2013. szeptember 5., csütörtök

Kerox Kft építkezésével kapcsolatos véleményem

Tisztelt Diósdi Lakosok!
Az elmúlt hónap alatt a Kerox Kft új üzemének építkezésével kapcsolatban látták eddigi megnyilatkozásaimat, nyomon  követhették a www.bogodiosdlaszlo.blogspot.com

Örömmel olvastam a KDNP Diósdi Szervezetek Kerox ügyben tett nyilatkozatát , miszerint egyetértenek és támogatják lakosság tiltakozását. Megítélésem szerint jobb később mint soha. Ennek szellemében bízom abban, hogy segítségemre lesznek a Kerox ügyben beterjesztett és a testület által 8:1 arányban leszavazott határozati javaslataimat újra napirendre tűzni:  

2013 Február – Kerox Kft részére más – külső területek közül felajánlani – segíteni valamelyik helyen az üzem  részre területet találni  – elutasították 8:1 arányban
2013-augusztus 13 rendkívüli ülés – javasoltam, hogy a Hivatal a Környezetvédelmi és minden szakhatósági engedélyt nézessen át szakemberrel – elutasították 8:1 arányban,
2013-augusztus 29 ülés – javaslat a  Hivatalban elhangzott beszélgetéstől – Kerox Kft kapcsolatosan -  való elhatárolódástól – elutasítva  8:1 arányban.
2013 augusztus 29. ülés –javaslatom az  adhok Kerox  bizottság  munkájához alapvetően szükséges adatok és határértékek beszerzése a Keroxtol ,-  átalakítás után   - „castratio után” -  merte csak elfogadni a Testület.
A lakosok által kért nyilatkozatot magam részéről megteszem, mivel  a Kerox ügy kezdete óta  véleményem megegyezett a lakosságéval. 
A Kerox építkezéssel kapcsolatos helyzet megoldása  szerintem  sem párpolitikai feladat, hanem a lakosság bevonásával  a Képviselő Testület  feladata és felelőssége.

Bogó László
képviselő







2013. szeptember 3., kedd

Tanévnyitó -2013-09-01

Tanévnyitó  2013/2014

Vasárnap  18 órára meghirdetett  Tanévnyitóra sereglett a sok diák  és szülő , információm szerint 640-en kezdték meg az idei tanévet, s most először 5  elsős osztály  kezdett, 24-26 fő/ osztály létszámmal.
Leszák Ferenc új Iskolaigazgató  részletesen kitért az új  tanév és oktatási rendszer változásaira, az új pedagógusok bemutatásán át, az egyházi oktatásra, a  nyári felújítási munkákra, s a jövőbeni tervekre és oktatási célokra. Sok sikert, eredményes tanévet mint  a diákoknak és oktatóknak!


2013. szeptember 2., hétfő

Augusztus 29. Önkormányzati ülésről

Önkormányzati ülés  2013. augusztus 29-én (Csütörtökön) 16 órakor

Létszám teljes, Kék Géza Közösség házban voltunk.

Több pót napirendet ( 9 ) vettünk fel.  A terembe több diósdi lakos gyerekkel együtt érkezett.

Javaslat hangzott el, hogy vegyük majd előre azokat a napirendeket amihez jöttek- elfogadtuk.

      1.      Beszámoló a két ülés közötti fontosabb eseményekről
Megkérdeztem, hogy az augusztus 7. tüntetés petíciójára adott választ eljutatta-e a Hivatal  Fortuna Zoltánnak, s van-e valami válasz.
Válasz: igen, de még nem jött vissza semmilyen visszajelzés.

Jelentkezett a hallgatóság közül Fortuna Zoltán és elmondta, hogy behívták a hivatalba, átadták neki a választ, amire faceebookon reagáltak https://www.facebook.com/antal.keroksz?fref=ts ott elolvashatják. Röviden nem tudják elfogadni.
Polgármester úr azt kérte, hogy küldjék el e-mailben, mert az legalább hivatalos, a faceebookon való információkat nem tudják elfogadni.
  
