ingatlan ingyenes tulajdonba vételéről – A  Kerecsend utca,  ami magán út  volt, adták át  a tulajdonosok az Önkormányzatnak - közművek  lefektetése miatt is. A testület  úgy vette át, hogy nem vállalta közeljövőben szilárd burkolatú út megépítését.

3.  A Kormányhivatal törvényességi észrevételéről
A DTC-vel kapcsolatos döntésünket kellet visszavonni , amit augusztusban nyilvánítottunk ki, ami arról szólt, hogy üzemeltetésre  átadjuk majd a DTC-nek a  Sportcentrumot. Az új Sporttörvény kapcsán  sporttámogatásra pályáztak szeptemberben, s kaptak is támogatást.
A kormányhivatal ezt úgy kifogásolta, hogy önkormányzati tulajdont nem lehet csak úgy átadni üzemeltetésre, csak pályáztatás útján. /A Sporttörvény alapján 15 éves üzemeltetést kell vállalnia a Sportszervezeteknek, így 15 évre bérbe kell venniük a sportlétesítményeket az egyesületeknek, így itt is./
 Az augusztusi döntést így visszavontuk és  a Jegyzőt megbíztuk a pályázat elkészítésével.

Két kérelmet bíráltunk el zárt ülésen még.




Képviselő-testületi ülés 2012-02-02

Az ülés helye: Kék Géza Közösségi Ház, Nagyterem

Napirendek előtt:

Sohajda István tájékoztatta a testületet, hogy minden képviselő és a Polgármester is leadta vagyonnyilatkozatát, így eleget tett kötelezettségének - szavazhat.

Spéth Géza  tájékoztatta a testületet, hogy a várossá nyilvánítási kérelemre vonatkozó pályázatot beadták,  a Bölcsőde pályázat hiánypótlását is időben benyújtotta a hivatal.

A csatornaprojekt:  a hideg idő miatt leállt.

Napirendek:

1. Beszámoló a két ülés közötti fontosabb eseményekről.
A Településfejlesztési Bizottság részéről felvetették a kistérségi társulás sorsát az új Önkormányzati Törvény  kapcsán. Ennek a további működéséről, egyáltalán jövőjéről, munkájáról tájékoztatást kértek, amit meg fogunk nézni, mivel tagdíjat kell fizetnünk - van-e tovább értelme?
A tájékoztatót tudomásul vettük.

2. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról
Több határozatról folyt vita, ill. a helyzet értelmezése. Pl. a utcanév változtatásról, miért nem lett eddig végrehajtva.
Jegyző válaszát – miszerint a törvényből kimaradt a kötelező végrehajtás  kötelme, s a határozat egyik pontja erre utalt – ezért nem lett végrehajtva - értelmezés következik.

Az M0-ás zajvédő falával kapcsolatos  helyzet ismertetése következett, melyben a Településfejlesztési Bizottság javaslata az volt, hogy tiltsa meg a Polgármester  aláírási jogát ezzel kapcsolatos ügyekben. Ezt nem teheti meg a testület, mivel a hatósági jogkört a Hivatal  gyakorolja nem a Polgármester.
Az új MO szakaszt nyáron adják át, akkor lehet új zajméréseket végezni, összehasonlítani a régiekkel, s új zajvédő falakat építeni - átfutási idő hosszú, több év.
Addig is a 80 km/h sebesség korlátozást erre a szakaszra kérni kell - ezt elindítja  a Hivatal.


3. …./2012. (II.2.) számú rendelete Diósd Nagyközség Önkormányzat 2012. évi költségvetéséről
Mivel első olvasatban tárgyaltuk, több észrevétel hangzott el a bizottságok részéről.
Az új Önkormányzati Törvény szerint olyan költségvetést készíthetnek az Önkormányzatok, amelynél működési költségekre csak évközben lehet áthidaló működési kölcsönt felvenni, de év végére O szaldósnak kell lenni. Hitelt csak Eu pályázatokhoz lehet önrészre felvenni –pl bölcsődeépítés önrész 70 millió Ft  - s fejlesztésekre 10 millió Ft –ot/ év. Ez ami be van tervezve jelenleg, s O-ra van a költségvetés betervezve. A Pénzügyi Bizottság javaslata, hogy tartalékot és céltartalékot képezzünk – ne legyen feszített a költségvetés- ahogy a könyvvizsgálói jelentésben is szerepel. Van még több tétel aminél spórolósabban kell tervezni –erre javaslatokat fognak a bizottságok küldeni. Az első olvasatot öten fogadtuk el.

4. …./2012. (II. 02.) számú rendelet a Parkolás szabályairól szóló 29/2009. (XII.18.) számú ÖR módosításáról
 A parkoló az Önkormányzat előtt más hrsz-on szerepel, nem tartozik a Hivatalhoz, össze kell vonni, ill. az új bölcsődéhez is kell /kötelező/ parkoló helyeket kijelölni. Ezt tettük meg.


5. Az önkormányzati tulajdonú víziközműből szolgáltatott ivóvíz és biztosított csatornaszolgáltatás 2012. évi díjainak megállapításáról
Az új közműdíjak központi szabályozása miatt az emelést csökkenteni kell, 4,37%-os infláció helyett 4,2%-ra.
A csökkentéssel egyetértettem, de mivel még mindig tartalmazott olyan plusz költségeket amikkel nem értek egyet /4 éve hozott testületi  döntés, pluszköltség beépítésére a Víziközmű Társulat működtetésére/, mivel nem minden lakost érint, ezért nem szavaztam meg.

6. Informatikai rendszer üzemeltetési és tanácsadási szerződés módosításáról
A Pénzügyi Bizottság javaslata az volt, hogy a weblapot más üzemeltesse, s csökkentett díjjal 1 évre legyen a jelenlegi rendszergazdával a szerződés megkötve. Ebből csak az 1 év maradt meg, így nem szavaztam meg.

7. Fogorvosi alapellátás eszközigényének támogatásáról, II. sz. körzet létrehozásáról
A lakosság létszámának növekedése kapcsán felmerült egy második fogorvosi prakszis létrehozása - ez lett elindítva.

8. Érd és Térsége Hulladékgazdálkodási Társulásban való részvételről
Ezzel egyetértettünk, jelenleg költséggel nem jár.

9. Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodás és SZMSZ módosításának jóváhagyásáról
Elfogadtuk.

10. A település 2012. évre tervezett rendezvényeiről
A Tavaszköszöntő és május 1-i rendezvény közelsége kapcsán/ április 28-május 1/ egy javaslatot fogadott el a testület, miszerint Tavaszfesztiválként a 4 napos hétvégére egy összevont, folyamatos programot készít a hivatal a civil szervezetek bevonásával, úgy, hogy a költségek ne emelkedjenek.

11. Diósd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. évi munkatervéről
A munkatervet elfogadtuk - ez a kötelező napirendeket tartalmazza , amik a mindenkori feladatokkal és egyéb napirendekkel egészülnek ki.

12. A Rádió 87,8 ajánlatáról
Nem fogadtuk el.

13. Diósd története című könyv újranyomásáról
 Vita kerekedett ez ügyben, kell-e, minek, ne fizessünk érte, vállalkozásban csinálja meg a nyomda… Wágner Ferenc könyve „ Diósd története”  újranyomása 5-6 éve volt – most elfogyott. Úgy döntöttünk végül is 5:4 arányban, hogy a felét eladjuk – értékesítjük diósdiaknak, cégeknek, ami fedezni fogja az egész újranyomás költségét, a másik fele pedig megmarad.

14. Napra-Forgó Nonprofit Közhasznú Kft. támogatásáról a TÁMOP-1.4.1-11/2 azonosító számú pályázat keretében
Elvileg hozzájárultunk- ha nyernek a  pályázaton akkor  a szolgáltatásukat ingyen végzik Diósdon.

15. Sportcentrum bérletére vonatkozó pályázatról
Zárt ülésen tárgyaltuk, mert vagyonról van szó és pályázati kiírás részleteit beszéltük meg.
3 variáció  került elő. Nem döntöttünk, egyeztetni fogunk, jogi véleményt is kérünk be., s  jövő héten döntünk.

16.Tájékoztató a polgármesteri hatáskörben megállapított segélyekről
A tájékozatót tudomásul vettük.

