2013. augusztus 29., csütörtök

Mai Önkormányzati ülés-Aug.29.

A mai Önkormányzati ülés  elég viharosra sikeredett, de  ítélje meg mindenki maga- maga, pl. csak a nyilatkozat  kéréssel azt értem el, hogy engem támadott a  Testület  számos tagja, hogy  a faceebook-n lévő bejegyzéseket nem szabad komolyan venni,  mikor javasoltam, hogy a nyilatkozattal határolódjunk el  az ilyen kijelentésektől - Ostorházi Úr azt nyilatkozta  „ én tőled határolódom el „...

Dizseri Úrtól azt kaptam a fejemre , hogy miért ilyen pótcselekvésekkel foglalkozom "…   hát igen  egyszerűbb engem  ’ ostorozni ’  mint szembenézni a dolgokkal… 
a Testületin elhangzottakról hamarosan írok (most 23 óra 5 perc van) 

2013. augusztus 28., szerda

Augusztus 29. testületi ülésre pót-javaslat beterjesztése_ Kerox építkezés

Augusztus 29. testületi ülésre pót-javaslat beterjesztése

Hétfőn kaptunk több pót-napirendet, beterjesztést.  

A FIDESZ-KDNP frakció részéről van egy javaslat a Kerox építkezéssel kapcsolatosan egy bizottság felállítására, mely figyelné és  ’felügyelné’ az építkezést, összetétele:  1 fő képviselő, 1 környezetvédelmi ea. Hivatal részéről és 1 fő lakos és 1 fő Kerox részéről.
Pénzügyi Bizottsági ülésen megoszlott a véleményünk, én és Nagy István nem értettünk egyet vele, mert a bizottságnak hatásköre – hiába jogosítjuk fel ( Testület részéről ) – nincs, nem hivatali szerv, nem hatóság és nem Polg. Hivatal – minden  visszakerülhet a Hivatalhoz vagy Testülethez. Mit ellenőrizzen, mikor nincs az építési engedélyben semmilyen paraméter, szűrő berendezés előírva, hogy mit kell beépíteni, ill. betartania a Keroxnak üzemeléskor.
Ezt a gondolatot tovább gondolva adom be egy módosítást, hogy csak akkor van, lenne értelme egy ilyen bizottságnak felállni, ha tudjuk, hogy mit ellenőrizzen, mit kérjen számon stb. ezért beadtam ezt a módosítót;

Diósd Város Önkormányzata
Testülete számára
Tárgy: Módosító javaslat   2343-08/ 2013 napirendhez
Tisztelt Polgármester úr,
A pót-napirendi pontokhoz csatlakozva, javaslom, hogy a  adhok bizottság létrehozása mellett kérje fel a Testület  a Kerox Kft vezetését, hogy a Petőfi utcai új beruházással kapcsolatosan készítsenek egy tájékoztató anyagot a lakosság részére, melyben a gyártási technológiát, az ezzel járó kibocsájtások / zaj, bűz, por / mértékét és az azokkal szembeni egészség és környezetvédő intézkedéseket / különböző szűrők,  gépek, szigetelések / hozza nyilvánosságra.

A bizottság létrehozásának csak akkor van értelme ha a lakosság tisztában van azzal, hogy milyen kibocsájtási határértékek betartását vállalja a KEROX , milyen semlegesítő és szűrő berendezések kerülnek beépítésre, milyen intézkedéseket tesznek a lakosság nyugalmának megóvása érdekében.

Javaslatom, hogy a bizottság létrehozása mellett a következő határozatot fogadja el a testület:

1., Diósd Város Önkormányzata levélben forduljon a Kerox Kft-hez, melyben kérje fel Őket, hogy a lakosság korrekt tájékoztatása érdekében hozza nyilvánosságra, hogy milyen tevékenységet fog folytatni, milyen alap és segédanyagokat fog használni a gyártás folyamán, azok milyen terhelést jelentenek a környezetre és milyen kibocsájtási határértékek betartását vállalják, milyen szűrő és semlegesítő berendezéseket építenek be.
2. Diósd Város Önkormányzata felkéri a Kerox Kft vezetését, hogy tegye lehetővé az üzem működése során a társadalmi kontroll megvalósítását.

