2014. szeptember 18., csütörtök

Önkormányzati ülés - szeptember 15.

Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testületének a 2014. szeptember 15-én 15 órai Képviselő-testületi ülésének jegyzőkönyvéből


Képviselő-testület 8 fő jelen – hiányzik Dr Varga Dániel.

Több napirendi pontot vettünk fel, amiket a bizottságok nem tudtak megtárgyalni.

NYILT ÜLÉS:

  1. Beszámoló a két ülés közötti fontosabb eseményekről- elfogadtuk.
Információt kértem a TIGÁZ épületével kapcsolatosan, Polgármester úr elmondta, pályázatot beadták, egyedül a Önkormányzat pályázott, az olasz tulajdonosok eddig nem hoztak döntést.

  1. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról  elfogadtuk.

  1. A Diósd Város Önkormányzatának 2014. évi költségvetés II. számú módosításáról.
        A Pénzügyi Bizottság 2 igen 2 nem szavazattal nem hozott döntést, a Települési Bizottság       
        elfogadásra javasolta.
 A PB ülésen is elmondtam s most is megismételtem, hogy a költségvetés módosítást ebben a formában nem tudom elfogadni, több okból is. Először, már az első módosításból is kimaradt a légszenynyezésmérő vásárlása, amire hatályos rendeletünk van, nem vontuk vissza, másodszor több tétel nem szerepel a év elején elfogadott költségvetésből- 1-2  máshova lett áttéve,  van olyan ami két helyen is szerepel- Nagytétényi úti járda javítása 6 millió Ft ( 50 méter) s ez a Nagytétényi úti aszfalt út és járda 22 millió Ft –os tételében is benne van. A hitelfelvétel 245 millió Ft-ra még nem adott engedélyt a minisztérium, de már több beruházás ill. vagy kiadás ennek a kontójára ment pl. DTC 15 millió Ft –Sportközpontra – ki lett már fizetve, holott azt mondtuk az év elején , hogy csak akkor legyen bármi ennek a terhére elkezdve, ha a hitelfelvételt engedi a Minisztérium, de azt is mondta a PB, hogy ezt a hitelt nem kéne elaprózni, hanem kiemelt fejlesztésekre kellene fordítani pl. iskola melletti  üres  telek megvétele.De mondhatom, hogy  a tavalyi pénzmaradvány 132 millió Ft sincs még átvezetve , hogy milyen ’kiadásokkal’ terhelt ( ebben benne van vagy kellene legyen a légszennyezésmérő –tavaly fogadtuk el ) s erre az évre is újra be volt tervezve, stb.

Szavazás eredménye: testület elfogadta csak én nem.

  1. Az önkormányzat 2014. évi I. féléves költségvetés teljesítéséről
Mivel ezek tényadatok, bár itt is hiányzik a 2013 éves pénzmaradvány beírása, amit a könyvvizsgáló is szóvá tett, s beépítését  a ¾ éves elszámolásnál  már be kell építeni, így ezzel a kiegészítéssel fogadtuk el.


  1. Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása
A módosítást elfogadtuk, mely a közigazgatási rendelethez igazítást jelentette egy területen.

  1. Az Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft. 15 éves (2015-2029) gördülő fejlesztési tervéről. A PB részéről felvilágosítást kértünk, hogy a tervben szerelő komoly karbantartási díjak honnan lesz meg a fedezeteA csatorna társulat részéről delegált Fábián Géza – hálózat üzemeltetési igazgatója- elmondta, hogy a Vízügyi Építési Alapból – ami a csatornadíjba építenek bele – lesz fedezve a karbantartási kiadás.
Arra kérdésre, hogy mennyi lesz a 2015 évi csatorna díj- nem akart válaszolni, mert nincs felhatalmazása rá, de a díj a kormányzati egységesítési szándéktól is függ stb.


  1. A Medicopter Alapítvány támogatásáról.
PB javaslat – tavalyi évi támogatás adjuk 50 e Ft-volt.
ostorházi László Úr azt mondta, hogy így is kevés ill. nincs pénze az Önkormányzatnak, nincs tartaléka, nem tudunk így adni. A 25 eFt-os javaslat is levetésre került- megszavaztuk- nem tudunk adni idén támogatást.

  1. A Pest Megye Önkormányzata által alapított díjak adományozásának javaslatáról
Javaslatainkat a kitüntetésekre megtettük.

  1. BURSA Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Öszöndíjpályázat 2015. évi fordulójához való csatlakozásról
Támogatjuk az ösztöndíj pályázatot s vállaljuk aránk eső részét.

  1. A Diósd 3035/5 Hrsz. alatti ingatlan ingyenes tulajdonba vételéről – elfogadtuk,

  1. A Ferencvárosi Kosárlabda Egyesülettel való együttműködésről
1.      Olyan formában fogadtuk el az előterjesztést, hogy  a már működő egyesületek sportfoglalkozásai prioritást élvezzenek, valamint az a javaslat hangzott el, hogy  az egyesület az Amerikai Iskolával folytassanak egyeztetéseket, esetleges szabad tornaterem biztosítása érdekében, Sohajda István vállalta az egyeztetést.