17. Idősügyi tanács tagjának helyettesítéséről
A tanács létszámát kiegészítettük.

ZÁRT ÜLÉS:

3 napirendet tárgyaltunk, s döntöttünk a kérelmek ügyében.

Bogó László
2012-02-03






Képviselő-testületi ülés: 2012. február 16.

Jelen: 8 képviselő, Polgármester
Hiányzó: dr Ostorházi László a 4. napirendi pontig

Napirend előtt:
 Sohajda István a  hó-és síkosság mentesítéssel kapcsolatban   a 2011. karácsony előtt 2 nappal  történt balesetre szeretné felhívni a műszaki ellenőr figyelmét, de szerinte az elmúlt hetekben is voltak problémák. Javasolja Dizseri András , hogy  a Fidesz honlapjára  felkerült képeket nézzék meg.

Spéth Géza:  A Helyi Téma újságban  a könyvnyomtatásról megjelent cikkel kapcsolatban  fejtette ki a véleményét, amiben a  pontos határozat ismertetését elfelejtette megemlíteni a Fidesz frakció. A határozatban az áll, hogy a nyomtatandó könyvek felét eladjuk, melyből fedezzük az egész nyomdai költséget.

1. Beszámoló a két ülés közötti fontosabb eseményekről – tudomásul vettük

2. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról – tudomásul vettük

3. Diósd Nagyközség Önkormányzat 2012. évi költségvetéséről
A Pénzügyi Bizottság javasolta  költségvetés elfogadását. Kétszer volt egyeztetés a Hivatallal, erre mindenkinek volt lehetősége /bizottságok, képviselők/, s a könyvvizsgálói észrevételeket,  valamint a   Pénzügyi Bizottság javaslatait figyelembe vette a pénzügyi iroda a végleges költségvetés elkészítésében.
Többek között  javasoltuk a rendezvények éves költségének a csökkentését – 30 %-al lett csökkentve, /3 millió Ft Eu-s pályázaton nyert összeg is ott van/.
-         Az utakra – javításokra 2 helyen is van fedezet – 6-8 millió Ft, amit hiányolt a településfejlesztési bizottság, hogy nincs teljesen elkülönítve, tudni kell, hogy a csatornázás miatt községünk útjainak 60-70%-a fel lesz ’túrva’, aminek a helyreállítása  a kivitelezők feladata.
-         A mikrovoks rendszer bevezetését idén sem javasoltuk,
-         tartalék és céltartalék képzést javasoltuk - ezt javasolta a könyvvizsgáló is – 11 millió tartalékba, s  270 millió  céltartalékba lett helyezve /3 beruházás= járda a 70-es út mellett, új bölcsőde  építése, ha nyerünk a pályázaton, ill. a Önkormányzat épületének az átalakítása/. Ezen  projektekre terveztünk hitelfelvételt 70 milliót a bölcsődére, 10 millió Ft Hivatal átalakítására – amennyiben a többi rész rendelkezésre áll majd.
-         A költségvetésünk biztosítja azokat  a kiadásokat; /szociális támogatások, bérek, közüzemi költségeket,  civil támogatások, fenntartási-javítási kiadások, stb./ amivel  a község működését biztosítani tudjuk. Működési hitelt nem veszünk fel, beruházási hitelfelvétel szerepel csak,  éves hitel visszafizetésünk 3 %-a a költségvetésünknek.

A Településrészi Bizottság több kifogást tett a költségvetéssel kapcsolatban, amire a Hivatal választ adott, ennek ellenére nem szavazták meg ill. a Fidesz frakció nem szavazta meg.
Szóba került a költségvetés feszítettsége, a tartalék képzése. Itt jegyeztem meg, ha valamire kevés pénz jutna, akkor még ott van  tartaléknak a képviselői tisztelet díjak összege ca. 11-12 millió Ft brutto  összeg, ami be van tervezve erre az évre. Én,  Bogó László és Nagy István külső bizottsági tag  nem vesszük fel idén sem a tiszteletdíjunkat, a költségvetés tartalékába lett téve ez az összeg is.
A költségvetést  öten elfogadtuk.

4. Kék Géza Művelődési Ház Alapító Okiratáról   - A vélemények eltértek, a Fidesz frakció nem  javasolta   most az alapítást, elhalasztaná.  5 igen, 4 ellenszavazattal  elfogadtuk a Alapító Okiratot, melyben a könyvtár kiköltöztetése (20 ezer kötet az ÁMK-ból) is megszavazásra került, mivel az iskolát 2013. január 1-től az állam veszi át, s az ott lévő vagyontárgyak is az államhoz kerülnek. A könyvtár a volt Mihalek házban lesz kialakítva.

5. Kisiskola önkormányzati lakásának leválasztása, ez is annak érdekében lesz, hogy az iskola átadásával ez a lakás ne kerüljön át az államhoz, nem iskolai célokat szolgál most sem. Mindenki egyetértett vele.

6. Intézményi normatívák felülvizsgálatáról
A 2 Intézményben – ÁMK, Óvoda – az állami normatívák hibás lehívása – étkezési létszám,  napközis csoportlétszám, összlétszám rossz megállapítása miatt, visszafizetési kötelezettségünk keletkezett, ezt vettük tudomásul, felhívva  az intézmények vezetőinek figyelmét a pontos adatok megadására.

7. Új utcanevekről
eddig név nélküli utcák neveit fogadtuk el - diosdi honlapon lehetett rá szavazni, ezek alapján született döntés.

8. A lakás- és helyiségbérleti rendelet felülvizsgálata
Idén nem emeltük a lakásbérletek díjait.

9. K. L. gépjármű kárának megtérítése iránti kérelme
Rendőrség épületéről lehullott cserép okozta kár megtérítésről döntöttünk (82,500,- Ft) amit a biztosításunkra rendeznek .

10. K. A. támogatási kérelméről
A kérelmet támogattuk.

11. A Kurszán Íjász Egyesület támogatásáról
A kérelmet támogattuk azzal, hogy a civil szervezetekre szánt keretből adjuk, s  más táborozási kérelmeket is itt kell elszámolnunk majd.

12. Akácfa utca aszfaltozása
elvileg támogatjuk az utca ajánlatát, a terveket el kell készíteni a csapadékvíz elvezetésre figyelni kell.

13. Közbeszerzési ütemterv készítése
elfogadtuk.

14.  A Diósd, 1844 hrsz-ú ingatlan megvásárlásáról
elvileg egyetértettünk vele, de még meg kell vizsgálni azt a telket.

15. A gombapince szerződések felülvizsgálatáról
A bérleti díjakat nem emeltük.

16. Pincebérletre beérkezett pályázatok elbírálása (Később kerül kiküldésre)
 2 pince bérletről döntöttünk, 5 jelentkező közül, az a 2 igénylő kapta akik több havi díjat ajánlottak. A PB javasolta, hogy a meglévő Önkormányzati pincék hasznosítására közösségi rendezvények céljára készítsen tervet ill. vonja be az ehhez értő – borászokat – is.

17. Téli közfoglalkoztatásról
A pályázaton való indulást elfogadtuk

18. HPV elleni oltássorozat
Vita alakult ki a HPV vírus elleni oltás hasznosságáról pro – kontra érvek hangzottak el. 5:4 arányban megszavaztuk azt, hogy a 3 db-os oltásnál, ha a szülő az első oltást kifizeti, akkor  az önkormányzat  a másik 2 oltás költségét állja.

19. Az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési Program keretében Érd és Tárnok önkormányzataival és a koncessziós eljárás nyertesével megkötendő koncessziós társasági szerződés elfogadása   - elfogadtuk, egyhangúan.

20. Sportcentrum bérletére vonatkozó pályázatról
Másodszor került  testület elé, a Hivatal készített egy 3. javaslatot az előző anyagokból és  a Fidesz frakció is készített egyet /DTC javaslatának az átdolgozását /.
Az egész pályáztatást azért csináljuk, hogy a Sporttörvény kapcsán plusz beruházások legyenek a Sportközpontban. Önkormányzat eddig is fenntartotta a Sportközpontot,  biztosította sportolási lehetőséget  kicsiknek, nagyoknak,  a DTC-nek, lakosoknak. Tehát akkor van  értelme bérbe adni, ha plusz beruházások lesznek Sportközpontban. Ez alapján készült az előterjesztés. Azokat a javaslatokat nem tudtuk elfogadni, hogy ezután is fizessük továbbra is a rezsi költségeket, s minimális bérleti díjat kérjünk, amit a beruházás fejében le lehet írni. Végül a vélemények  közeledtek, s meg tudtunk állapodni egy olyan pályázat kiírásában, melyet mindenki el tudott fogadni. A pályázat a diósdi honlapon is megjelenik.

