2014. május 14., szerda

Kerox Kft levelére reagálva...

Kerox Kft levelére reagálva. 

 Először is szeretném elmondani, hogy  a DIÓSD-héjban megjelent,  Kovács Attila úr által írt levél nagyon egyoldalú és megtévesztő, azt sugallja, hogy a Kerox Kft. szenvedő alanya a történteknek és nem tehet semmiről.

Had frissítsem fel az emlékezetét mindenkinek.

3,5 éve volt , hogy a Kerox Kft megvásárolta a Petőfi- Tisza u. sarkán lévő területet ahová új üzemet szándékozott építeni. Az akkori tiltakozások és a gazdasági helyzet 2 évre „jegelte’”ezt a beruházást.
Akkor is és a tavalyi évben is, mikor újra indították a beruházást a lakosok tiltakozása és félelme egy  három műszakban működő  műanyag  fröccsöntő és fogászati implantátumokat  gyártó  üzem egészségre ártalmas voltának felvetésére hiába várták  a választ. Ez után erősödtek fel tiltakozások, amit erősített a Homokbánya úti üzem körül lakók panaszai is.

A másik ok, hogy a Homokbányai úti üzem káros anyag kibocsájtásánál a környezet  védelmében előírt szűrőket és után égető ( katalizátor)  berendezéseket erre az új üzemre nem írta elő  a hatóság, csak annyit, hogy az implantátumokat gyártó üzemben „ 10-szeres légcserét kell alkalmazni’ és a keletkezett porszennyezést a  tetőtéri ablakokon keresztül, közvetlenül a szabadba kell engedni .  

Lakóhelyünk, Diósd  lakóinak egészsége érdekében emelték fel szavukat nem kevesen. Lehet, hogy hangosak voltak, de így hallották meg Őket. Kérdéseikre nem kaptak választ sem a Kerox Kft vezetőitől sem a hatóságoktól.

Utólag meg kell állapítani, hogy a beruházást rosszul menedzselte az  Önkormányzat vezetése,  kezdve ott, hogy:
-            Sem a területtel határos ingatlanok tulajdonosait, sem a település lakosságát, sem az Önkormányzati  Testületet  nem tájékoztatták előre, hogy egy három műszakban működő ipari üzemet szándékoznak a családi házak közvetlen szomszédságába építeni.
-  A Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya egy GKSZ besorolású ( gazdasági-kereskedelmi-szolgáltató ) területre elvi engedélyt adott GIP ( gazdasági-ipari besorolású területen építhető)  három műszakban működő üzem létesítésére,
-         -   Az építkezéssel kapcsolatos lakossági kifogásokat nem vették figyelembe különböző szakhatóságokra és jogszabályokra hivatkozva, hatósági ügynek tüntetve fel az egész problémát,
-         -   Pató Pál módjára halogatta ( hiába javasoltam )  külső területek pl. vasutón túli – Duna felé eső terület, felajánlását a Keroxnak.

Egy körültekintően működő településen  az üzemeket nem betelepítik a lakóövezetek közé, hanem kitelepítik onnan.

Mi fontosabb Diósdnak, hosszútávon az egészséges környezet amiben élünk, ahol gyerekeink és unokáink élni fognak, vagy az a pénz ami jelenleg iparűzési adó formájában kiesik a város bevételéből?

Lássuk mennyi is esik ki, mert itt is jó pár megtévesztő adat kapott szárnyra!

 A  Kerox 150 millió Ft.  adót fizet be a város kasszájába, ebből a iparűzési adó 130 millió Ft.,telek  és építményadó 20 millió Ft , ami továbbra is megmarad.

A jelenlegi támogatási rendszerben az állam  105 millió Ft-ot von el a várostól, mert  „sok’”a saját bevételünk  (iparűzési ,telek és építményadó  484 millió Ft/  volt 2013-ban).

A Kerox befizetése utáni az állami elvonás kb. 30 millió Ft. A hiteleink átvállalása (konszolidáció) kapcsán , éves szinten megmarad 35-40 millió Ft. amit eddig hiteltörlesztésre fordítottunk.

Összesítve 130 millió Ft kiesésből 65-70 millió Ft megmarad, így a tényleges kiesés igazából 60-65 millió Ft.
17 éve nemzetközi versenyszférában dolgozom, tudom, hogy a történésekre gyorsan kell reagálni, alkalmazkodni kell a helyzethez, új megoldásokat kell keresni.

Ez a kiesés a kb. 1,5-1,6 milliárd Ft-os költségvetésünknek a  4-6%-a. Ettől a város költségvetése  nem omlik össze és NEM kell emiatt adóemelésben  gondolkodni a jövőben! Aki ezt terjeszti az félre akarja vezetni a lakosokat. Ekkora bevétel kiesést hatékonyabb adóbehajtással és takarékosabb gazdálkodással kompenzálni lehet, valamint a város adottságainknak megfelelő, környezetbarát  tevékenységet  fojtató vállalkozásokat  kell   „idecsábítani”,  melyek pótolják a kieső bevételt

A Kerox Kft-nek köszönjük az eddigi együttműködést további sikeres  munkát, gazdasági növekedést kívánunk, melyet  egy olyan ipari területen tudnak megvalósítani, amely messze esik a lakóövezetektől , zöldmezős beruházásként korszerű  üzemet építhetnek akár többszörösét a Diósdra tervezettnek  állami támogatással.

A történet tanulsága számunkra, hogy el kell tudnunk dönteni milyen környezetben, hogy akarunk élni  itt Diósdon, hogy  akarjuk a települést a következő generációnak átadni!

Bogó László
képviselő

Pénzügyi Bizottság vezetője

2014. május 13., kedd

Városi - egyesületi programokról képek

Tavaszköszöntő;

Fut a Diósd



Tavaszköszöntő: Naprózsafa  Hagyományőrző Néptánc Egyesület - vendég fellépőknek készül az étel,


Mmagyar Gyula születésének 130 . évfordulója - megemlékezés- Diósdi Hagyományőrző Klub





Május 1. Német nemzetiségi Önkormányzat és Német Hagyományőrző Egyesület - készül a lángos...






Május 3. Máriaremete - Német zarándoklat,




TeSzedd! Mi szedjük! május 10.