2013-08-29
Felelős: Polgármester
Végrehajtás: azonnal

Kérem a Testületet a javaslatom elfogadására
Tisztelettel
 Bogó László
képviselő


2013. augusztus 27., kedd

Érd város jegyzőjénél jártam Kerox Kft-vel kapcsolatosan

Érd Város Jegyzőjénél voltam, 2013-08-28.
Múlt héten jelentkeztem be a Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet Jegyző Asszonyhoz, hogy  a Kerox építkezéssel kapcsolatosan, hogy információt kérjek Tőle.
Egy levelet is készítettem – ezt adtam át Neki:

Érd Város Jegyzője részére,
Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet
Jegyzőasszony

Tisztelt Jegyzőasszony,                        Tárgy: tájékoztatás kérése, környezeti hatástanulmányról a diósdi Kerox cég új üzemével kapcsolatosan.
                                                                      
Érd Város Építési Hatósága  2013 május 10-ével építési engedélyt adott ki a
diósdi Kerox Kft cég új üzemének építésére – Diósd Tisza utca hrsz: 2321/7 iktatószám:
838/38/2013_PBA. Az engedélyt az Ön Hivatala adta ki.
            Diósd lakossága aggodalommal hallotta a hírt, hogy a  műanyag gyártással foglakozó Kerox cég új telephelyet fog építeni lakóövezettel körülvett területen / Tisza utcai GKSZ területen / .
A lakosok tiltakozó demonstrációt is tartottak, megfogalmazva aggályukat és tiltakozásukat az őket feltételezhetően veszélyeztető egészségkárosító hatások miatt.
A Diósdi Önkormányzatnál megtekintett építési engedélyből teljesen világosan kiderül, hogy egy három műszakban  műanyag alkatrészek fröncscsöntésével, valamint szerszámkészítéssel, javítással és fogászati-kerámia anyagok előállításával foglalkozó üzem fog épülni.
Az építési engedélyben utalás van a lakosságot terhelő zajra, por kibocsájtásra és bűzzel járó tevékenységre mely a lakosság egészséges élethez és lakhatáshoz való jogának  -  Magyarország Alaptörvényének XXI cikk (1) bekezdése alapján:  „ Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát  az egészséges környezethez.” - a csorbításával jár és az egészségre is – feltételezhetően –  káros hatással lehet.
Diósd Polgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint nem rendelkeznek az építési engedély mellékletét képező hatástanulmányaival, ami alapja az  építési engedély megadásának.
Tisztelt Jegyzőasszony, Diósd község lakosainak jogukban áll megtudni, hogy a létesítendő üzem milyen hatással lesz életvitelükre, környezetükre, az Ő és gyermekeik, unokáik egészségére.
Kérem Önt, hogy az építési engedélyhez készült  környezetvédelmi és egészségügyi hatástanulmányokat és az alapján készült egészségmegóvó előírásokat tájékoztatásul szíveskedjen rendelkezésünkre bocsájtani. 
Segítő közreműködését köszönöm.

22.08.2013
Tisztelettel
Bogó László
Pest megyei Önkormányzati képviselő,
Diósd Város Önkormányzati képviselő,


A megbeszélésen még az Építési osztály vezetője vett részt.
Elmondtam a Kerox  Kft  kapcsolatosan 2010 óta történteket, falugyűlést, Önkormányzat ténykedését, mit tudott a Testület, Hivatal lépéseit, s a lakosság aggodalmát, tiltakozását stb. Nagy részét hallották, tudtak róla.
Az építési engedélyben leírtakkal kapcsolatosan; a szakhatóságok nyilatkozataival kapcsolatosan  megfogalmazódott polémiát, miszerint  hatástanulmányt nem javasolt a ( Közép Duna  Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi  és Vízügyi  Főfelügyelőség)  hatóság mikor le van írva, hogy por, zaj és bűz is kikerül az üzemből s nincs hatásterület ( az a terület amit érinthet ez a terhelés ) kijelölve…

