2014. július 12., szombat

Önkormányzati ülés- Július 09. 17 óra

 Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testület ülése
2014. július 9-én 17:00 órakor

Jelen 8 fő – hiányzik: Ostorházi László ( 7-8. napirend körül jött meg)

Napirendek előtti hozzászólások;

Sohajda István: Kőbánya omlásveszélyt elhárítását hogyan lehetne megoldani - válasz Polgármester-, már foglakoznak vele.

Bogó László: Árvalány utcában jelezték a lakók hogy megsüllyedt az úttest a csatornázás utáni aszfalt burkolat, ebben kértek intézkedést és javítást –  nem kaptak visszajelzést eddig.  Hargitai úr + még páran – Nem tud róla a Polgármester úr, mondja, jelzik a műszaki ellenőrnek  és majd a  csatorna B programjába beleteszik - nincs elfelejtve az Árvalány utca - Mart aszfalt van ott.

NYILT ÜLÉS:

1.     Beszámoló a két ülés közötti fontosabb eseményekről – tudomásul vetttük.

 A Művészeti isk  önállósodást elutasították -  szülőkkel – beszéltek – levelet küldtek, hogy vizsgálja felül a minisztérium ,  2. megbeszélés volt a  tankerülettel. készült egy anyag – kértek időpontot júl. 22.-én  mennek a   MINISZTÉRIUMHOZ.

Polg: Ljubacsovi körjegyzőségtől meghívást kaptak – hasonló- mint Szent G. hét  – 3 évig eddig  mindig voltak ezen a rendezvényen ( 10e fő ),  idén is elmennek.

2.     Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról- elfogadtuk a tájékoztatót.

A Pénzügyi Bizottság megismerte és megtárgyalta a Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló előterjesztést, a Bizottság javasolja a büfé pályázati kiírás lezárását, mivel a határidő letelt, nyilatkoztatni kell a pályázatban nyert büfé tulajdonosát a döntéséről, vagy a pályázat újra kiírását támogatja elfogadásra a Képviselő- testületnek.

Jegyző: büfé pály. aki  nem nyert –  levél jött – nem tudja a 40 eFt-ot vállalni, visszakerül majd  a testület elé.
A büfénél  javítások kellenek – festés stb. el kell végezni előbb.

A két utca, Veréb és Ötvös  egyirányusításával kapcsolatban – végrehajtásra került – nincs meg az több mint 50%-os támogatás  a lakosok részéről, így nincs változás , marad így ahogy van.

3.     2014. évi költségvetési rendelet I. sz. módosítása

A bizottságok előtt Polgármester Úr megjegyezte: van egy szerződésünk a bankkal  ami miatt mrh kell szavazni így ahogy van – majd rendbe lesz téve a következő módosításnál, a 9 és a 10 mellékletek elfogadása a fontos most.( beruházások, felújítások)


A Pénzügyi Bizottságin 2-2 volt igen és nem szavazati arány ezért  én elmondtam az ottani véleményemet újra;
-          A beruházásoknál a táblázatban ugyan azok a beruházási tételek vannak , amik februárban, azaz nincsenek  a mostani álláshoz igazítva, s ki van véve a mérőállomás telepítése a Kerox Homokbányai üzeméhez , amire érvényes határozatunk , döntésünk van, javasoltam azt visszatenni a beruházásokhoz (állítólag  a Kerox  kemencét telepít, ami nem arra utal, hogy ezt a részlegét elviszi)
-          A 243 millió Ft hitelfelvétel most úgy néz ki, hogy még nincs is meg az kormánytól az jóváhagyás, DE már elköltöttünk belőle  50-70 millió Ft-ot ( megrendelte testület a beruházásokat ill. kifizette)
Az, hogy a bankkal június közepén aláírták a szerződést, s most fogadjuk el amit a bank jóváhagyott,  s nem lehet rajta változtatni – 3 héttel ezelőtt is lehetett tudni azt, hogy mik hogyan alakultak, miért nem hívott össze akkor  a Polgármester úr minket?
A mérőállomást javasoltam vegyük vissza – nem vették vissza, így ahogy van megszavazták, én nem.


