2015. június 28., vasárnap

50 év Isten szolgálatában...Maklári István atya köszöntése

50 év Isten szolgálatában!

Maklári István Diósd plébánosának 50 évvel ezelőtti 1965 június 24.-én pappá avatásának évfordulóján Diósd Város Önkormányzata kitüntetésben részesítette.
A díj átadása az Egyházközség köszöntése után, a templomban volt.
Tisztelt Közösség, Tisztelt Plébános Úr!
Határozat (?) 240/2015. (VI.24.) diósdi öh. „Diósd Város Tiszteletbeli Polgára” cím adományozásáról
Diósd Város Önkormányzat képviselő-testülete:
1. „Diósd Város Tiszteletbeli Polgára” címet adományoz Maklári István plébános, címzetes esperes részére.
Indoklás:
Maklári István plébános, címzetes esperes június 24.-én ünnepelhette pappá szentelésének 50. évfordulóját.
Érdre és egyben Diósdra 2001-ben került, ahol azóta is három plébánia vezetését látja el. Mint fenntartó, működteti a Szent Anna Szeretetotthont. Komoly erőfeszítéseket tett a Diósd város központjában álló Szent Gellért Kápolna, valamint környezetének felújításáért és szebbé tételéért. Szolgálata alatt megszépült a Szent Gellért Plébániatemplom épülete is, amelyért szintén sokat fáradozott.
Aktív közéleti és egyházi munkájával, tevékenységével a diósdi katolikus közösség vezetőjeként Diósd városának javát szolgálja. határozott értékrendjével példaként állítható minden diósdi ember számára.
2. Felkéri a Polgármestert a cím átadására.
Gratulálunk!




Ezt követően a Közösségi házban köszöntöttük István atyát;
Tisztelt Plébános Úr!
Tisztelt Istvány atya!

Diósd Város Önkormányzata és Város vezetése nevében Tisztelettel köszöntöm Önt, pappá avatásának 50. évfordulója alakalmából..
Ötven esztendő az ember életében is nagy mérföldkő. A házasságban – napjainkban sajnos – már csodának számít. De a papi hivatásban megélni fél évszázadot, úgy hogy közben mindvégig hű marad Istenhez, hogy alter Christus, Krisztus hordozó marad a világban ez nem más, mint isteni kegyelem, nem más, mint Isten ajándéka gyermekei számára.

Ahogy tudom, István atya a világháború veszedelmes évei alatt született . Egy olyan időszakban készült állhatatosan emberhalásznak, és egyben szentelték pappá – ezelőtt 50 évvel, 1965. június 24-én Székesfehérváron –, amikor Magyarországon az akkori vezetés ezt nem nézte jó szemmel.

István atyát egyenes, kemény jellemű embernek ismerem, aki a szentségekre való felkészülést nagyon komolyan veszi. Az Istenről való tanítást, Krisztus megismertetését az emberekkel nagyon alaposan végzi. Ez a jellemesség is közrejátszott abban – a Szentlélek működésével egyetemben -, hogy most 2015-ben az aranymiséjét együtt ünnepelhetjük.

Az ötvenedik év a Jubel év, az örvendezés éve. Kívánom, hogy az Úristen szeretetében , gondoskodásában éljen tovább!
Egy idézetet szeretnék befejezésül elmondani, egy bibliai idézetet:
“Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal. Egymással egyetértésben legyetek, ne legyetek nagyra törők, hanem az alázatosakhoz tartsátok magatokat. Ne legyetek bölcsek önmagatok szerint. Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben.”– Pál levele a rómaiakhoz 12:15-18 )
István atya! Köszönjük a közösségért a városért tett fáradozásait. Kérem, fogadja a közösség nevében is a „Diósd Város Tiszteletbeli Polgára” címet és hozzá gratulációnkat!
Bogó László
polgármester
2015.06.28.