2014. május 3., szombat

Anyák Napja alkalmából.

Anyák napja alkalmából.

Az édesanya
Nincsen a gyermeknek
Olyan erős vára,
Mint mikor az anyja
Őt karjaiba zárja.
Nincsen őrzőbb angyal
Az édesanyánál,
Éberebb csillag sincs
Szeme sugaránál.
Nincs is annyi áldás
Amennyi sok lenne,
Amennyit az anya
Meg ne érdemelne


A Hagyományőrző Egyesület  múlt hétvégi rendezvényén készült a fotó, s a szép nagy kosár virágot Matyók Jánosné Erzsike saját kertjéből szedte és készítette.




2014. április 29., kedd

Diósd Város Önkormányzati ülés-Április 24.- új bonyolító az iskolabővítésnél- Nemzeti Sportközpontok

Önkormányzati ülés  2014. április 24-én 15:00 órakor

 Létszám 7 fő hiányzik 3 fő :  Kőhidi Tamás beteg,- Dr Varga Dániel később jön, és  Dizseri András.

 Előzetesen:

Jegyző úr- beszámolna az országgyűlési választásról – rendben lezajlott,
gratulálunk Dr. Aradszki Andrásnak.
Sohajda István  – kátyúzás indítása pl. Homokbányán l – költségvetésben van rá biztosítva keret,

Polgármester Úr; új  aszfalt technológiát mutattak be, Önk ülés lesz máj. 10. körül,
-            -
NYILT ÜLÉS:

1.      Beszámoló a két ülés közötti fontosabb eseményekről,  Megkérdeztem, hogy a Kerox telekkel kapcsolatban várunk egy tájékoztatót- Polgármester  Úr válasza: zárt ülésen elmondja.

2.      Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról –tájékoztatót elfogadtuk,

3.       2013. évi költségvetés III. sz. módosítás – mivel a Pénzügyi Bizottság ülésén kaptuk  kézhez , így nem tudtuk átnézni. Mivel ez volt az utolsó módosítás a zárszámadás előtt, így ennek a végszámainak ill. tételeknek megegyezőeknek kellene hogy legyen a zárszámadás adataival. Ez  pár tételnél nem stimmelt, ezt szóvá tettem, amit azzal magyaráztak, hogy a rész számok más-más helyre lehetnek lekönyvelve, így nem azonosak, csak a végösszeg…

4.      Beszámoló a diósdi rendőrőrs 2013. évi tevékenységéről
Somodi úr – őrsparancsnok.
A rendőrségi beszámoló- kapott dicséretet és kritikát egyszerre.
A rendőrség segítségét  köszöntük meg az Önkormányzati rendezvényeken pl. Tavaszköszöntő biztosítását.  A  bűnügyek felderítése, elfogások, esetek csökkenése stb.  javuló  tendenciát mutat, de a közérzet nyugalmának erősítését tovább kell növelni. A járőrszolgálat terjedjen ki a külső területekre is – kértem, s  a járőrök tájékozódjanak a lakosoktól, beszéljenek velük, gyűjtsenek információkat stb.
A Érd város Rendőrparancsnok helyettes javaslata az volt- határozzuk meg mi merre járőrözzenek! A kamera rendszerek átnézése- modernizálása-felügyelete is szóba került.

          5.      A gyalogos járőr szolgálat támogatásáról – a plusz járőrszolgálatot továbbra is támogattuk.

6.      El Cuba Kft közterület használat kérelem
A pénzügyi Bizottság javaslat az volt: A Pénzügyi Bizottság megismerte és megtárgyalta az EL Cuba Kft közterület használat kérelemről szóló előterjesztést,  javasolja a „C” határozat elfogadását – Dizseri Tamás emlékhely védelme érdekében - a Képviselő Testületnek. - azaz nem javasoltuk. A döntés az lett, hogy a területbérlést-kitelepülést támogatta  a Testület többi  6 tagja. Madarász Arnold sem támogatta.

7.      Az EC Multienergie Kft.-vel kötött szolgáltatási szerződésben szereplő kötbér teljesítéséről
A cég késve teljesítette a feladatát- Led-es égők cseréjét, így a ködbér helyett .hiánypótlásokat és új utcákban elvégzi a fejlesztéseket

8.      DTC-vel a Sportpályára kötött bérleti szerződés teljesítéséről. A vita amiatt alakult ki, hogy a Pénzügyi Bizottság részéről csak a valós érték beszámítását javasoltuk, s mondtuk már tavaly is a Sportközpont kerítés értékénél.  A DTC 32,3 millió Ft –os beruházással számolt el az MLSZ felé, amit az elfogadott. A mi számításaink szerint a kerítés a Sportközpont körül 10-12 millió Ft-ot ér. ( A DTC-Önkormányzat közötti bérleti szerződésben havi 1 millió Ft a bérleti díj , amely a beruházások értékével kompenzálható) Én a Pénzügyi Bizottság álláspontját képviseltem, a testület elfogadta a beszámítást.
 