Diósd Város Önkormányzat beruházási kiadásai célonként

Feladat megnevezése
eFt
1.
Iskola bővítés
85.000
miért ennyi?  amikor kapunk támogatást? (Prioritás volt)
2.
7-es út melletti járda
22.573
újságban 30 millió Ft van írva( prioritás volt)
3.
Egészségház akadálymentesítése
11.000
ez is többe fog kerülni (12,5millió)
4.
Ipar utca útépítés
33.020
lesz vagy nem ? Nincs kiírva  ( hitelből)
5.
Tétényi u. járda
6.000
több lesz ,elfogadva - úttal együtt ca.12-15 millió Ft (hitelből)
6.
Vadvirág u. járda
10.000
hitelből
7.
Kocsis u. Óvoda előtti járdaszakasz
2.500
határozat van rá - (hitelből)
8.
játszóterek eszközcsere, átalakítása
10.000
megrendelve - nem valós szám - több  ( hitelből)
9.
Focipálya világítás
15.000
oda adva de nem a világításra ( hitelből)
10.
Dió óvoda kerítés
635
hitelből
11.
lakó-pihenő övezet tervezése
419
hitelből
12.
informatikai fejlesztési keret
2.282
már megrendelve  (hitelből)
13.
Zöldfa u. közmű áthelyezés
23.700
hitelből
14.
Sportközpont tetőtér bővítési pályázathoz önerő
30.800
hol tart ez a pályázat? ( hitelből)



15.
Ingatlan vásárlás
10.160
orvosi mellett - megvették
16.
ÁROP projekt
22.000
bevét pályázatból - kiadás( mit keres itt)
Összesen
285.089
KIVÉVE:
Kőbányi térfigyelő rendszer-
-4,9
légszennyezésmérő - Kerox-hoz
-1,758
javasoltam tegyék vissza -NEM tették vissza( Prioritás)
csatorna projekthez kapcs. el nem számolható vízelvezetés
27.060

Az előterjesztés véleményezésére a Pénzügyi Bizottság, a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság és a Közösségi Bizottság illetékes
Meghívott:  Szita László könyvvizsgáló, Jónásné Penner Ágnes belső ellenőr,
Apropó: a Könyvizsgáló jelentését se a belső ellenőr jelentését nem láttuk!


4.     Favédelmi rendelet – kiegészítésekkel lett elfogadva, aPB részéről kértük, hogy a rendelet hatálya eső fa fajtákat sorolják fel.


5.     Diósd 1255 és 1258 hrsz-ú ingatlanok egy részének ajándékozásáról
A felső-gazdag dűlőnél egy új utca nyitása van betervezve a HÉSZ-be. A PB felvetettük, szükséges-e ott utca nyitása. A testület az utca nyitást nem függesztette fel, a ügyvédi költ  átvállalását javasolták  ( nincs költsége ).  elfogadták - Én tartózkodtam

6.     Diósd, Sándor utca 1800 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó vételi ajánlatról
Ingatlanbecslést kértünk.


7.     Ifjúság úti parkban járda építése,  a 7-es úti járda folytatása a lakótelep felé-  kerítésnél kapu, A Pénzügyi bizottságin – mivel egy vállalkozótól volt ajánlat, kértük, hogy kérjen be  a Hivatal még ajánlatot. Nem történt meg. A testületi ülésen engem kérdeztek kitől kérjenek be! Sürgős a munka elvégzése. Mondtam, hogy a vállalkozó 2 héttel ezelőtt adta be az ajánlatát a dátum szerint, s van egy olyan testületi rendelet, hogy a weblapra minden helyi munkát fel kell rakni, hogy jelentkezzenek a diósdi vállalkozók, ezt miért nem tették ki? A testület elfogadta az ajánlatot, az indok az is volt, hogy ez a cég csinálta  kinti =-es úton a járdát alvállalkozóként

Számoljunk akkor:
Az ajánlat 680.000Ft + ÁFA;  20x1,5 méter járda szakasszal , kapu , korlát ca.2x 5 méter,tereprendezés .számoljunk 180.000Ft + ÁFA-t a kapú-korlát, tereprendezésre 5x25méteres területen, s számoljunk 500.000Ft + ÁFA-t a 30 m2 járdára akkor az  - 16,666 Ft / m2 + Áfa =  21,200 Ft / m2 – ez a cég végezte a kinti 7-es úton is  a járda építését mint alvállalkozó. akkor 300méter x1,5 méter= 450m2   21,200Ft x 450m2 = 9.540.000,- Ft volt még tereprendezés, árok rendezés, 15 méteres betontámfal – legyen 5-6 millió Ft még az akkor is 15-16 millió Ft-nál tartunk, ja műszaki ellenőr 500eFt-os díja plusz , és még ….??? akkor mi került 30 millió Ft-ba? J a, hogy a fővállalkozó is keresett rajta – tervezett eredeti összeg 22,57 millió Ft volt, akkor hogy lett 30 millió Ft ??...

nem szavaztam meg.