21. plusz napirendi pont: 
ÉTV  beruházási 2012. évi költségek, elfogadtuk. A javításokat jeleznie kell a Hivatalnak, melyet ellenőrizni fog a műszaki  iroda.

ZÁRT ÜLÉS:

Falugazda Kft. ügyvezetői pályázat elbírálása 
elfogadtuk, Sőrés László lett kinevezve.

Bogó László

Rendkívüli Képviselő-testületi ülés  2012 Február 20. 16 óra.

Az ülés helye: Polgármesteri Iroda  Jelen van  9 fő.

Napirendek:

  1. A jogszabályváltozások miatt szükséges szerződésmódosításokról
Jogszabályok változás miatt, újra kell az összes Önkormányzati szerződést kötni. Elfogadtuk

2. Diósd közigazgatási területén a közvilágítási feladatok ellátására szolgáló berendezések korszerűsítése és üzemeltetése”tárgyú közbeszerzési eljárás eredményhirdetéséről
Új korszerű világítótestekre / LED technológia / és plusz fejlesztésekre írtunk ki pályázatot, melynek elbírálását most zártuk le.
Lényege; új takarékos közvilágítási égők lesznek elhelyezve,  a mostani éves közmű világítási díjat fizetjük továbbra is 7-8 évig, emelés nem lesz, s e mellett egy 74 millió Ft-os fejlesztést / új közvilágítással nem rendelkező utcákban ill. ott ahol a közvilágítást ritka volt / kell a nyertesnek végrehajtania, plusz karbantartani 8 évig  közvilágítást.  A határozatot egyhangúan elfogadtuk.

3.   Diósd Nagyközség vagyonpolitikai irányelveinek meghatározásáról
Az új Önkormányzati törvény előírása szerint készült el az anyag, melyet elfogadtuk.

ZÁRT ÜLÉS:

Egy napirend volt, megtárgyaltuk, elfogadtuk a határozatot.

           



Rendkívüli Önkormányzati ülés
2012 március 08. 16 óra, a Közösségi Ház, Nagyterem
Létszám 8 fő

 Napirend előtt:
Sohajda Ist. : kátyúzásról  tavasszal ne feledkezzünk meg, 2-3 hétben belül csináljuk meg, ’tűzoltást’
A csatornázás ebben az évben 90%-a megvalósul, ezt is figyelembe kell venni, csak a szükséges helyeken kell kátyúzni,  ahol már van csatorna ott a javításokat el kell végezni.

Szó volt  az Antenna Hungária területén lévő földdeponálásról, OTP-vel kötött megállapodást a cég, figyelni kell, hogy az eredeti állapotban adják vissza a területet.

Plusz 2 napirendet vettünk fel.

Napirendek;
  1. Beszámoló a két ülés közötti fontosabb eseményekről    -   a tájékoztatót elfogadtuk.

2.      Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról – a tájékoztatót elfogadtuk,

3.      Az általános iskolai és az óvodai beiratkozás 2012/2013. tanévre vonatkozó időpontjának meghatározásáról – elfogadtuk az előterjesztést.

4.      A második ÁMK igazgató - helyettesi státusz létrehozásáról – elfogadtuk, megjegyeztem, hogy a költségvetési kiadásokat ez nem terheli, mert ez a plusz bérkiegészítés eddig is ki volt fizetve – mivel azzal, hogy 3 éve megszüntetett 1 igazgatóhelyettesi státuszt az előző testület,  azzal a munka ugyan úgy  megmaradt – mondta az Igazgató Úr, s a feladatok ellátásáért plusz térítést kaptak egyes tanárok. Ostorházi Úr azt mondta, nem is ez volt a szándék.... Nem beszéltük tovább, Polgármester Úr lezárta a további okfejtést - mivel szavazás után történt a vélemény nyilvánítás.

5.      A Diósd, 3046 hrsz-ú Szennyvíztisztító telep telekalakításáról – Azt fogadtuk el, hogy egy zsákutcarészt – ami eddig is úgy volt - kivesszük a Szennyvíztisztító területéből / már nincs ott Szennyvíztisztítás, üres Önkormányzati terület  / és zsákutcának jegyeztetjük be a Földhivatalnál - mivel egy ottani telektulajdonos kérte, így a költségeket Ő viseli. A többi területet meghagyjuk Önkormányzati tartalék, közösségi területnek – később park, játszótér stb. számára.


6.      A Homokbánya utca sebességkorlátozásának kérdéséről
Meghánytuk-vetettük a helyzetet, végül az egységes 40 km/ órás sebességkorlátozás egységesítése mellett döntöttünk a Homokbánya út teljes hosszában.


7.      Középkori kézműves és bajvívó tábor támogatási kérelme – Egységesen támogattuk a tábort 240 ezer Ft-al.

8.      Az iszkaszentgyörgyi hittantábor támogatási kérelme
     Egységesen támogattuk a tábort 400 ezer Ft-al.

A Pénzügyi Bizottsági ülésen Nagy István javasolta, hogy mivel a táborozások támogatása is a civil szervezetek pénzéből lesz kifizetve, így célszerűbb lenne ezeket akkor tárgyalni.
APB ülésen azt javasoltuk, hogy a táborozásokra max. 1millió Ft támogatás legyen szétosztva. Így került  sor a táborok támogatására.
Eddig Kurszán Íjász  Egyesület 300 ezer, bajvívók 240 ezer, Hittantábort 400 ezer Ft-ot kapott, így az 1 millió ft-ból  felhasználásra került 960 ezer Ft.

9.      A Területi Állatvédelmi Őrség támogatásáról; A belső ellenőr jelezte, hogy a tavalyi támogatással nem számoltak el, így a kérelmet elutasítottuk

10.  A Magyarok Öröksége Alapítvány Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény támogatásáról; A költségvetésben  már beterveztük, most adta be a kérelmet az Iskola, támogatjuk a  néptánc oktatást továbbra is.

11.  Peter Cerny Alapítvány támogatásáról,
Az újszülöttek mentését végző alapítványt dr. Varga Dániel Alpolgármester Úr javaslatára 100.000,- Ft- al támogatjuk.

12.  Oktatási intézmények kötelező villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatáról
A határozati javaslatot módosítva fogadtuk el.

13.  Az önkormányzati rendezvényeken alkalmazott térítési- díj rendszer alkalmazásáról, Nem emeljük a térítési díjakat, a helyi kézműveseket segítve, a saját munkájukat térítés mentesen árusíthatják.

14.  A helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának pályázatáról;
A pályázatot PB úgy javasolta elfogadásra, hogy egészüljön ki az új civil tőrvény ide vonatkozó részeivel, s digitalizált formában is adják be a szervezetek a pályázatukat. A következő márciusi rendkívüli ülésen kiírjuk a pályázatot.

15.  Tájékoztató a Tavaszköszöntő rendezvény program-tervezetéről
A első tájékoztatást elfogadtuk azzal, hogy költségelve, több alternatív program figyelembevételével a márciusi önkormányzati ülésen döntünk a végleges programokról. A 4 napos hétvége kapcsán a május 1 és a közötte lévő 2 napon is – már előzetesen felvetődött – a civil szervezetek mutatkozzanak be, akár készüljön egy kis füzet a civil szervezetekről, hogy a községbe beköltözők had ismerjék meg Őket, s akár kapcsolódjanak be hozzájuk.