9.      A Sportpálya fejlesztéséhez szükséges önerő biztosításról
Kiderült, hogy a világítás fejlesztéséhez egy új trafó kell, ami 20 millió Ft-ba kerülne, így a világítás nem lesz korszerűsítve. A 15 millió Ft-ot viszont kéri a DTC más fejlesztésekre, javításokra. A Pénzügyi Bizottság ill. a költségvetés döntésénél több fejlesztést és beruházást csak a 250 millió Ft –os hitelfelvétel engedélyezése esetén lehet elkezdeni!! Akkor így döntöttünk. ez a tétel ,a  15 millió Ft is ebbe a ’várólistába’ tartozott. Én ezt képviseltem, a Testület megszavazta az azonnali támogatást ( megjegyzem 8,8 millió Ft-ot kaptak most 1 hónapja )

10.  Diósd Város Önkormányzat 2014. évi közbeszerzési tervéről – elfogadtuk 1 közbeszerzés szerepel – Iskola beruházás. Elfogadtuk-

11.  Diósd közterületein található fák permetezési munkálatainak ellátásáról.  Kérdésünkre- PB –nak – az volt mi miatt emelkedett 1 millió Ft-al a2013 évről 2014 –re  a permetezési költség ( 2013-ban 2,4 millió Ft volt most 3,4 millió Ft )  Sohajda István Úr: a permetezési költségek növekedése a permetező szerek 40%-os áremelkedésével magyarázhatók.

12.  Szakmai beszámoló az ÉFOÉSZ Közép-magyarországi Támogató Szolgálat 2013. évi tevékenységéről – a tájékoztatót elfogadtuk.

13.  Nyári gyermekétkezés -  támogattuk

14.  A Teszedd ! 2014 akcióhoz való csatlakozásról – Május 10.-én lesz megtartva.
15.  A sportágválasztó szakkönyv megrendeléséről – 20 db. könyvet veszünk- könyvtár ill. iskola részére.

16.  Eötvös és Veréb utcák egyirányúsításáról,
Veréb utcánál a lakosok véleményét figyelembe véve- még nyitva lett hagyva.
Eötvös utcánál a javaslata Települési Bizottságnak az volt, hogy felfelé a Kőbányai út felé legyen a Zöldfa-Felsőgazdagdülő utca közötti szakasz egyirányúsítva. A kamionok behajtását gátolva egy magasság korlátozó tábla ill. közúti műtárgy legyen kitéve.

17.  Tájékoztató a Bölcsőde beruházásról – levettük a napirendről- nem készült el, s egyéb gondokra hivatkozott a Hivatal.

18.  Tájékoztató a polgármesteri hatáskörben kifizetett segélyekről – tudomásul vettük.

19.  Közbeszerzési eljárás – pót előterjesztés;

Iskola bővítés beruházásával kapcsolatban;

Spéth Géza: Nemzeti Sportközpontok bonyolítják le a iskolai beruházásokat, s  nem 20 millió Ft támogatást kapnánk, hanem 40 millió Ft-t körül fognak adni.
Viszont e miatt  kormányrendelet nem engedi, hogy  a beruházást az Önkormányzat végezze- át kell adni minden tervet , anyagot stb. a Nemzeti Sportközpontok-nak.

Jegyző Úr: határozati javaslatot olvas fel 8 pontban - előterjesztésben a közbeszerzés lebonyolítója- a Nemzeti Sportközpontok - Ők biztosítják a műszaki ellenőrt és kivitelezés vezetőt – állítólag azokat  a cégeket hívják meg akiket az Önkormányzat javasol.
Polgármester úr: a Nemzeti Sportközpontok  járt kint, megtekintette az anyagokat, iskolát, s mindnet átvesznek,  ennek fejében együttműködési megállapodást kell kötni a  Nemzeti Sportközponttal. stb.

Mivel semmi  anyagot ezzel kapcsolatban nem kaptunk, s a pontos részleteket  sem láttuk( legalábbis én ) így én tartózkodtam a szavazáskor.

Elég furcsának találom, hogy egy ilyen ’egyszerű’ beruházást így  maga alá von az állam - mikor  az anyagi hozzájárulás nagy részét  60-70 millió Ft-ot a Diósd Városa adja a 20-40 millió Ft-al szemben. pl. a Bölcsődénél 140 millió Ft állami/ Eu támogatás mellé 60-80 millió Ft-ot a Város adott- ott  mi voltunk a munka kiírói- ellenőrei stb.  Az arány most fordított, de  mi változott azóta…


20. járdaépítés pótmunkáiról – elfogadtuk.

ZÁRT ÜLÉS:
 2 napirend volt, azon kívül a Kerox-al kapcsolatban  kaptunk tájékoztatást, ami hamarosan nyilvánosságra kerül.

Bogó László

képviselő

2014. április 28., hétfő

Pár bátorító szó... egy fiatal anyukának- aki a közösségnek szervez programokat...

Ezt a pár 'bátorító szót' írtam Pákhné Fekete Alexandrának aki 2 gyermekes anyukaként szervez gyermekeknek- közösségi programokat már pár éve az Együtt Diósdért Alapítvány keretein belül.