8.     Diósd, Balatoni út (Interspar előtti) körforgalom melletti lakóingatlanhoz zajvédő fasor telepítése, Elfogadtuk csak ősszel, max 13eFt/ db. 30 db.

9.     A diósdi Eötvös József Általános Iskola Tornacsarnokának beltéri világításkorszerűsítéséről
A FHILIPS adja ingyen a csöveket, csak a felrakása, vezetékek cseréje( 17 éves) lesz fizetve.
elfogadtuk.

10.  Zöldfa Bölcsőde telken belüli szennyvízcsatorna javítási költségei

JEGYZŐ: a  bölcsőde kivitelezője egy részt felbontotta - elhárította  a dugulás , majd utána pénteken észlelték hogy a dugulás nincs megoldva, de nem sikerült őket elérni – az üzemeltető cég felbontotta majd az egész bejáratott fel kellett bontani – konyha bekötése nem volt csatlakoztatva!!! -  sürgősség miatt elvégeztették  a munkát.
A PB részéről a következő javaslatunk volt:

A Pénzügyi Bizottság megismerte és megtárgyalta a Zöldfa Bölcsőde telken belüli szennyvízcsatorna javítási költségeiről szóló előterjesztést, a Bizottság megtekintésre kéri a  Bölcsőde kivitelezőjével kötött Vállalkozói szerződést, a Műszaki ellenőr átvételi jegyzőkönyvét, a költségkimutatást, javasolja az előterjesztésbe kiegészítésként szerepeljen, hogy az Önkormányzat a kivitelezőtől a jól teljesítési garanciából vonja le a javítási költségeket, ennek megfelelően javasolja elfogadásra a Képviselő- testületnek.

Megjegyzés: nem is értem, hogy a Hivatal miért nem ’gondolt’ arra, hogy kivitelező által elkövetett hibát nem vonja le az 5% jó teljesítési garanciából ?!


Ostorházi Úr gondolkodott egy kicsit rajta; nem veszett fejsze nyele, hogy a hibát a kivitelező kifizesse…megálltak egy hibánál, viszmajor helyzetre hivatkozni lehet – hogy lehívni tőlük-

Végül elfogadta a testület a PB javaslatát, hogy a kivitelező hibája miatti javítást – 1,16millió Ft + ÁFA- a kivitelező jó teljesítési garanciájából vonjuk le!

11.  Bölcsőde intézményvezetői pályázatok elbírálása – zárt ülésen tárgyaltuk.

12.  Óvoda intézményvezetői pályázatok elbírálása- zárt ülésen tárgyaltuk,

13.  Diósd Város Önkormányzat költségvetési kitekintője
elfogadtuk, 3 éves előretervezést.

14.  Ingatlanok jelzálogba történő felajánlása- a bankkölcsön fejében kell területeket kijelölni,
támogatnák azt hogy más terület legyen -  ne az új óvoda mögötti terület .
Elfogadtuk a előterjesztést.

15.  Diósd közigazgatási területén végzendő gyepmesteri feladatok ellátásáról
szerződést újra megkötöttük z eddigi céggel.

16.  Az Érd-Kom Kft.(v.a ) Közép –Duna Vidéke  Zrt.- ben lévő részvényeinek megvásárlásáról
B-nem fogadtuk el.

17.  Ifjúság úti gördeszka pálya javításáról és bővítéséről;
A PB határozat: A Pénzügyi Bizottság megismerte és megtárgyalta az Ifjúság úti gördeszka pálya javításáról és bővítéséről szóló előterjesztést, a Bizottság továbbra is a Sportpálya területére javasolja áttelepíteni a gördeszka pályát, ennek elfogadását javasolja a Képviselő- testületnek. Pénzügyi fedezet híján jelenleg nem tudja támogatni a bővítését.

