2014. október 30., csütörtök

3 nap a Hivatalban...

3 nap a Hivatalban
Megpróbálom röviden összefoglalni a 3 nap történését;
-          Október 27.-hétfő
-          8 óra munkakezdés – Hivatal előtt megállítottak  az egyik szociális lakás fűtési problémájával,
-          8,10 Jegyző Úrral megbeszéltük, hogy a Irodavezetők  9,15-re jöjjenek egy megbeszélésre.
-           elhelyezkedés, az iroda átrendezése, az alpolgármester is ebben a szobában végzi a munkáját – nincs több iroda,
-          8,25 Jakab Béla Úr a városgazda vezetője bejött  és tájékoztatott pár dologról- feljegyzést készítettem.
Feljegyzés:  2014.10.27. megbeszélés
1., hideg- fagy - hó-helyzet;  a meteorológiai előrejelzések fagyra figyelmeztetnek, kértem, hogy a Városgazda készüljön fel esetleges éjszakai fagyok miatt a síkosság mentesítésre az, hogy sózást végezzen – feladatai közt van.
2., Önkormányzati lakás /Eötvös utca – Felsőgazdag-dülő sarka/ a gázfűtés nem tudják használni. Jegyző Úr tájékoztatója alapján tulajdonosi hozzájárulás van intézés alatt ( állami tulajdon egy része a teleknek és a háznak) , így a leggyorsabb és legolcsóbb megoldásra kérek visszajelzést ( fatüzelésű kályha , kémény állapota,  elektromos fűtés stb.)
3.,  Tájékoztatása lapján , miszerint 3 fő alkalmazottnak lejár a munkaszerződése, ezzel kapcsolatban a következőket tudom mondani;
Mivel a önkormányzat pénzügyi helyzetét most fogjuk megismerni, valamint a Városgazda pénzügyi helyzetéről is az Ön tájékoztatója után látjuk a helyzetet, így csak azon munkaerő rövid idejű megtartását tudom támogatni akire feltétlen szükség van a munka folyamatos elvégzésére.
Tájékoztatója alapján 2 fő takarító személyzet nélkülözhetetlen, de a téli időszakban már lehetséges foglakoztatási létszámtöbblet. Ez majd a tájékoztatójában szerepelni fog. Az álláspontom az, hogy ameddig nem látunk tisztán a pénzügyi dolgokban, addig új munkaszerződéseket ne kössön ill. a régieket ne hosszabbítsa meg.
4., Kértem továbbá egy teljes beszámoló elkészítését erről az évről.

9,15- irodavezetői megbeszélés-  ( Jegyzői , Pénzügyi  Igazgatási és Településüzemeltetési ) tájékozódás , ismerkedés, kéréseim:
-          a folyó ügyekről egy kivonat,  tájékoztatás kérése,
-           pénzügytől- beruházások helyzete, pénzügyi állapota,  mennyi bevétel várható ez évben (adó, állami támogatás), milyen általános kiadások várhatók és milyen kötelezettségek vannak a folyamatban lévő beruházások miatt ( ki nem fizetett ,d e megrendelt  munkák)
-          megbeszéltük, hogy minden irodát, munkatársat a héten végiglátogatunk, kezdjük 13 órakor a Jegyzői irodával.
-          Az elmúlt hét, hetek aláírni valói néztem át a Jegyző Úrral- a szignálás után  a Jegyző a megfelelő Irodákra kiszignálja  a leveleket amelyekben nekik intézkedni, eljárni , válaszolni,  kell.  Számlák jóváhagyása- közületi, szolgáltatások, kiviteli munkák- Önk. határozatai alapján , egy 2,8 millió Ft-os számlánál megálltunk, megnézzük a helyszínen.
A bejárás alapján kételkedünk a végzett munka és a számlázott összeg arányosságában.
A füvesítés és átemelőknek a  kikövezése  és 1-1 pad lerakása, egy ’ diszkút’ nem kerülhet ennyibe.
 képek:








Jegyzői iroda megbeszélés;  Irodát vezető Rózsáné dr. Hegedüs Melinda mutatta be  a munkatársait, majd  a munkatársak mondták el kinek mi a feladata.  Kértem a folyó ügyekről  készítsenek egy tájékoztatót. Megbeszéltük, hogy a  partner településeknek  küldünk  egy tájékoztató ill. környező önkormányzatoknak egy gratuláló levelet. Az idei önkormányzati rendezvényekről csütörtökön egyeztetünk a művelődési házzal.

Az aláírások folytatódtak, banki aláírási címpéldányok, - közjegyzői iroda nem tudott fogadni.
Informatikus hozott laptopokat amit a tárnoki önkormányzattal közösen megnyert pályázatból vettek a képviselőknek.

17,30-ra a Léda utcába hívtak fel az ott lakók a problémáikat megbeszélni. A térkővel  kirakott utcánál a kocsi behajtókat  nem csinálták meg, s jó pár helyen a komoly színt különbségek vannak, amiket meg kell oldanunk. Felmérés készült.

