2014. május 28., szerda

Önkormányzati ülés Május 22. , plusz feladatok bevállalása... kinek a pénzéből, van pénz meg nem is....


Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testület  ülése

2014. május 22-én 16:00 órakor
  
Napirend előtti hozzászólások;
Sohajda István:  Angeli úton ( Nagytétényi út a mostani  neve)be van szakadva egy helyen az úttest- intézkedést kér.
Ostorházi László – Homokbánya –M7 kereszteződésnél a  gödröt jelző  tábla be van dőlve – felállítani kéne.

NYILT ÜLÉS:

1.      Beszámoló a két ülés közötti fontosabb eseményekről, elfogadtuk

2.      Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, kiegészítésekkel elfogadtuk.

3.       A Diósdi Városgazda Kft. 2013. évi beszámolójáról
A Pénzügyi Bizottság határozata: A Pénzügyi Bizottság megismerte és megtárgyalta a Diósdi Városgazda Kft. 2013. évi beszámolójáról szóló előterjesztést, a Bizottság felhívja a Városgazda figyelmét, hogy 2014-ben  negatív eredménnyel ne zárjon, a könyvvizsgálói jelentésben foglalt hiányosságokat a jövőben küszöbölje ki, kéri a 2013. évről szóló szakmai kimutatást az elvégzett feladatokról, mindezzel a Bizottság a beszámolót elfogadásra javasolja a Képviselő Testületnek. - A Testület elfogadta.

 A száraz kimutatásból –adatok – nem derül ki, hogy a városgazda elvégzett munkái ’olcsóbbak’  mint ha más diósdi vállalkozókkal végeztetnénk.. Ezért kértük-kéri a Pénzügyi Bizottság, hogy a szakmai normatív építési és egyéb munkanorma számítások alapján vezessék az elvégzett munkákról a kimutatást- most ezt az elmúlt évre visszamenőleg kérjük, hogy a kifizetet pénzek arányban annak-e az elvégzett munkákkal.

Kérdeztem, hogy a belső ellenőri jelentést a könyvvizsgáló sem kapta meg ( a testület sem ),   amit az előző Városgazda vezető  elbocsájtása után rendelt el a testület,  Miért nem? - rendőrségi nyomozás van, s a belső ellenőr ’kérte’ hogy ne mutassák meg addig míg az le nem zárul???? Elég furcsa, a belső ellenőr egy megbízást kap  a testülettől ,  s amit kiderít azt pedig nem akarja elmondani- még zárt ülésen sem??  vagy csak előlünk titkolja-ják?!

4.      Diósdi Városgazda Kft. síkosság-mentesítésből megmaradt összeg bérköltségekre való átcsoportosításáról, a PB azzal egészítette ki a döntést, hogy egy használt kisteher gépkocsi lízingjére is ebből a pénzből fordítsanak.  A plusz munkákra

5.      Diósd 2537 hrsz-ú ingatlanból 5 m2 megvásárlásáról – 16.500,-Ft + ÁFA/ m2

6.      Intézményvezetői pályázat kiírása a Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtár
    a kiírást elfogadtuk.

7.      Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására vonatkozó közszolgáltatási szerződésről. A szerződést meghosszabbítottuk, azzal a feltétellel, hogy ha panasz lesz, mert nem tudja időre levégezni a munkáját, kerüljön vissza ez a szerződés.

8.      Intézményvezetői pályázat kiírása a Diós Óvoda vezetésére, a pályázati kiírást elfogadtuk.

9.      Intézményvezetői pályázat kiírása a Zöldfa Bölcsőde vezetésére, ezt is elfogadtuk.

10.  Vételi ajánlat a Diósd 1315/4 hrsz-ú ingatlanra, az ajánlatot nem fogadtuk el, magasabb eladási árat határoztunk meg ill. tevékenységével kapcsolatosan vannak kérdéseink.

11.  A német cserediák program támogatásáról – támogatjuk a cserediák programot.

12.  Szőlőprés felújítása – több variáció közül a famegoldásokat preferáltuk, tető- fedél  elkészítésével együtt.

13.  Az Érd és Térsége szennyvízcsatornázása Projekt KEOP-1-2-0/2F-2009-0001 hálózatépítést követően az Önkormányzat finanszírozásában végzett terület rendezéséről.  Ez  2  terület rendbe hozásáról szól a csatornázás után –Kavicsos  utca vége felé lévő tér egy része, Mandula utcai átemelő környéke.

A Pénzügyi Bizottság határozatában túlzott költségekre hívtuk fel a testület figyelmét ( füvesítésnél 40xes díjjal számolt cég, így több 100 ezer Ft-al többet számolt ) A  Sohajda képviselő Úr megmagyarázta, hogy  a munkában más munkák? is benne vannak ,  szavazzuk meg a Településfejlesztési Biz javaslatát, azaz fogadjuk el az ajánlatot.
Felhívtam a Testület figyelmét, hogy erre nincs fedezet a költségvetésben!! A testület ennek ellenére elfogadta, én nem.