16.  Kék Géza Művelődési Ház könyvtárának átalakításáról
Vitát váltott ki a könyvtárnak szánt ház átalakítása/ rendőrség mellett /, nem támogatta
a Fidesz frakció; OL:  nem támogatják, pl. a református egyháznak hogy lesz helye,
volt egy régebbi határozat, amiben odaígérték nekik.
Spéth G; amikor a református egyházzal kapcsolatos határozatot meghozták, akkor nem lehettet volna, mert nem voltak birtokon belül, azaz a ház még nem volt az Önkormányzat nevén, ezt a határozatot vissza kellene vonni. Beszélt a református lelkésznek, így nem is alkalmas nekik a ház, tehát ha átalakítjuk, akkor később sokkal alkalmasabb lenne. A közösségi ház jobb és nagyobb, ennél fogva alkalmasabb a közösségi célokra. A közösségi ház átalakítása, egy külső raktár kialakítása is tervezés alatt  van.Polgármester  javaslata  alapján a református egyházzal kötött határozatot visszavontuk, a könyvár kialakítást elfogadtuk. A munkát a falugazda fogja elvégezni.

17.  Tájékoztató a polgármesteri hatáskörben megállapított segélyekről
elfogadtuk

Plusz napirendek;

18.  Érd és Térsége Csatorna-Szolgáltató Kft Felügyelő Bizottsági tagság.
 Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft, Az új csatorna Konzorcium megalakulása kapcsán Diósd Nagyközség is 1 fő Felügyelő Bizottsági tagot küldhet 5 éves időtartamra.
Mivel ez pótlólagosan lett felvéve a napirendek közé, így ezt bizottsági üléseken nem is tudtuk tárgyalni.
Javaslatok a helyszínen születtek. Olyan javaslatokat kért a Polgármester úr aki vállalja és meg van beszélve.

Sohajda István javasolta Sohajda Lajost vagy Ostorházi Lászlót a Felügyelő Bizottságba. Én Nagy Istvánt javasoltam, de meg kell kérdeznem, mert nem beszéltem vele erről. Fölvetődött még pár név, de Polgármester Úr  mondta, hogy másnap el kell jönnie aláírni az okmányokat, tehát olyan kell aki ráér, s nem baj ha a testületből kerül ki, eltudja fogadni Ostorházi Urat.  Én tartózkodtam, a többiek megválasztották, melyhez azonnal gratulált Polgármester Úr.

19.  ZR 1  Zárt ülésen temetési  költség - hozzájárulásról döntöttünk.

Bogó László


Képviselő-testületi ülés  2012. 03. 29 .  15 óra

Az ülés helye: Kék Géza Közösségi Ház, Nagyterem
16 órára értem a testületi ülésre, akkor már a 16. napirendet tárgyaltál.

1.,Beszámoló a két ülés közötti fontosabb eseményekről- elfogadták,

2.,Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, elfogadták,

3.,A 2011. évi költségvetési rendelet IV. sz. módosítása, elfogadták,
A módosítás az iskolai és óvodai létszámok után kapott kvóták rendezése - visszafizetése volt , amit véglegesíteni kellett.

4.,A helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről szóló rendelet módosításáról;
A belső ellenőri jelentés több hiányosságot tárt fel a  civil szervezetek elszámolásánál, amit a Pénzügyi  osztály bekért a civil szervezetektől, amit  pótoltak. Az elszámolásokat így elfogadta a testület, felhívva a Hivatal és  a civilek figyelmét a pontos, előírásoknak megfelelő  elszámolásra.

5., Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 2/2004. (II.02.) önkormányzati rendelet módosításáról
A testület elfogadta az előterjesztést ,a PB kérte a vagyonelemek besorolásának ez elkészítését, azaz  vagyontárgyak számbavételét és leírást .

6., A fogorvosi körzetre vonatkozó rendelet módosításáról, a testület  a határozati javaslatot elfogadta.

7., (II. sz. fogorvosi praxis pályázati kiírása
A Pénzügyi Bizottság javasolta, mivel a praxis vállalkozási formában fog működni, azaz az később tulajdon joggá válik, adható-vehető lesz, akkor az új fogorvos „járuljon hozzá” egy új fogorvosi szék vásárlásához / ez volt már februári ülésen téma, de nem határoztunk a vásárlásról, ami ca. 4,5-6 millió Ft lesz majd, s mind a két praxis fogja használni. A jegyző úr az OEP-et megkérdezte, és a válasz az volt, hogy nem kérhet az Önkormányzat  az új fogorvosi praxis létesítésekor semmilyen formában pénzt.
Ez alapján e nélkül került a határozat elfogadásra.

8., A fogorvosi rendelőben szükséges felújításokról / fogorvosi turbina /
A fogorvosi szék egyik fontos része elromlotta jelenleginek , melynek javítása-cseréjé aktuálissá vált, mert a munkát csak ezzel lehet biztosítani. A beszerzést elfogadta a testület / 323.000,- Ft /

9., Kossuth utcai Egészségház akadálymentesítéséről
Előírás, hogy az Egészségház emeletére mozgássérültek is fel tudjanak menni, ennek a – liftnek – a megterveztetését fogadta el a Testület.

10.,A civil szervezetek elszámolása a 2011. évben nyújtott támogatás felhasználásáról
A pályázati kiírással kapcsolatos módosítások lettek elfogadva.

11., Beszámoló a Diósd Nagyközség területén keletkező folyékony hulladék összegyűjtésére és ártalmatlanítására vonatkozó közszolgáltatási szerződés végrehajtásáról
A tájékoztatót tudomásul vette a testület.

12.,Az Érd és Térsége Szilárd Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodásának Jóváhagyásáról
2014-től / Az új Hulladékkezelési törvény alapján / a szemétszállítást csak Önkormányzati többségi tulajdonú cégek végezhetik, e kapcsán a környező településekkel közösen egy ilyen cégnek, vállalkozásnak a alapítását fogadta el a Testület.

13.,Az érdi Városi Polgárőrség diósdi alapszervezetének 2011-es szakmai beszámolójának elfogadásáról
Az érdi Városi Polgárőrség beszámolt az elmúlt időszak munkájáról. Matocsay Tibor úr, tájékoztatott a Diósdon végzett munkájukról, rendszeres járőrözésükről, a rendezvények biztosításáról, idén a csatornázással kapcsolatos feladatok újak segítenek, figyelnek. Helyi Rendőrséggel  jó  a kapcsolat, 27 fő diósdi van a szervezetükben. Magyari Tibor a vezetőjük.
A testület megköszönte az eddigi munkájukat, a tájékoztatót elfogadta.

14.,Akácfa utca útépítési tervének elkészítéséről
Az tervezési feladattal a legjobb ajánlatot adót bízza meg a Testület.

15.,3025/1 hrsz-ú árok telekhatár rendezése ,
A spar mögötti területen  lévő új utca csatornázással kapcsolatos kiméréseire adott ajánlatok közül a legolcsóbb ajánlatot adót bízza meg a Testület.
/ezt a költséget  is az Önkormányzat fizeti nem a csatornaprojektben érintet lakosok ./

16., Tavaszköszöntő beárazott költségvetéséről
Az előzetes tervezetet a Testület elfogadta.

17.,A Polgármesteri Hivatal épületének átalakításáról (Később kerül kiküldésre)
Az előterjesztést levette a napirendről, később tárgyalja meg.

  PÓT ELŐTERJESZTÉSEK
 Az   új pót napirendek anyagait  szerdán és csütörtökön kaptuk meg.

18.,A diósdi Sportközpont lapostető beépítéséről;
…/2012. (III. 29.) diósdi öh. a 2012. évi sport infrastruktúra támogatási pályázatról
      Az előterjesztés egy pályázatra való pályázás kapcsán lett előterjesztve.  Bizottságok nem tudták tárgyalni. Az anyagot átnézve (03. 28.-an küldték be a tervezők a javaslataikat , 03.29.-én kaptuk meg,)  egy 50 milliós beruházás tervezete volt előttünk, ami túlzás egy 230m2-es beépítés esetén is, hiszen az egyik lapostető beépítését jelenti, nincs alapozás stb.
A költségvetésünkben a tartalék nem erre lett betervezve, hanem a Hivatal felújítására- újjáépítésére. Vagy ez vagy az- mondtam. A válasz az volt, majd, ha nyerünk a pályázaton akkor döntünk.
A másik észrevételem az volt, hogy jó lenne, ha azt a kevés tervezést is, ami Önkormányzat részéről adódik diósdi tervezőkkel elvégeztetni, versenyeztetni.  A 3 tervet adó  nem diósdi cég volt, úgy ahogy a Hivatal átépítésénél sem kerestek meg diósdi céget.
A Testület a pályázaton való részvételt támogatta, én tartózkodtam.