       2.      Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról – tájékoztatót elfogadtuk.

      3.      2013. évi költségvetési rendelet I. sz. módosítása

A Pénzügyi Bizottsági ülésén elhangzottakat ismételtem meg; felhívtam a figyelmet arra, hogy az egyensúly fenntartása érdekében a cél és általános tartalékokat felhasználtuk, további plusz kiadásokra nincs fedezet, az új Önk. törvény szerint a működési éves hitelt vissza kell fizetni év végéig, nem vihetjük át  a következő évre, valamint  a beterveztet de meg nem valósuló beruházásokat vezessük ki mint  a bevétel és kiadási oldalon. A testület a módosítást elfogadta.

Két beruházás- Ipar utca és a járda a 70-es úton amire a céltartalékban volt pénz elkülönítve - felhasználásra került az utak javítására ill. plusz utak rendbe hozására.

Rákérdeztem a Bölcsőde hogyan áll?
Polgármester úr:  Bölcsőde – elkezdődött a műszaki átadás, 90%-on áll,
kezdés az - okt.01- utópia, de reménykednek,

Rátértünk a plusz napirendi pontokra:

23. Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. augusztus 29-i ülésére,
a Diósd 2321/7 hrsz-ú ingatlanon tervezett építkezéssel kapcsolatos bizottságról,

Azaz a Kerox építkezésével kapcsolatosan adott be egy bizottság létrehozására javaslatot a
Fidesz-KDNP frakció melyet Aradszki országgyűlési képviselő is támogat.

Én elmondtam , hogy ennek akkor van ideje, ha a szakhatósági engedélyeket ellenőriztük, vagy a bizottság tudja, hogy mit is kell neki ellenőrizni. Javasoltam, hogy egészítsük ki a határozatot azzal, hogy a Kerox tájékoztassa a lakosságot – milyen gyártást fog végezni, milyen hatással lesz  a környezetre az ott élők egészségre, milyen védő és környezeti szennyezést gátló berendezéseket, szűrőket fog telepíteni, s vállalja, hogy ha valamely határértéket átlép akkor leállítja az termelést.

Több mint másfél órán át ment  a vita az értelmezés- egymás mellet elbeszéltünk, mintha süketek párbeszéde lett volna, a lakosok részéről is többen bekapcsolódtak, de amikor választ kértek tőlük, akkor feltették a kérdést mire adjanak választ, mert nem lehetett követni melyik javaslatra várnak választ tőlük, szünetet is rendelt el a Polgármester, A szünet után is ment  a bizottság feladatával, létszámával kapcsolatos  huzavona. Végül született egy döntés - de a lakosok részéről 3 nap válaszadási időt kértek. A javaslatomat – Keroxhoz a kérdések – is átalakították - kíváncsi vagyok, hogy hogy lesz megfogalmazva a határozatban- úgy nem volt jó ahogy én leírtam…

Ami érdekes momentum volt, hogy Ostorházi László kijelentette, hogy Ő és az Aradszki Úr megnézte a Környezetvédelmi hatástanulmányt, azt jogilag nem lehet megtámadni, rendben van.
Fortuna Zoltán Úr ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ha megnézhetnék azt, jó lenne, mivel lakosok azért szerettek volna ügyfélként bejelentkezni, hogy ezt a dokumentumot láthassák . Az elhangzottak szerint Aradszki és Ostorházi urakra nem vonatkozik a dokumentumokba való betekintés tilalma, amire hivatkozva sem a lakóknak, sem nekem nem engedték a hatóságok az anyagok megismerését.    