  1. Iskola tornacsarnok eredményjelzőjének cseréjéről; a csere szükséges – támogattuk. 

  1. A diósdi 3676/2 hrsz-ú ingatlannal kapcsolatos kérelemről – elfogadtuk,

  1. A Diósd 3278 Hrsz. alatti ingatlan ingyenes tulajdonba vételéről - elfogadtuk

  1. Diósd   2058/16   Hrsz-ú ingatlan ingyenes tulajdonba vételéről – elfogadtuk,

  1. Polgármesteri beszámoló a szociális segélyekről – tudomásul vettük,

PÓT napirendi pontok

  1. Ciklustáró kiadvány - 
A kiadvánnyal kapcsolatban a PB javaslata az volt, hogy  Választási különszám is jelenjen meg a önkormányzati választáson indulókkal.

A külön számot elutasította  a testület többsége ( kivéve Dizsei Andrást), s  csak szavazás után tudtam elmondani a javaslatomat, hogy jelentessen meg különszámot az Önkormányzat a önkormányzati választáson indulóról, úgy, hogy mindenki arányos megjelenési felületet kap, de mindenki a saját részét kifizeti, így nem kerül pénzébe a városnak, mégis megjelenést biztosítjuk, egységesen, arányosan, választópolgárok jobb tájékozódása véget, benne a szavazólistával.

Az egésszel kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy :

Cikluszáró kiadvány az Önkormányzati testületi ülés után 5 nappal  fog megjelenni  minden hó 20-án jelenik meg a Diósdhéj, s ez azzal együtt lesz kiadva - előterjesztésben le van írva. A testületi ülésen  igazából formális ’demokráciát’ játszó döntés született, mivel remélem senki nem hiszi el, hogy  5 nap alatt egy 38 oldalas kiadványt zsipsz-zsupsz  el lehet készíteni, szerkeszteni, kinyomtatni.  Ez már el lett készítve!!
Az, hogy  a kiadványban mi is fog szerepelni , arról egy árva szó sem esett, milyen formában, milyen stílusban, hogyan értékeljük ’közösen’ a 4 évet.  Ezt elfelejtette a Polgármester Úr megkérdezni tőlünk, de legalábbis tőlem igen.
Az elmúlt  önkormányzati ciklusok alatt az volt a ’szokás’, hogy a Önkormányzat kiadott egy egységes megjelenésű Választási különszámot, amelyben benne volt az előző 4 évről a beszámoló is, s a másik felében pedig a jelöltek csoportonként, egyénenként , azonos terjedelemben, a szavazással kapcsolatos információkkal, a lakosság  egységes tájékoztatása véget. Pláne most, mikor az új önkormányzati törvény szerint a sorsolt lista szerint fognak a képviselőjelöltek szerepelni, nem ABC sorrend szerint.( Nem tudom, hogy a Diósdhéj vagy a Hivatal vezetésének- Helyi Választási Bizottság vezetőjének eszébe jutott-e erről tájékoztatót kiadni a most megjelenő újságban ) /Javaslatom az volt; adjuk ki újra , de mindenki fizesse a saját részét./
Végezetül azt hittem, hogy a testület mivel 9-ből 7-en egy ’csapatban’ indulnak, lesz olyan  mértéktartó, hogy  Ostorházi László Úr által is testületi ülésen elhangzott szavai szerint; - nem áll jól a pénzügyi helyzetünk, s javaslatára  a MEDICOP légimentő szolgálatnak sem szavaztunk meg  még 25eFt-sem, akkor lehetett volna 730 eFt-nál  szerényebb kiadványt is  elkészíttetni - de mivel ez már nyomdában volt így azon már nem lehetett spórolni.

  1. „Lakó-pihenő övezet” kialakításáról – a Vadvirág utca feletti területre a Pillangó utcáig bezárólag terjesztettük ki a határokat.

  1. Kőbánya vis maior pályázatról – elfogadtuk, pályázunk,

  1. Diósdi Társaskör Egyesület támogatásáról – támogatjuk a kérésüket.

  1. Vis Maior keret létrehozásáról az esőzések, rossz idő  miatt vis-major keretet fogadtunk el.

  1. Posta melletti szőlőprés fél-nyeregtetővel történő védelméről – egy kedvező Erdélyi ajánlatot fogadtunk el.

  1. Léda utca útépítéséről – egy kicsit kusza a kivitelezési és pénzügyi helyzet- ami megint pótköltségekkel jár- nem tudtam támogatni. Az eddigi költségekből kimaradt!! a szegélykő és egyéb részek- miért? – a kivitelezés csak hitelkeretből lehetséges – de már megrendelték a 1,5 millió Ft-os plusz anyagot- akkor miről döntünk ?


ZÁRT ÜLÉS: 6 napirendet tárgyaltunk, különböző kérelmeket.

A végén Polgármester Úr megköszönte mindenkinek a 4 éves munkáját s átadott egy oklevelet.