19.,-  a DTC kérelméről a 384/A/20122. (XII.15.) számú határozat megváltoztatásáról,  A DTC-t  decemberben  támogattuk 500 ezer Ft-al, hogy a kézilabda szakosztály költségeit ki tudják fizetni, mivel  a 2011 évi támogatásukat felhasználták már. A plusz támogatást Március 31-ig vissza kellene fizetnie a sportkörnek, mellyel kapcsolatosan kérte a döntés megváltoztatását. A testület döntése végül az lett, hogy nem kell visszafizetnie. Javaslat még az volt, hogy majd az új támogatásoknál ezt vegyük figyelembe.

20., DTC- Sportpálya szerződése,
 A Hivatal és a Polgármester Úr egyeztetett a DTC elnökével többször is. A  DTC pályázatának elfogadásakor a pályázati feltételek  közül egyedül a rezsi költségek kapcsán volt  kérése a DTC-nek, hogy az Önkormányzat vállaljon több rezsi költséget.
A megbeszélés végeredménye az lett, hogy  70%-át a költségeknek a DTC-nek kell állnia.  Ezt  a Testület el tudta fogadni. A közüzemi számlák az Önkormányzathoz jönnek be, melyek alapján a rezsi költségeket leszámlázza a DTC-nek.

Kértem, hogy  a szerződést és  a többi anyagot,o ami nem került fel a honlapra tegye fel a Hivatal.

ZÁRT ÜLÉS:

2 napirend volt amit megtárgyaltunk.

2012. március 29.

Bogó László


Rendkívüli képviselő-testületi ülés
2012-03-21

jelen van 8 fő

Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal, Díszterem

Napirendek;

1.      A helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának pályázatáról
A pályázati felhívást elfogadtuk, a pályázati kiírás az új civil törvény szerint módosul.
Fontosnak tartotta a Testület, hogy tájékozódjanak a civilszervezetek az új civil törvény változásairól. Ehhez kérik a Hivatal közreműködését.


2.      Sportcentrum bérletére vonatkozó pályázatról;
A jegyző tájékoztatást adott a pályázatról, előzményekről; egyhangúlag szavaztuk meg februári ülésen ; egy pályázat érkezett ; időben, a kaució is befizetésre került; a pénzügyi alkalmasság is teljesült; a bérleti díjat  vállalták; a fenntartási költségeknél ellentmondást fedeztek fel, ez pedig az, hogy 80 % fenntartási költség hozzájárulást kérnek, holott a pályázatban a költségeket a bérlőnek kell fizetni. Ehhez a önkormányzat arányosan járul hozzá (a klubhelyiség, büfé rész az önkormányzat kezelésében marad). A beadott pályázatban így ellentmondás van, a nyilatkozatban a pályázati feltételeket elfogadják, de a rezsi költségek 80%-át kérik támogatásként. Nyilatkoznia kell a DTC elnökének.
A meghívott Hisnyay Heinzelmann Béla, a DTC elnöke taglalta a vállalásukat, terveiket, s a beruházási elképzeléseiket. Kérdésekre válaszolva a DTC  jelenlegi helyzetéről is tájékoztatást adott.
A rezsi költségekkel kapcsolatban a DTC-nek szüksége van támogatásra, mert egyedül nem tudja fenntartania Sportlétesítményt. Hosszas értelmezés után, mivel a pályázati kiírástól eltérnünk nem lehetett, a pályázó nyilatkozott, hogy a pályázat feltételeit elfogadja, a szerződés aláírása előtt azonban Önkormányzattal tárgyalni akar a fenntartási költségekről.

Ez alapján a Testület a kiírt bérleti pályázatot  egyhangúan eredményesnek, a DTC pályázatát sikeresnek fogadta el, mivel a pályázati feltételeket elfogadta és vállalja. A szerződéskötés előtt a fenntartási költségek megosztásáról tárgyalást, egyeztetést folytatnak, melyet a következő ülésen véglegesít a Testület.

Bogó László





Rendkívüli Képviselő-testületi ülés  2012-04-12
Jelen 8 fő, hiányzó  Ostorházi  László

Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal, Díszterem

  1. A Polgármesteri Hivatal felújításának tervezéséről
 Meghívott: Várkonyi Andrást a Vár-Stúdió Kft. ügyvezetőjét, ajánlatadó.
Várkonyi Úr, egy prezentációt tartott , melyben bemutatta a tervét. Külső homlokzat, egységes tető alá kerülne a régi és új rész / Hivatal eleje a volt postáig –régi rész –új a volt Posta-műszaki oszt, díszterem ../
-          energetikai korszerűsítés miatti  áttervezésre kaptak megbízást tavaly, de  kiderült,  hogy nem megfelelő minden szempontból a régi épület, esetleg a tartó falakból lehetne meghagyni. Kérdés ;  ne romboljuk le .- tartsunk meg szerkezeti elemeket, vagy az elavult épületrészt teljesen fel kell újítani úgy, hogy a  régi stílust megőrizve legyen.
-          Terv egy belső körfolyosó  az emeleten is, lépcsőház ill. lifttel képzeli el a felső és alsó rész összekötetését,
-          templom felőli tetőtér  is  beépítve lenne – fent  Hivatali  irodák ( Polgármester, Jegyző stb. )
-           becsült költsége –  lehet  ca. 140-150 millió Ft, pontos szám nincs,
-           2 ütemre lehetne bontani,

Kérdések merültek fel;
-          Sohajda István: okmányiroda- majd kormánypont hol lesz, hányan dolgoznak ott, a járásokkal hány ember marad ill. megy át, pénzügyi oldalról a finanszírozás hogyan lesz? Szolár – új fűtési alkalmazásokat tud-e beépíteni a tervező?
-            Jegyző Úr: a Járás és Önkormányzatok közötti feladatmegosztás most van a Parlament előtt - pár hét múlva már tudni fogjuk. A Kormányhivatal át fog venni kollegákat s a megmaradó feladatok alapján csak pár kollegának nem lesz munkája.
-          Polgármester Úr: Pénzügyileg kevés pályázati lehetőség van jelenleg, így a finanszírozás saját erőből ill. hitelből kell majd megoldani, de ha lesznek energetikai, nyílászárokra, akadálymentesítési pályázat, azokra pályáznak majd.
-          Helyi védettség alatt áll az épület ez amíg nincs feloldva külső formájában való változtatást akadályozza - ezt vissza lehet vonni.
-          Felmerült a kiugró ablakok cseréppel való takarása, a meglévő hátsó bejárat felőli rész / északi oldal / zárása, a belső udvar lefedése, a belső irodák elrendezése... stb.
A régi rész teljes lebontása, vagy a fő falak meghagyása / menyi időt és mennyi költséget jelentene ez - vagy az ? A régi falakban mindenfajta anyag, kistégla, vályog, föld – megtalálható mondta Szentgyőrgyi László építész.  Nagyon fontos lenne egy kalkuláció ezzel kapcsolatosan.
 Hol fog dolgozni addig a Hivatal apparátusa? ...
             