Október 28. kedd,
-          reggel deres volt a fű, tettem egy kört fenn a hegyen ,de az utak szárazak voltak,
-          8,30- egy diósdi lakos jött szociális problémájával, megbeszéltük, adja be írásban és majd a szociális munkatársak foglalkoznak vele.
-          9,00 az orvosi rendelőben lévő lift műszaki  átadás előtti vizsgálata; jelen: liftszerelő 2 fő, egy lift műszaki ellenőr, önkormányzat műszaki ellenőre Mezőfi László, Jegyző, és egy egészségügyi dolgozó Hölgy akit a lift kezelésére ill. felügyeletére a Egészségház küldött, valamint én.
A liftnél több probléma merült fel –javították közben , a mi szempontunkból  a következő volt most fontos: mivel akadálymentesítés miatt készül el a lift(előírás ), hogy az emeleti rendelésekre is fel tudjanak menni mozgássérültek, így a lenti állomás az utcára nyílik. Kérdés, hogyan lehet majd estére, hétvégére lezárni. A tervezéskor ez nem merült fel, nem tudom, de most plusz megoldást kell keresnünk erre. 1,5 óra után az átadást eredménytelennek minősítette  Mezőfi Úr, majd egy más időpontban újra lesz.
11,-tól a Pénzügyi iroda munkatársaival ismerkedtünk, 4 helyen vannak a Hivatalban és nagyon kis helyen dolgoznak, úgy hogy az adócsoportnál annyi hely nincs, hogy az ügyfelek le tudjanak ülni az asztalok mellé, s elszeparálni sem lehet a 4 féle adónemet, hogy az ügyfelek ne hallják egymást. A könyvelésen szintén négyen vannak de még kisebb helyen, a munkaügyekkel foglakozó munkatárs helye pedig egy 1,5 m2-es  sarokban van. A pénztár és irodavezető egy helyen van, de 2 éves pénzügyi dokumentumok dobozokban állnak az irodában, mert az irattár tele van. Megnéztük az irattárakat -2 nagy szoba – plafonig polcok iratokkal – 1974-es anyagok is vannak még, selejtezést  a törvény szigorú előírások mellett engedi, több millió Ft lenne mondják.  Ki kell találni valamilyen megoldást.
-          Levelek, számlák, engedélyek stb. aláírandók átnézése- -2 óra- nem jutottam a végére…
-          Kornétás kiadó- Diósdhéj újság – vezetője köszönt be. A Diósdhéj csúszásáról,  hogy legyen friss információ a választásokról ,  tájékoztatott. Arra a kérdésre, hogy a Diósdhéj főszerkesztője miért nem volt ott az alakuló ülésen-azt a választ kapta a Király úrtól, hogy nem hívták meg, nem kapott meghívót.?!

Október 29. szerda

-          sajnos kevés időm marad írni így rövidítem a tájékoztatást most;
-          8- 9 óra között a Városgazda vezetője tájékoztatott aktuális munkáikról, telephelyeket néztük meg, ill. azt a helyett a Könyvtár mellett ahol egy régi épületet megszüntettek, ahol hajléktalanok laktak.
-          9-től Igazgatási és településüzemeltetési irodával ismerkedtünk az alpolgármesterrel együtt.
de tartozik az ügyfélszolgálat 1 fő, szociális ügyek 2 fő,  közterület felügyelő 1 fő, műszaki osztály 3fő, irattár 2 fő. Elhelyezés jobb,  sok terület , különböző feladatok, helyettesítés részben megoldott. Közterület felügyelő megkérdezte, mit kezdjen majd azokkal az esetekkel, amikor valaki szabálytalankodik, és rám hivatkozik, hogy ő az én jó barátom…
azt feleltem, hogy akkor fogja a telefont és mondja azt, hogy akkor hívom Bogó Polgármester Urat és beszélje meg vele, … a szabálysértést elől senki sem bújhat ki!!!
-          10,00 Járási Hivatal vezetője tett első látogatást.
-          Pénzügyi iroda vezetőjével, alpolgármesterrel  és egy külső könyvelővel  néztük át a főkönyvet,
-          délben egy órát a régi cégemnél töltöttem ,
-          13 órától az iskolabővítés  heti szemléje volt, - kivitelező , ellenőr, tervező, Nemzeti  Sportközpont képviselői, Jegyző Úr, Pénz. Biz. külső tag, én.
A helyszíni szemlén  Somogyi József kivitelező javasolta, hogy a fa ablakok helyett famintázatú műanyag ablakok legyenek, árban nem drágább, de tartósabb. Előírásoknak megfelelő, elfogadtuk. A bejárati ajtó akadály mentességéről , nyílásirányáról beszéltünk, majd megemlítettem, hogy igaz nem az új szárnyhoz kapcsolódik, de későbbiekben nekünk fontos lehet, hogy a 2. emeleten a lépcső mellett van az emelet kazánháza és vészhelyzet esetén a lépcsőházat nem lehet használni, a lift kevés személyt tud szállítani, ezért szükséges lenne a kazánházat onnan eltenni  az új szárnyba. Ezt megvitattuk és abban maradtunk, hogy  a megoldást megnézzük, nem lehetetlen.




14,30-tól  aláírni valókat néztem át a Jegyzővel

17 óra Dizseri András tájékoztatott a két külső bizottsági helyre javasolt személyekről.

17,30- 20,00-ig a csatorna projekt állásáról tájékoztatott Kovács Péter Barna Úr a projekt vezetője s a diósdi B tervről Sohajda Lajos úrral közösen tájékoztattak.