27. pótnapirend: Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. augusztus 29-i soros ülésére a diósdi polgármesteri hivatalban elhangzottakról

Ezt én terjesztetem be, a faceebook : antalkeroksz olvasható egy diósdi lakos mit hallott a Hivatalban erről beszélgetni. Mivel a Hivatal és  a Polgármester Úr nem reagált erre, így javasoltam a Testületnek, hogy határolódjon el ilyen kijelentésektől.
Ostorházi Lászlótól azt kaptam válaszul – én meg tőled határolódom el..
meg olyat- Dizseri képviselőtől- miért pótcselekvéssel töltöm az időmet….
Nem akarom tovább részletezni- a Testület nem hozott határozatot ez ügyben – azaz az a határozat ( de ezt csak akkor állítom – már magam sem tudom követni néha mi a végleges határozati szöveg a sok párhuzamos döntés –javaslat  mellett ), hogy nem hoznak határozatot ez ügyben…
Én mindenesetre az előterjesztésemet és javaslatomat FENNTARTOM és elfogadom azaz
NYILATKOZATOT teszek a lakosok felé

 NY I L A T K O Z A T
mely a https://www.facebook.com olvasott diósdi lakos által hallottakkal kapcsolatban.
Én Bogó László, Diósd Város Önkormányzati képviselője  elhatárolódok minden nemű  olyan kijelentéstől mely a diósdi lakosokat sérti, érdekeikkel ellentétes és rájuk tiszteletlen  megjegyzést, véleményt  tesz.  Felhívom a Polgármesteri Hivatal dolgozói figyelmét, hogy ilyen viselkedéssel szemben lépjenek fel s maguk is határolódjanak el az ilyen véleményektől.
Diósd Város Önkormányzatának képviselőjeként  fontosnak  tartom, hogy nyilatkozatot   adjak ki, miszerint mind a  Képviselő Testületnek, mind a Hivatalnak a város lakosainak érdekeit, a  közösséget kell szolgálnia  és képviselnie.

Bogó László képviselő


10., előre vesszük a Rézsű Utcai lakosok kérelméről – megbeszéltük, a Hölgy is tájékoztatott minket, kompromisszumos határozatot hoztunk.


4.      A helyi kitüntető díj alapításáról szóló rendelet módosításáról - elfogadtuk

5.      Az Önkormányzat által fenntartott intézményekben fizetendő térítési díjakról szóló 23/2008. (XI. 28.) számú rendelet módosításáról – elfogadtuk,

6.      A gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 10/2011. (IV.01.) számú rendelet módosításáról  - elfogadtuk.

7.      Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 21/2009. (XI. 1.) számú önkormányzati rendelet módosításáról – várossá nyilvánítás miatt kell- elfogadtuk

8.      Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló  12/2009. (V.25.) számú önkormányzati rendelet módosításáról – elfogadtuk,

9.      3098 hrsz-ú ingatlan bérbeadásáról – javaslatokat egyeztettük- elfogadtuk

          10.  Rézsű Utcai lakosok kérelméről – már tárgyaltuk

          11.  Diósd patak part menti területein végzendő patkányirtási munkálatok ellátásáról –
               elfogadtuk,

          12.  A BURSA Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2014. évi       
                fordulójához való csatlakozásról -  elfogadtuk,

13.  Szociális Gazdaság Fejlesztése a Konvergencia Régiókban című pályázatról
                    -          pincesoron elhanyagolt pincék rendbe hozására – elfogadtuk,

14.  A Zöldfa Bölcsőde üzemeltetési feladatairól – karbantartói szerződésre ajánlatot 
elfogadtuk,

          15.  A DTC-vel a Sportpályára kötött bérleti szerződés teljesítéséről
               A pénzügyi Bizottság részéről azt javasoltuk, hogy a 16 millió Ft –ért végzett kerítés
építés túlzott,  véleményünk szerint max. 9-10 millió Ft-ért meg lehet csináltatni.  A  
tavalyi év 6 millió Ft-os bérleti díjának fejében beszámíthatjuk, de 2013-évreha be
akarják számítani csak arányos árat vegyük figyelembe.