-          Bogó László:  a külső látványterven és a 2 alaprajzon kívül / energetikai pályázathoz készített / nem készült még több terv. Ami most van, azt is át kell  tervezni mert még nem tudjuk mekkora területre van szüksége a kormányablaknak, s milyen funkciókra, feladatokra kellenek a Hivatalnak irodák - azaz elölről kell kezdeni a tervezést.
Mivel hitelt a feladathoz meg kell igényelni a Kormánytól, hogy felvehessünk – idén már nem lehet beadni kérelmet, csak minden év márciusáig, így van időn mindent előkészíteni. A saját erőnk(30-40 millió Ft tartalékunk) egy pályázati önrészként le van kötve – ehhez elvileg nem nyúlhatunk, tehát most nincs annyi pénzünk, hogy belevágjunk máris. 
Javaslom, hogy az államigazgatási feladatok átszervezésének megtörténte után az ellátandó feladatok és ahhoz szükséges létszám pontos ismeretében írjunk ki tervezési pályázatot és diósdi tervezőktől is kérjünk be ajánlatokat.
Az okmányiroda-kormányablak belső átalakítását – az új részen képzeltük el, amit most meg tudunk csinálni a nagy átalakítás - felújítás előtt is.
Sok kérdés még nyitva maradt, sok ötlet most hangzott el, ezeket össze lehetne gyűjteni, s a Parlamenti döntés után tudjuk kialakítani a szüksége irodák számát funkcióját, s azt  a tervezőknek konkrét feladatként kiadni.
A közel négymillió forintos tervezői díjat is sokallom egy olyan terv elkészítésére, amelyről már most lehet tudni, hogy nem felel meg a majdani elvárásoknak, módosítások sorát kell elvégezni rajta ( gondolom további költségekért) és ez csak az engedélyezési terv. Mennyibe fog kerülni a módosítások utáni kiviteli terv készítése, amely kötelező kelléke a megépítésnek?
A Várkonyi úr által becsült 1500 m2 körüli kialakítandó alapterületet ( mely a tervezési költség kalkulációjának alapja) a szükségletekhez képest  ( hivatali irodák ) túlzottnak tartom, nem döntöttük el, hogy közösségi helységek hol legyenek
( nagyterem, tanácsterem stb.)

Várkonyi Úr válaszolt- a tervezési költség is már le lett alkudva, kamarai díjszabással őszhangban van. Az elhangzott javaslatok közül be tud tervezni párat, pl. a belső udvar lefedése is lehetséges, de az akkor jelentős többletköltséget jelent.

Polgármester Úr  nem tartja jónak, hogy most pályázatot írjon ki az Önkormányzat, már eljutottunk egy részig, most elölről kezdeni nem tarja jónak. A javaslatokat és a Parlamenti döntés alapján pár hét múlva pontos feladatelosztást tudunk, mely alapján   funkciók is meghatározhatók, s a tervezőnek átadhatók. Egyeztetést javasol majd a bizottságok és a tervező között.

 Szavazás eredménye: 7 igen : 1 nem / Bogó László /

  1. Az oktatási intézmények villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatairól
A legjobb ajánlatokat fogadtuk el.


  1. A 1024/8 hrsz-ú ingatlan hasznosítására vonatkozó pályázatról
A Homokbánya területének hasznosítására tett javaslatot a  Hivatal ill. Polgármester Úr.
Ez a terület sport és szabadidő parknak van kijelölve, a feltöltés miatt nem beépíthető. A volt Homokbánya egy területét sportolási célokra lehetne hasznosítani, s ez alapján került elénk az előterjesztés. Úgy értettünk egyet a pályázati kiírással, hogy a teljes területet kel majd a pályázónak rendben tartania- parlagfű-írtás, tereprendezés, kaszálás.


ZÁRT ÜLÉS:

Z/1.     A Kék Géza Művelődési Ház vezetésével kapcsolatos feladatok ellátására szóló megbízásról, és az intézmény létszámadatairól
 Döntöttünk az előterjesztésekről.

2012-04-12
Bogó László








Rendkívüli képviselő-testületi ülés
2012-03-21

jelen van 8 fő

Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal, Díszterem

Napirendek;

1.      A helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának pályázatáról
A pályázati felhívást elfogadtuk, a pályázati kiírás az új civil törvény szerint módosul.
Fontosnak tartotta a Testület, hogy tájékozódjanak a civilszervezetek az új civil törvény változásairól. Ehhez kérik a Hivatal közreműködését.


2.      Sportcentrum bérletére vonatkozó pályázatról;
A jegyző tájékoztatást adott a pályázatról, előzményekről; egyhangúlag szavaztuk meg februári ülésen ; egy pályázat érkezett ; időben, a kaució is befizetésre került; a pénzügyi alkalmasság is teljesült; a bérleti díjat  vállalták; a fenntartási költségeknél ellentmondást fedeztek fel, ez pedig az, hogy 80 % fenntartási költség hozzájárulást kérnek, holott a pályázatban a költségeket a bérlőnek kell fizetni. Ehhez a önkormányzat arányosan járul hozzá (a klubhelyiség, büfé rész az önkormányzat kezelésében marad). A beadott pályázatban így ellentmondás van, a nyilatkozatban a pályázati feltételeket elfogadják, de a rezsi költségek 80%-át kérik támogatásként. Nyilatkoznia kell a DTC elnökének.
A meghívott Hisnyay Heinzelmann Béla, a DTC elnöke taglalta a vállalásukat, terveiket, s a beruházási elképzeléseiket. Kérdésekre válaszolva a DTC  jelenlegi helyzetéről is tájékoztatást adott.
A rezsi költségekkel kapcsolatban a DTC-nek szüksége van támogatásra, mert egyedül nem tudja fenntartania Sportlétesítményt. Hosszas értelmezés után, mivel a pályázati kiírástól eltérnünk nem lehetett, a pályázó nyilatkozott, hogy a pályázat feltételeit elfogadja, a szerződés aláírása előtt azonban Önkormányzattal tárgyalni akar a fenntartási költségekről.

Ez alapján a Testület a kiírt bérleti pályázatot  egyhangúan eredményesnek, a DTC pályázatát sikeresnek fogadta el, mivel a pályázati feltételeket elfogadta és vállalja. A szerződéskötés előtt a fenntartási költségek megosztásáról tárgyalást, egyeztetést folytatnak, melyet a következő ülésen véglegesít a Testület.

Bogó László



Képviselő-testületi ülés  és közmeghallgatás 2012-05-03. 15 órától.

Nyílt üléssel kezdődött a testületi ülés, 2 képviselő a 2. napirend közben érkezett.
2 plusz napirendet vettünk fel a kiküldött napirendek mellé sürgősséggel. 

1. Beszámoló a két ülés közötti fontosabb eseményekről tudomásul vettük, egyhangúan.

2. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, tudomásul vettük. 5 igen 3 nem szavazattal, Bogó László ; határozatokhoz kapcsolódva - ami még nem járt le és folyamatban van, az az, hogy a civil szervezetről készült kiadványt ezután ne pénzért adjuk, hanem ingyen. Ez meg lett toldva azzal a javaslattal, hogy minden beköltöző család kapjon egy ilyen tájékoztatót. (A Tavaszköszöntőre  készült el 1000 db. s a Falugazda Kft. árulta, de nem fogyott - nem tudtak róla - így 500 db. felajánlás - megvásárlás alapján kiosztásra került) Elfogadta a testület.

Napirendek között Polgármester úr szót adott  Török Csaba  ÁMK  igazgató  úrnak, aki  bejelentette, hogy augusztus 1-től  a budakeszi Katolikus Gimnázium igazgatói  állására felkérték, s így azt elfogadta.  Megköszönte az együttműködést, s kérte a döntésének a tudomásul vételét. A testület elfogadta, a következő időszakra - 2012.december 31-ig - megbízásról a következő ülésén dönt

3. .     Diósd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének  2012. (....) rendelete a szabálysértési tényállást tartalmazó diósdi önkormányzati rendeletek módosításáról. Az új törvényben - járási szintre kerülnek a szabálysértések a jegyzői feladatok közül, - tájékoztatott a Jegyző. Ki kell venni, mert  április 15-től már nem jegyzői hatáskör.    Egyhangúan elfogadtuk.

4. Védőnői körzetekről szóló rendelet módosításáról. Egyhangúan elfogadtuk.

5. Közbeszerzési szabályzat. Elfogadtuk.

6. Falugazda Kft. 2011. évi beszámolója
Több javaslat és megjegyzés volt a Falugazda Kft. munkájával kapcsolatban, a játszóterek állapotának a folyamatos ellenőrzése, tisztán tartása volt kifogásolva. A beszámolót a Pénzügyi Bizottság ülésén részletesen elemeztük, a negatív eredmény okait végigvettük. Felhívtuk a figyelmet a plusz vállalkozásoknál  nyereségességre való törekvésre, a munka/érték táblázat elkészítésre. Szavazás – a  testület elfogadta a beszámolót.

7. Diósdi Nyugdíjas Klub kérelméről
A 2012. évre 150.000,- Ft támogatást ítéltünk meg a Klubnak. Mivel nem egyesületi formában működik, így a számlákat a Hivatal  kezeli, könyveli.