Jegyzőasszony többek között elmondta, hogy a Építési hatóság a szakhatóságok véleményét nem bírálhatja felül , azokra kell hagyatkoznia, s az építési osztály  körültekintően járt el  az engedély kiadásakor –  véleménye szerint. Megérti az aggodalmakat, de a kérésemet amit leírtam, meg kell néznie, hogy
 teljesíthető-e mert biztos abban, hogy a szakhatósági véleményeket kiadhatják. Megnézik. Válaszolni fognak.
Megkérdeztem, hogy mikor végezhetik az építkezést- éjjel –nappal hétvégén is – hogy van szabályozva?  Mivel nincs az építési engedélyben.  A válasz az volt, hogy van országos építési szabályozás, abban  leírtakat kell betartania az építőnek, ha ott megjelölt  paramétereket pl. zaj, por, stb. túllép a határértéken és  a körülötte lakók nyugalmát sérti , akkor  felléphetnek ellene…
A választ várom
Bogó László


Polgármesteri Hivatalban elhangzottakkal kapcsolatos nyilatkozat - javaslat



Kerox / faceebook

 Olvastam a faceebookra feltett bejegyzést amely arról szól,  amit egy diósdi lakos hallott a Diósd Polgármesteri Hivatalában.  Ezt felháborítónak tartom, mivel ez ügyben eddig nem történt lépés a Polgármester úr és a Hivatal vezetése részéről az e heti Önkormányzati ülésre egy  egyéni indítványt adtam be.



Diósd Város Önkormányzat
Testülete
                                                                              Tárgy:  Diósd Polgármesteri Hivatalban elhangzottak.
Tisztelt Polgármester Úr,

A faceebook-on nemrég olvasható egy bejegyzés a Polgármesteri Hivatalban egy beszélgetés  részleteiről , amit  egy diósdi lakos hallott a  Hivatal egyik  helységéből. Ezzel kapcsolatban szükségesnek tartom, hogy a Testület foglaljon állást ez ügyben.
„Egyik ismerősöm ma volt bent az önkormányzatnál és a következőknek volt akaratlanul is a fültanúja - idézem:
"ma voltam bent az önkormányzatnál , és amig vártam a folyosón, hallottam ahogy az egyik szobában beszélnek a kerox-ügyről. úgy foglalták össze, hogy "a lakosság kénytelen lesz ebbe is beletörődni" meg hogy a "gyerekek sok mindent kibírnak, majd kiszellőzik a tüdejük" meg hogy " a lényeg a...z hogy fejlődünk, gyarapodunk". szerintem ez szomorú hogy ez az önkomrányzatnál dolgozók hozzáállása, az meg szerintem vicc hogy az önkomrányzatnál dolgozók nem diósdiak, tehát az ő gyerekeiket, idős szüleiket vagy unokáikat nem érinti az itt kialakuló veszélyes levegő (meg sok minden más sem ami diósdon történik)." "
A leírtak alapján a Hivatalban elhangzottak,  akár valamely dolgozó részéről, akár egy dolgozóval beszélgető személy részéről hangzottak el, úgy azzal,  annak tartalmával  nem érthetnek  egyet és nem azonosulhatnak sem a Képviselő Testület tagjai,  sem a Hivatalban dolgozók.
Javaslom, hogy  a Képviselő Testület  határolódjon el minden ilyen nemű kijelentéstől és szólítsa fel a Hivatal dolgozóit, hogy ilyen kijelentések, megjegyzések ellen lépjenek fel, mivel a Hivatal a Diósdon élő emberekért van és azokat kell szolgálnia, ha tetszik neki ha nem.

                                                                    NY I L A T K O Z A T
mely a https://www.facebook.com olvasott diósdi lakos által hallottakkal kapcsolatban.
Diósd Város Önkormányzati Testülete   elhatárolódik minden nemű  olyan kijelentéstől mely a diósdi lakosokat sérti, érdekeikkel ellentétes és rájuk tiszteletlen  megjegyzést, véleményt  tesz. Felhívja a Polgármesteri Hivatal dolgozói figyelmét, hogy ilyen viselkedéssel szemben lépjenek fel s maguk is határolódjanak el az ilyen véleményektől.
Diósd Város Önkormányzatának Képviselő Testülete  fontosnak tartja, hogy nyilatkozatot  adjon ki, miszerint mind a  Képviselő Testületnek, mind a Hivatalnak a város lakosainak érdekeit, a  közösséget kell szolgálni  és képviselnie.

2013.08.29.
Kérem a Képviselő Testületet a nyilatkozat elfogadására.
Tisztelettel
Bogó László
képviselő