2014. július 24., csütörtök

Tele iskolatáska program - jó ha tudják

A Júliusi Diósdhéjban nem találtam a Önkormányzat tájékoztatóját a 'Tele iskolatáska'  felhívás kapcsán így egy kicsit utána jártam;

Előzmény:  a júniusi önkormányzati ülésen  terjesztettem be  a Tele Iskolatáska  javaslatot, hogy szociálisan rászorult ill. többgyerekes családoknak segítsünk az iskolakezdésnél- egy teli iskolatáska  ( tanszerek: füzetek, toll, ceruza , radír,  tolltartó, vonalzó,stb. ) megtöltésével.

A javaslatot a testület elfogadta s 1 millió Ft-ot szavaztunk meg erre a célra, ami ca 100 gyerek részre biztosíthatja felszerelést iskolakezdésre.
A kivitelezésen volt véleménymegoszlás, s  a vége az lett, hogy az iskola alapítványát bíztuk( Jugland Reggia Alapítvány ) meg a program lebonyolításával.  

Csetnek Bélával  kuratórium elnökével és Leszák Ferenc igazgató Úrral beszéltem. Csetnek úr elmondta, hogy úgy beszélték meg, hogy a  osztályfőnökök fognak javaslatot tenni , s az alapján fogják a segítséget kapni a diákok. Persze, hogy ezt idejében kell megtenni, mielőtt a gyerekeknek az iskola kezdődik s a szülők  megveszik a tanszereket.

Gondoltam , jó ha tudnak róla, s esetleg értesülnek azok akiknek gondot jelent az iskolakezdés a családban.


Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testületének a 2014. június 16-án 17 órakor megtartott Képviselő-testületi ülésének jegyzőkönyvéből
Kihagyva a kihagyandók!
Tárgy: A „Tele iskolatáska” programról
Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az alábbi határozatot hozta:
185/2014. (VI. 16.) diósdi öh. a „Tele iskolatáska” programról
Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete:
1.      felkéri a Juglans Regia Alapítványt, hogy a „Tele iskolatáska” pályázatot írja ki,
2.      1.000.000 forintot átutal az alapítvány részére a program finanszírozására.
Határidő: azonnal
Felelős: Spéth Géza polgármester, Dr. Szabó Ferenc jegyző



Önálló képviselői indítvány  a  Önkormányzat következő ülésére:

Javaslat
„Tele iskolatáska-program” - szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek beiskolázásának segítésére

Tisztelt Képviselő-testület!
A tavalyi évben terjesztettem elő „Tele iskolatáska- program”-ot, melyet támogatott a Testület, ezt kérem most Önöktől ismét.
Diósdon  80 -100 család, és megközelítőleg  100-nál több gyermek  részesült / részesül rendszeres gyermekvédelmi támogatásban. Ezen családok többsége nem képes finanszírozni a szeptemberi beiskolázás magas költségeit. A tankönyvtámogatás, tankönyvek ugyan jelentenek némi segítséget, de nem feledkezhetünk meg az iskolatáskáról, tolltartóról, íróeszközökről, füzetcsomagokról, sportfelszerelésről, valamint az alsós évfolyamokban kért egyéb felszerelésekről (pl. rajz- és technikadoboz). Mindezek – a tankönyveken túl – több mint tízezer forintos kiadást jelentek gyermekenként, amelyet még a közepes anyagi helyzetben lévő családok is csak nehezen tudnak kigazdálkodni.
A fenti okok miatt kívánok javaslatot tenni arra, hogy pályázatot hirdessünk meg  szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek számára, fejenként 1 db, összesen  100 db megtöltött iskolatáska erejéig.
Az iskolatáska tartalma: a gyermek évfolyamának megfelelő füzetcsomag, egyéb kötelező felszerelés, valamint egy megtöltött tolltartó.
Felmérések alapján egy teli iskolatáska bekerülési összege – a szerényebb, de megfelelő minőségű felszerelés tekintetében 10 – 15.000 Ft körül mozog.
A programot pályázatként ( jelentkezési alapon ) javasolom lebonyolítani: az érintett családokat a Diósdhéj újság, valamint  Iskolában, s a szakmai szervezeteken keresztül tájékoztatva pályáztatnánk.  A pályázatban fel kell tüntetni a család egy főre eső nettó jövedelmét, beiskolázandó gyermekek számát, valamint az évfolyamot, amelyet szeptemberben kezd meg a gyermek.
Továbbá javasolom a pályázat határidejét 2014 Augusztus 10-ig megállapítani, hogy az elbírálásra, beszerzésre és kiosztásra elegendő idő maradjon az iskolakezdésig.
A pályázatok elbírálásában részt vevők körébe javasolom Járási Hivatal  szakmai apparátusát, Családsegítő Szolgálatot, valamint az ÁMK képviselőit is.

Kérem, hogy támogassák a „Tele iskolatáska” - program - szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek beiskolázásának segítésére című előterjesztést és a következő határozatot hozza:

Határozati javaslat:
1.,Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy az előterjesztésben foglaltaknak megfelelően pályázatot ír ki Diósdon élő hátrányos helyzetű családokban és a nagycsaládban élő gyermekek részére „Tele Iskolatáska” címmel.

2., Képviselő-testülete  az általános tartalékkeret terhére  1,5 millió Ft-ot a „Tele iskolatáska” program finanszírozásához elkülönít.

3., Önkormányzat képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, az előterjesztés alapján a javasolt szervezetek vonja be a „Tele iskolatáska” programra. A pályázat kiírásának határideje:   2014. Július  05.  A pályázat lezárulásának határideje 2013. Augusztus 10.
Határidő: azonnal
Felelős: Polgármester, Jegyző

Diósd, 2014.06.10.
Tisztelettel:

Bogó László
Képviselő




2014. július 22., kedd

MO-ás zaja - Diósd

Véleménykérés:

Az MO-ás zajára tett panaszt egy lakos az Arany János utcából.( Szabadság utcáról nyílik) 
Szeretnék érdeklődni, hogy ki tudja megerősíteni, hogy a MO-ás zaja erősebb azóta amióta kibővítették ill. ki hogy hallja most, esetleg más részeken is!?( a hegyen?)

2014. július 20., vasárnap

'Dió' települések találkozója . Július 19. Diósförgepatony - Szlovákia

Városunk delegációja  részt vett  ’DIÓ’  fesztiválon Diósförgepatonyban/ Szlovákia
A Hagyományőrző klub vezetésével 44 fő utazott, melyet felvidéki kirándulással kötöttek össze.
A Hagyományőrző Klub 8 éve résztvevője és szervezője ennek a programnak, mely idén már külföldi magyar területre is eljutott. Dió nevű települések találkozója. A települések kiállítással, diós süteményekkel készültek.
A  rendezvény délben  ebéd után   közös diófa ültetéssel majd a foci pályán az  ünnepélyes megnyitó után  kulturális programokkal a települések kulturális csoportjaik bemutatkozásával folytatódott.
A Naprózsafa  Néptánc Egyesület is fellépett a Hagyományőrző Klub kórusa mellett. A színes kulturális műsor mellett  a helyi nevezetességeket és a település mellett  pár km-re lévő  ’Szlovák  ringet’  lehetett megnézni. A dió jövőre Erdélybe Bihardiósszegre gurul.















ui. a busz költségekhez 50.000Ft –ot fizetek be támogatásként az Önkormányzat számlájára.