Először az Ő levelét adom közre:

Feladó: Alexandra Pákhné Fekete 
Dátum: 2014. április 22. 11:58
Tárgy: ezmegaz
Címzett: gyereknap-klub@lev-lista.hu

sziasztok!

remélem mindneki kiheverte a nyulat!

először is egy rossz hírrel kezdeném, melyről már írtam, de most a Diósd-Héjban újság áprilisi számának 18. oldalán saját szemetekkel is megtekinthetitek, hogy az idén Diósdon pályázatot benyújtott civil szervezetek közül az Együtt Diósdért Alapítvány 0 ft-ot kapott (cserébe a többi pályázó szép összegekben részesült.) Bár én soha egy fillért (sőt erkölcsi támogatást sem) kaptam a programszervezésért az önkormányzattól (ahelyett hogy örülnének hogy van egy önkéntes hülye), az eddigi években részben az önkormányzati támogatás (másrészben saját befizetéseink és pályázatok) tette lehetővé, hogy legyen ingyenes gyermeknap, ingyenes télapó műsor, és kedvezményes árú bábszínház Diósdon. Az önkormányzat ítélete szerint ezekre a továbbiakban nincs szükség, ami nemcsak azért szomorú, mert nem tartja fontosnak  a családok, a gyermekek számára szervezett programokat, de azért is, mert így nekem is elmegy a kedvem az egésztől-a tavalyi ingyenes életmentős előadástól kezdve az egyéb rendezvények szervezéséig. Hát szép volt, ennyi volt. Csókoltatom a polgármestert. remélem a 3 diósdi művelődésszervező remek programokkal vár majd titeket.
A levlista egyelőre továbbra is megmarad mert úgy remélem, sokatoknak van segítségére (és mert engem is szórakoztat).

és akkor egy kis programajánló, hogy felviduljak:
  1. számításaim szerint (bár korántsem biztos) most szombaton lesz diósdi piac.

  2. most pénteken lesz 17 órától élőzenés Ciróka Táncház a Közösségi házban.


3)Időpont/indulás:  vasárnap 10 óra
A Kék Géza Közösségi Ház előtt, várunk minden érdeklődőt egy közös családi futásra, egy 4-5 kilométeres futókört tervezünk emelkedő nélkül, de le lehet rövidíteni is igény esetén. Jöhet gyerek is, felnőtt is, akár biciklivel is.
Szervező:  Vanek Balázs 30-970-5054

  1. babaruha börze Nagytétényben a Klauzál házban: 2014. április 27. vasárnap 09.00-13.00 óráig
    5) érd körbe vasárnap 10 órától bringás túra:

6) A Föld Napja - IV. Tudományfesztivál (Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum kertje - április 24-25.)
A látványos, interaktív, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló rendezvény célja, hogy különböző élmények, tapasztalatok segítségével keltse fel az érdeklődést a tudományok és a környezet-, természetvédelem iránt. A gyerekek egy izgalmas tanösvényen érthetik meg, mit jelent a megújuló energia, és megtudhatják, hogyan működik az éggömb és a napóra.

7)egy anyuka kérte, hogy osszam meg veletek: 
Mozgásfejlesztő terapeuta és fejlesztő pedagógus vagyok ( hosszú évekig dolgoztam óvónőként, jelenleg is tanítónőként dolgozom) 3 hónapos kortól - 10 éves korig TSMT mozgásterápia foglalkozásokra (Okosító torna) - 5 éves kortól iskola előkészítő oglalkozásokra Lázi Barbara szakvizsgázott fejlesztő pedagógus, mozgásterapeuta! elérhetőség és részletekért írj nekem, összekötlek titeket.

 További szép szutykos időt, üdv
szandra


erre írtam én neki a következőt:

Kedves Szandra,

leveledet olvasva, had reagálják rá. Szeretném azt erősíteni benned, hogy amit csinálsz az nagyon hasznos dolog, s az a közösség, amelynek  Te az Együtt Diósdért Alapítvány segítségével  szervezed a  programokat,  számít rád. Eddig sem amiatt csináltad, csináltátok, mert az Önkormányzat  támogatta az Alapítványt, hanem azért, mert olyan igény volt ezekre a programokra, melyet Te jól érzékeltél , megláttad és meg szervezted. Nem az egyes képviselők vagy Önkormányzat miatt csináltad,  s nemcsak az elismerés maradt el , de a támogatás is!

Elismerést azoktól várj akiknek, akikért csinálod - a gyerektől,  a családoktól, a közösségtől, akik értékelik a Te munkád. Annyit mondanak; Köszönöm, köszönjük!

Egyedül nem tudtam az Önkormányzati Testület döntését befolyásolni, egyedül nem ment.

Kérlek gondold át, s  folytasd. Munkád eddig is  ingyen végezted, s ezután is, de a programokhoz pénz, támogatás kell, hogy elérhetőek legyenek mindenki számára. A magam részéről   200.000,- Ft –al szívesen támogatom az Együtt Diósdért Alapítványt a képviselő díjamból,  ezáltal a  programokat is. Kérem, használjátok a terveitek megvalósítására.

Üdvözlettel

Bogó László
képviselő