8. Budavidék Zrt. ingatlan megközelítési kérelme. Az ÁMK melletti területen egy üzletházat építenek, melynek módosítását hagytuk jóvá egyhangúan.

9. Civil szervezetek támogatására benyújtott pályázatokról;
A polgárőrség támogatását külön vettük, mivel erre a költségvetésben elkülönítettünk 1 millió Ft-ot, melyet megszavaztunk a diósdi polgárőri feladatokat is ellátó érdi Polgárőrségnek.

A Pénzügyi Bizottságnak a javaslata az volt, hogy minden civil szervezet, akik tavaly kisebb összegeket kaptak, azok támogatását emeljük meg, mert nehéz most más forrásokból támogatást szerezniük. A Településfejlesztési Bizottság a tavalyi összegeket javasolta. A Pénzügyi Bizottság egyedül a DTC támogatását csökkentette - mivel a Sportközpontnál a szerződés alapján a fenntartásba besegít. Javasoltuk, hogy a kézilabda a támogatásból 1 millió Ft-t kapjon. Polgármester
úr elfogadta a Pénzügyi Bizottság javaslatát úgy, hogy a DTC-nek  a bizottsági támogatáshoz még 2 millió Ft-t javasolt a költségvetés tartalékából. Sohajda úr meg még plusz 700 ezer Ft-ot ; hogy a tavalyi támogatási összeget kapja meg a DTC. Ezt 6-an támogatták.     
A Német Hagyományőrző Egyesület - nél nem szavaztam - mivel annak elnöke vagyok. 

- Diósdi Hagyományőrző Klub    350.000,-
- Diósdi Női Kar Alapítvány       350.000,-
- Diósdi Diák Sportegyesület    1.200.000,-
- Fidelio Kamarakórus Egyesület 350.000,-
- Juglans Regia Alapítvány         250.000,-
- Diósdi Társaskör Egyesület      450.000,-
- Együtt Diósdért Alapítvány      250.000,-
- Paulus Alapítvány                    250.000,-
- Diósdi Kosárlabda Klub          400.000,-
- Diósdi Torna Club                 5.405.000,-
- Ciróka gyermek tánc- és játszóház        350.000,-
- Fonó Alapítvány Diósd Kultúrájáért     250.000,-
- Német Hagyományőrző Egyesület        300.000,-
- Naprózsafa Hagy. Néptánc Egyesület   350.000,-
- Diósdi Szent Gellért Vegyeskar             350.000,-
 

10. Százhalombatta Város Érdi Többcélú Kistérségi Társuláshoz történő csatlakozásához való hozzájárulásról és a Társulási Megállapodás módosításáról
Az előterjesztést elfogadtuk.

11. Polgármesteri hatáskörben megállapított szociális segélyek kifizetéséről szóló tájékoztatást tudomásul vettük

12. A 1024/8 hrsz-ú ingatlan hasznosítására vonatkozó pályázat értékeléséről. A volt Homokbánya területének hasznosítására- sportcélokra -  kiírt pályázatra nem jött ajánlat, az újbóli kiírást elhalasztottuk.

13. Játszóterek eszközeinek felújítása (Ifjúság u., Bartók B. u)  A javításokat megrendeljük.

14. Megállapodás a 13-as busz közlekedéséről a BKK Zrt-vel .A BKV helyett az új közlekedési társasággal kell új szerződést aláírnunk, a költségek nem változnak idén.

Pót napirendek:                

15. Lakó-pihenő övezet létrehozásáról - Eöry úr javaslatára a Diósd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a Homokos, Kavicsos, Vércse, Sas, Héja, Keselyű, Seregély és Varjú, kiegészítve a Sashegyi utca - Görög ABC-től lefelé menő utcák területét lakó-pihenő övezetté nyilvánítja.

Ez vonatkozik a lakó-pihenő övezetre:
Közlekedés lakó-pihenő övezetben (KRESZ)
39/A. § (1) Lakó-pihenő övezetbe - a „Lakó-pihenő övezet” jelzőtáblától a „Lakó-pihenő övezet vége” jelzőtábláig terjedő területre - csak a következő járművek hajthatnak be:
 a) kerékpár, 
 b) az ott lakókat vagy az oda látogatókat szállító személygépkocsi, a személygépkocsi kivételével a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, a betegszállító gépjármű, motorkerékpár, a motoros tricikli és ezekhez kapcsolt pótkocsi, segédmotoros kerékpár, állati erővel vont jármű és kézikocsi, a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű, továbbá az oda áruszállítást végző legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi, c)az ott lakók és oda költözők költöztetését végző tehergépkocsi,
 d) az oda látogatókat szállító autóbusz,
 e) az oda építő- és tüzelőanyagot szállító tehergépkocsi és hozzákapcsolt pótkocsi,
f) az út- és közmű építésére vagy fenntartására, köztisztasági, rendvédelmi, betegszállítási, közegészségügyi feladat, illetőleg postai gyűjtő- és kézbesítő szolgálat ellátására szolgáló jármű, ha ez feladata ellátása érdekében elkerülhetetlen.
(2) A lakó-pihenő övezetben járművel legfeljebb 20 km/óra sebességgel szabad közlekedni.
(3) A lakó-pihenő övezetben a vezetőnek fokozottan ügyelnie kell a gyalogosok (különösen a gyermekek) és a kerékpárosok biztonságára.
Ha az úton járda nincs,
 a) a gyalogosok az utat teljes szélességében használhatják, a járművek forgalmát azonban szükségtelenül nem akadályozhatják,
b) járművel várakozni csak az erre kijelölt területen szabad.

16.  Az Ég Ígérő Fa című táncos daljáték Kőbányában történő megrendezéséről- Dizseri András képviselő terjesztette elő, a testület egyetértett pár kiegészítéssel.

Zárt ülés - 2 napirend volt.

Közmeghallgatás:

Napirend 
1. 2011. évi egyszerűsített éves beszámoló.
2. Önkormányzat  2011. évi zárszámadási rendeletéről. 
A két beszámolót törvény írja elő, hogy közmeghallgatáson kell ismertetni és megtárgyalnia a testületnek. A könyvvizsgáló a beszámolóját –értékelését elmondta, s a beszámolókat a törvényi előírásoknak megfelelőnek és pontosnak találta. Megállapította, hogy az eladósodási mutatónk csökkent 6,2 %-ról 5,7 %. A Pénzügy Bizottság tárgyalta és elfogadásra javasolja a testületnek.  Megköszönte a Pénzügyi Irodának, Hivatalvezetésnek és Intézményvezetőknek, hogy a 2011 évi költségvetési terveket tartották, így a tervezett kiadások-bevételek egyensúlyban maradtak, csökkenteni tudtuk  a tartozásainkat, kevés plusszal zártunk.
A testület a beszámolókat elfogadta.



 Önkormányzati ülés:
2012. június 7-én (csütörtök) 15 órára

NYÍLT ÜLÉS:

1., Beszámoló a két ülés közötti fontosabb eseményekről-  elfogadtuk, tudomásul vettük.

2., Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról – elfogadtuk - Két kiegészítés volt.
   PB  a fogorvosi 2. prakszis beindulása előtt a szemész elhelyezését kéri a pl. Védőnői helységek,  valamint a bérleti díj felülvizsgálatát amennyiben ingyenes szolgáltatást add a diósdiakanak.
Akácfa utcai aszfaltozásnál az utca képviselője szót kapott, s kifogásolta, hogy nem egyeztetetek velük a kiviteli tervek készítésénél, mert a tervezett 5 méteres aszfaltos utat nagynak találják, s csak kevesebb – 3,5 méter – úthoz járulnak hozzá. egyeztetés a jövő héten megtartják.

3., Diósd Nagyközség Helyi Építési Szabályzatáról szóló 11/2009. (V. 27.) rendeletének módosításáról -  A javaslatot részben fogadta el a Testület, úgy, hogy csak a csatorna miatti területre lesz a módosítás alkalmazva, több feltétellel.
      Tervezővel elvégeztetik a övezetek szétválasztását.

4., a Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló  
12/2009. (V. 25.) önkormányzati rendeletet módosításáról. A módosítás a Német Kisebbségi Önkormányzat  nevének a megváltoztatása miatt / Német Nemzetiségi Önkormányzat / az új nemzetiségi törvény változása tette szükségessé.