14.  Eötvös J. Ált. Iskola Tornacsarnok világítás korszerűsítése – Több kérdés vetődött fel, jeleztem, hogy a költségvetésben erre sincs fedezet, nem lett megbízás kiadva.

 15.  BKK Zrt-vel megkötésre kerülő finanszírozási hozzájárulásra vonatkozó szerződésről
A BKK 2022-ig akar szerződést kötni. Korszerű gépparkra, buszokra hivatkozva emeli az éves költséget, melyet első körben nem fogadtunk el, az agromeráció települései együtt megpróbálnak közösen árengedményt elérni.
16.  Hársfa utca murvázása – Település Fejlesztési Biz javaslatát fogadtuk el.

17.  Diósd utcáinak kátyúzása – elfogadtuk, 2 fajta kivitelezésben, a költségvetési keret összegzik.

18.  Mandula utca aszfaltozása – egyenlőre nem.

19.  Diósd Védőnői Szolgálat védőnőinek bérrendezéséről
 Mind az  5 védőnő ott volt, s Őket meghallgatva,  nem az Önk testület kompetenciája a bér pontos meghatározás, hanem az OEP és a Hivatal-védőnők-rendeletek –előírások közös értelmezése. Ebbe mi nem tudunk beleszólni.

20.  Székely András utca javítása – A testület megszavazta, PB szerint csak akar mikor lesz a költségvetésben pénz ere ill. a csatorna projekthez kell betenni.

21.  A „B” programról:
Ezt egy kicsit bővebben kell leírni. Először is ott kell kezdeni, hogy a Diósdi csatorna projekt indulásánál 1100-1200 fővel / ingatlannal számoltak s erre a létszámra osztották  szét a lakossági befizetési kötelezettséget ( 10 % lakosság 25% Önkormányzat, 20%  állam, 45% Eu pénz ) Így  ca. 350 ezer Ft-ot kell/ kellett befizetni a csatornára ingatlanonként, közben a diósdi csatornára 2300-2400/ ingatlan lett bekötve, ugyan olyan összeg befizetése mellett, így többlet  pénz keletkezett, keletkezik.
A Diósdi Csatorna Társulatnak maradt 210 millió Ft fel nem vett hitele/kölcsöne amit most több kötelező ill. nem kötelező csatorna beruházáshoz kapcsolható dologra akar fordítani   - átemelő szivattyúk,  elmaradt bekötések, vízelvezető árkok, utak javítása ( ez van Érden és Tárnokon is ). A 210 millió Ft mellett a pluszban már meglévő 140 millió Ft befizetéssel együtt 350 millió Ft-ot javasol különböző  célokra fordítani.
A PB részéről a következő határozatunk volt: A Pénzügyi Bizottság megismerte és megtárgyalta a „B” programról szóló előterjesztést a Bizottság az alábbi információk birtokában tud csak döntést hozni: nem ismerik a műszaki tartalmat, a 350 millió forint részletes felhasználásáról nem kapott tájékoztatást, így nem tudja megítélni az összeg szükségességét. Kér a Diósdi csatorna  Társulat jelenlegi pénzügyi helyzetéről  ismertetést. Nem tudni, hogy a hitel felvételével az Önkormányzatnak milyen kötelezettségei keletkeznek a visszafizetésnél. A hitel visszafizetésére vonatkozó konstrukciót sem ismeri. Ezek ismeretében tud döntést hozni a Bizottság.

A testületi ülésig megkaptuk a listát, de beárazva nem voltak  a feladatokat, munkák.A ’kedvező’ hitelre rákérdezve( 3 –szor ) nem kaptam választ a kamatra. A munkákat egységáron akarják megpályáztatni, de még nincsenek kiszámolva.

Felhívtam a figyelmét a testületnek, hogy ez a 210 millió Ft , amiért kezességet kell vállalnunk a visszafizetéséért és az a 250 millió Ft amit fel akarunk venni más feladatok elvégzésére- megint ott leszünk a 460 millió hitelfelvételnél - amikor most ’konszolidált ’ az állam minket!! Meg kéne gondolni és kisebb lépésekkel, amennyi pénz van ( pl. 140 millió Ft ) annyi feladatot elvégezni. A Diósdi Csatorna Társulattól nem kaptunk tájékoztatást a pénzügyi helyzetükről.

A testület nem fogadta meg a PB javaslatát, elfogadta  a hitelfelvételt,a 350 millió Ft programot úgy, hogy nincsenek a munkák beárazva, meghatározva mi mennyibe kerülhet. Biankó csekket állított ki.