Érdekes volt az igazolások közötti átutalási kivonaton látni, hogy a 16 millió kifizetés mellett volt egy júniusi 35 millió Ft Kerox kft-től származó bevétel is a DTC-nek.

16.  A Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) elfogadásáról – elfogadtuk,

17.     Európai  Uniós környezetvédelmi pályázaton való részvételről – elfogadtuk,

18.  Tájékoztató a Polgármesteri hatáskörben megállapított szociális segélyek június, július havi kifizetéséről – tájékoztatót tudomásul vettük,

19.  Tájékoztató Önkormányzat tartalékainak átcsoportosításáról és a bölcsődei projekt kivitelezésével kapcsolatos kötelezettségekről

Ezt a tájékoztatót én kértem még májusban, hogy lássuk  a plusz kiadásokat, mivel a csatornázás utáni útjavításokra sokkal többet kell fordítani mint amit gondoltunk. Május óta közel 60-70 millió Ft lett pluszban az utak jobb állapotba- minőségbe hozására fordítva – ami nem baj de a céltartalék felhasználása más feladatokra volt szánva.

   A bölcsődére is sokkal több lett már költve mint ami be volt tervezve és még nincs vége, nincs még befejezve s a rezsi költségek is csak saccolva vannak.

Az anyagban még pár friss plusz tétel nincs benne, de látni, hogy az általános és céltartalékot teljesen kimerítette- felhasználta a Testület, a további plusz kiadásokra nincs keret.
Polgármester úr jelezte, hogy most nyílik egy lehetőség az Önkormányzatoknak FHB banktól hitel felvételére max 50 millió Ft erejéig- meg kellene próbálni, mert a két betervezet feladatot is idén szükséges lenne elkezdeni.  Ezt én támogatni tudom. A tájékoztatót elfogadtuk.

20.A Virágos Diósdért Díj 2013. évi odaítéléséről – az értékelést Dr Varga Dániel alpolgármester úr vezetésével elbírálták s azt hagytuk jóvá.

Pót napirendek:

21.Szilárd hulladék szállítással kapcsolatos állásfoglalás,

    22.  Diósd Város  Önkormányzat Képviselő-testületének , a Diósd   3280/hrsz.-
ingatlan ingyenes tulajdonba vételéről  - elfogadtuk,

       23.  tárgyaltuk

24., a Diósdi Sport Klub kérelméről  - a homokbánya terület bérlője fel akarja tölteni a műsípályához, erre kért engedélyt, a Településfejlesztési bizottság javaslatát fogadtuk el,  a gyermekeknek kedvezményt adnak 20%-ot  majd. Polgármester Úr tartózkodott!

25. Szent Gellért Heti rendezvényen alkalmazott térítési-díj rendszer alkalmazásáról- elfogadtuk,

26. B.B. javára szervezendő jótékonysági est támogatásáról –Eőry Zsolt előterjesztése,
 A javaslatot, a koncert megrendezését támogattuk. 350eFt + Áfa-val,

27. tárgyaltuk

28. az Érd és Térsége Szennyvízcsatornázása Projekt KEOP-1-2-0/2F-2009-0001 hálózatépítést követően az Önkormányzat finanszírozásában végzett útépítésekről

Több utca javítása 13-14 millió Ft-ban – jeleztem, hogy nincs fedezet rá, a Testület megszavazta.. no komment… Ők biztos tudnak valamit amit én nem!!??

 29. a Diósd 1380/120, és 3046 hrsz-ú ingatlanok helyreállításáról, és bérleti díjáról
Csatornázáskor telephelynek használt két Önkormányzati ingatlan  visszaadása és annak a bérleti díjáról és a terület helyreállításáról beszéltünk.
6-6 millió Ft-ot ad a 2 cég és eredeti állapotban visszaállítja a területet. A pénz a két területen ill. az országzászlónál lévő park kialakításával szabadidő és játszótér kialakítására fordítjuk.

ZÁRT ÜLÉS: 5 napirendet tárgyaltunk