5., Az Érd és Térsége Víziközmű Kft. 2012. évi módosított beruházási tervéről, elfogadtuk az előterjesztést.

6., Firtos István kérelme a 3824/5 hrsz-ú önkormányzati ingatlan visszavásárlásáról, nem támogatta a Testület, nem kötöttünk egyezséget.

7., Az önkormányzati tulajdonú gombapince bérléséről-  az előterjesztést elfogadtuk.

8., Az önkormányzati tulajdonú Diósd, 963/1 hrsz.-ú ingatlan értékesítéséről- egy vízút két lakott telek között, ami már ’fukció’-ját elvesztette, így értékesítésre került.

9., Idősügyi Tanács munkatervéről és az „Idősbarát Önkormányzati Díj”  elnevezésű pályázaton való részvételről – a pályázaton való részvételt elfogadtuk, támogatjuk.

10., Német Nemzetiségi Önkormányzattal kötendő megállapodásról- szintén  elfogadtuk – új Nemzetiségi törvény miatt kellett.

11., A Falugazda Kft. üzleti terv készítéséről – mivel sok olyan tervet , elképzelést tartalmaz a jövőben végzendő munkákkal kapcsolatosan, amit nem volt módunkban bizottsági ülésen megvitatni, mivel később kaptuk meg, így ezt első olvasatként kezeltük, s  visszatérünk rá.

12., Beszámoló a Polgármesteri Hivatal egy éves munkájáról, a személyi és tárgyi feltételek alakulásáról – a tájékoztatót elfogadtuk.


13., Virágzó Magyarország” című sorozatban a Diósdról készült film felújítására érkezett ajánlatról – az új film elkészítését a testület többsége támogatta.


14., A Körúti Színház kérelméről- a színpadot kérte kölcsön a színház és  a teret, 2 előadást szeretnének tartani nyáron.

15., A 2012. évi pedagógus napi jutalmazásáról,  a PB-in megállapítottuk, hogy erre nem lett elkülönítve pénz,  ami tartalék volt az intézményeknél erre, azt  már beépíteték a kafatériájúkba a pedagógusoknak, így ez egy plusz elismerés lenne. A költségvetés elfogadásakor elhangzott, hogy megnézzük tudunk-e még –szerény összeggel emelni az akkori alapot. Most egy átlag 30.000,- Ft / fő tudtunk elfogadni, ami 4,4 millió Ft, amelyet a  céltartalékból fedezünk- vonjuk el. A testület elfogadta / 2 tartózkodás volt /

16., A diósdi alsó-kőbánya mészkőfalain lévő falfirkák tisztításáról- az ajánlatokat és a mészkőfal tisztíthatóságát elemezve – ostorházi Úr javaslatára – körbejárják még egyszer a legkíméletesebb megoldást. Mechanikai művelettel legyen eltávolítva.

  1. A csobogó körüli parkoló kialakításáról – A PB ülésen és a testületi ülésen is szóvá tettem, hogy miért nem kértek be diósdi vállalkozóktól ajánlatot? A következő határozatot hoztuk; a legolcsóbb ajánlat összegének figyelembevételével a falugazda csinálja meg, helyi vállalkozó/k/ bevonásával.

18., A Művelődési Központ Sportközpontban lévő helyiségeinek festéséről- az ajánlatok közül a legolcsóbb diósdi ajánlatot fogadtuk el.

19,m Aszfaltos utak kátyúzásáról; csak azokon az utakon lesz kátyúzás, amelyek a csatornázás nem érint, s  5 millió Ft –ot szánunk  rá,  Hivatalnak fel kell térképezni, listát kell csinálnia,  s a legjobb ajánlatot a dó PUHI céggel megcsináltatni, amit ellenőriznie kell a Hivatalnak.


19., 1024/8 hrsz-ú ingatlan bérletének pályázati kiírásáról – A volt feltöltött Homokbánya területének sportcélokra való hasznosítására írtunk ki pályázatot.


20., Diósd Nagyközség Önkormányzat közép és hosszú távú vagyongazdálkodási tervének elfogadásáról, elfogadtuk, aminél az energia takarékossági szempontokat a intézmények – Hivatal működtetésénél legyen majd tervezve, kivitelezve.


21., Beszámoló a polgármesterre átruházott hatáskörben hozott döntésekről
A tájékoztatót tudomásul vettük.

22., DTC kérelme. A Sportcentrum működtetésének átvételével kapcsolatosan a DTC az üzemeltetést nem tudja a rá eső részt kigazdálkodni, s ezért kérte, hogy amíg nem lesznek olyan bevételei amikből plusza származik, addig a Önkormányzat  segítsen be neki. A beruházások önrészének az előteremtése / 30 % / is  nagy feladatot jelent számukra.
A testület a kérést akceptálta, s áthidaló támogatásban fogja részesíteni.



Plusz napirend;
23., Balambér világa- bölcsődei elhelyezés – Eu-s pályázat támogatása.
A magán bölcsőde megkereste a testület bizottságait és Hivatalát, hogy támogatást kérjen egy Eu-s TÁMOP 2.4.5.-12/2 pályázathoz, melyen elindulna, s ha Önkormányzati támogatást is kap, akkor eséllyel pályázhatna.  14 fős bölcsődei hely kialakítását vállalja, melynek a szülők költségének a könnyítéséhez járulna hozzá az Önkormányzat. A testület támogatta a kérést, s nyilatkozatban vállalja, hogy   20-40% -al támogatni fogja a szülök költségeinek enyhítését, amennyiben nyer  a pályázat.

ZÁRT ÜLÉS:

6 napirend volt, melyeknél döntöttünk.

2012-06-09
Bogó László



Rendkívüli képviselő-testületi ülés
2012. június 21-én (csütörtök) 16.00 óra


A 9 főből 6-an vettünk részt /én is késtem 15 percet/

Tárgyalandó téma:

1.      Javaslat az Érd és Térsége Szilárd Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodásának módosítása. Az alapító okiratban kellett módosítást végezni.

2.      A 168/2012. (VI.07.) számú önkormányzati határozat visszavonásáról
A bölcsőde  pályázaton  nyertünk – most kaptuk az értesítést – így a magán bölcsőde pályázat támogatását a testület visszavonta, amivel én nem értettem egyet, mert 14 férőhelyes magánbölcsődébe is  diósdi gyerekeket fognak vinni, aminek a havi díjához járultunk volna hozzá 30- 40%-al, ez kevesebbe került volna, mint  a majdani bölcsőde üzemeltetése 1-1 gyerekre kiszámolva /ha nem lesz állami normatív támogatás/

3.      A KMOP-4.5.2-11-2012-0001 jelű pályázaton elnyert „Új mérföldkő: Bölcsőde Diósdon” című pályázat támogatási szerződésnek aláírásáról.
50 fős bölcsőde megépítését teszi lehetővé, hogy nyertünk Eu-s állami támogatást, s nekünk ca. 70 millió Ft-al  /a beruházás 40%-val kell hozzájárulnunk/. A pályázat aláírását támogattuk.

4.      A KMOP-4.5.2-11-2012-0001 jelű pályázattal kapcsolatban a bölcsőde kiviteli terveinek elkészíttetéséről
A bölcsőde részletes terveinek elkészítését rendeltük meg – 7,5 millió Ft bruttó értékben vállalta el a tervező, figyelembe véve  a pályázatkiíró javaslatait.


A  rendkívüli ülést folytatva még 2 napirendet tárgyaltunk;

1.  Az állami ünnep 2012. augusztus 19-i diósdi programjáról és költségvetéséről,
  Augusztus 20-a méltó megünneplésére Eöry Zsolt tett javaslatot előzetes felkérés alapján, melyen Dr. Semjén Zsolt  miniszterelnök-helyettes lesz a díszvendég.  A javaslatot elfogadtuk.

                                  2. HÉSZ módosítására tervező felkérése. Az előző ülésen már tárgyaltuk a HÉSZ módosító javaslatot, de abban a formában nem fogadtuk el, szűkítettük a módosítandó területet, amelyet most pontosítottunk, és a tervezést elindítottuk.

Bogó László