Településfejlesztési Bizottság: Bővítés-1,8 millió Ft + Áfa-val -  Polgármester úr-csak feltételes módban tudná elfogadni – ha  a hitelt megkapjuk – Sohajda István – rendberakással bízzuk meg    a Városgazdát – Polg- ezt nem tudják Ők elvégezni- nincs szakemberük,
Felvetettem, hogy a pályát tegyük át a Sportközpontba – Sohajda Úr ; az extrém sportnak látványos helyen kell lenni, hogy lássák.
Nem lesz áthelyezve, és  500 ezer  Ft –ot  szavazott meg a testület a javításra, a ’hangfogó’ tujákra.
Nem szavaztam meg.


18.  Tájékoztató a Polgármesteri hatáskörben kifizetett segélyekről – tudomásul vettük.


19.  ÉTH Szerződés módosításáról
A PB határozat: A Pénzügyi Bizottság megismerte és megtárgyalta az ÉTH Szerződés módosításáról szóló előterjesztést, a Bizottság a szavazat arányában javasolja az előterjesztést elfogadásra a Képviselő- testületnek.
Mindemellett a Bizottság megfontolásra terjeszti elő a Testület felé, hogy ha önfenntartását nem tudja biztosítani az a szolgáltató cég, amelyet létrehoztak az Önkormányzatok, hosszú távra érdemes-e ilyen szerződést megkötni. A hivatal vegye fel a kapcsolatot a FŐKEFE-vel és tájékozódjon a Diósdi hulladék elszállításról.
Indoklás: 28 millió Ft-ot fizetünk ki azért mert a szemétszállítás díja ’rezsicsökkentés’ miatt fix díjas, de így a cég veszteséges lenne, s a tulajdonosoknak /Érd 110 millió Ft , Diósd 28 millió Ft / be kell tenni hogy O szaldós legyen. Ezért vetettük fel, hogy érdemes-e így fenntartani ezt a céget továbbra is, mikor az állam ezeket a szolgáltatókat átveszi és maga üzemelteti tovább pl. Bp-en is így van már.




Polg: 2012 árra kellett csökkenteni a rezsicsökkentés miatt – ha magasabb lenne akkor nem kellene ezt berakni et a pénzt, bevételkiesést pótolni – … 
SI:  pályázatra jött létre – szelektív hulladékgyűjtést elvitte Bp-t 
 a cég törzstökét visszaadja – amennyiben nyer a pályázaton –
Jegyző- eddig arányosan csak 7,5 millió ft-ot fizettünk, visszakaphatjuk a 28 millió Ft – pályázatot adott be a cég -  ha  nem tudná elvégezni akkor a  katasztrófavédelemnek kell átvenni, s az átmeneti időben  gondok lennének.
1., beszámolót - elfogadtam
2. szerződés módosításnál tartózkodtam, 

20.  Ferencvárosi Kosárlabda Egyesülettel való együttműködésről volt egy beterjesztés.

SI –támogatják,  TAHO pály. DNS-ben is lehetne az egyik pályát-
BL- infót kértünk- a tornaterem leterheltségéről.
Kőhidi T.– nincs időpont  DDSE két szakosztály van, legalább 3 tornacsarnokra lenne szükség – tankerülettel is egyeztetni kell
Polg _ Igazgatóval egyeztessenek – támogassuk elviekben – folytassunk  tárgyalásokat a tankerülettel – ezt elfogadtuk

21.  Díszpolgári cím adományozásáról
            Polg – választások előtt ne legyen- megszavaztuk,

22.  Diósd kerékpár út közlekedés elősegítése –
Ostorházi László előterjesztése- kerékpár utak kijelölése a településen ill. a többire településre átvezető  utakon – tervezése, kivitelezésre -  A előterjesztést elfogadtuk.


ZÁRT ÜLÉS:
            A zárt ülésen 12 napirend volt.


BogóLászló


2014. július 8., kedd

Önkormányzati delegáció- Marosvécsen

Marosvécsi partnertelepülésen jártunk a múlt hétvégén.
Pár kép az útról:
Képeket a Naprózsafa Hagyományőrző Néptáncegyesület tagaj Hamar József készítette.