22.  Eötvös utca egyirányúsításának felülvizsgálata
          A ott lakók kérése ellentétes a terület közlekedési  szükségességével. A Ötvös utca felső szakaszán lakók ( Zöldfa és  a Felsőgazdag dűlő között) azt szeretnék ha lefelé lenne egyirányú, a közlekedési szükség pedig azt, hogy alulról felfelé legyen egyirányú, mert a központból csak itt lehet kimenni  a felső részen a városnak. Ezt javasoltuk, s most is de kértük a Hivatalt magyarázza el a lakóknak a helyzetet, s amennyiben a többség elfogadja akkor lesz egyirányúsítva.

23.  Tájékoztató Európai Mobilitási Hétről- A TP javaslatát fogadtuk el.

24.  Tájékoztató a polgármesteri hatáskörben kifizetett segélyekről – tudomásul vettük.

25.  A bölcsőde beruházásról – pótmunkák elfogadása:

A Pénzügyi Bizottság megismerte és megtárgyalta Bölcsőde beruházás pótmunkáiról szóló előterjesztést, a Bizottság javasolja a kivitelező cég a Bölcsőde befejezésének csúszása miatt a szerződés szerinti ködbér összegéből legyen levonva ez az összeg, azaz ezek a   kiegészítő munkák. ennek elfogadását javasolja Képviselő- testületnek

A testület ennek ellenére elfogadta  a pótmunka kifizetését.  2,96 millió Ft + ÁFa, nem szavaztam meg.

26.  A Sportcentrumban működő büfé üzemeltetésére vonatkozó pályázat eredményéről.

A TFB javaslat az volt, hogy ne legyen érvényes a kiírás. De a büfét annak legyen kiadva x időre kiadva 40 e Ft/hó ( kevesebb mint a másik ajánlat  15 e Ft / hó-val ) értékben aki plusz rendezvényeket is akar oda szervezni.
Én tartózkodtam, a testület elfogadta. 

 27.  A Diósdi Játszóterek felújításáról, kiegészítés,
A 6,8 millió Ft játékberuházáson kívül 4,45 millió Ft –ért a meglévők felújítására tettek ajánlatot.
A Pénzügyi Bizottság megismerte és megtárgyalta a Diósdi játszóterek felújításáról szóló előterjesztést, a határozati javaslattal egyetért a Bizottság, felhívja a Testület figyelmét, hogy az általános tartalékot felhasználta és a jelenlegi költségvetésben nincs a felújításra fedezet. A Bizottság a felújítást szükségesnek tartja, amennyiben pontos fedezet forrás lesz megnevezve, akkor javasolja az elfogadást a Képviselő- testületnek.

A Hivatal lát plusz bevételi forrást erre, így megszavaztuk.

28.  Az önkormányzat tulajdonában lévő helyi közutak csatornaépítés követő az Önkormányzat beruházásában végzett útépítésekről.
Közel 20 millió Ft útfelújítás ill. útépítés – Nagytétényi úton ill. Léda utcában- jeleztem a testületnek erre nincs fedezet a költségvetésben- A Pb javaslat az volt, tegyék be a B programba- ezt nem fogadták el.
A testület elfogadta a útfelújítást annak ellenére, hogy erre nem tudott a Jegyző  mit mondani, hol van pénz rá.
Meg kellett jegyeznem, hogy az elmúlt testületi üléseken is, és a mai testületi ülésen is több tíz millió Ft plusz kiadást szavazott meg a testület fedezet megjelölése nélkül!!!

 Megjegyzés: Arra kell gondolnom, hogy a költségvetési számok amiket év elején elfogadtunk, azok nem stimmelnek, ha ilyen könnyen plusz költségeket vállal be a Hivatal és a testület egyes tagjai a Polgármesterrel együtt.

Ha a költségvetés bevételeit alul tervezték, úgy plusz kiadásokat tudnak bevállalni.
Ha igaz lenne – van plusz pénz - kérdés miért csinálták?  miért nem lett betervezve, s a tartalékalapba betéve feladat meghatározás nélkül, gondolva az év közbeni váratlan kiadásokra?
 Ha nem igaz – nincs plusz pénz - kérdés akkor miért költekeznek?



ZÁRT ÜLÉS:   5  pont volt.

  Egyebek;

Nyári Napközi a  gyerekeknek; Bogó László javaslata – Diósdi Nőpont kezdeményezése alapján;

 A testületi ülés végén jeleztem és kértem a testületet ill. a Hivatalt, hogy a Nyári szünidei Napközivel foglalkozzunk. / Diósdi Nőpont kért felvilágosítást a múlt héten erről /  ,  mert sok szülőnek probléma a nyáron a  gyerekek felügyelete, elhelyezése. Az Igazgató Úrral beszéltem és kértem nézzen utána, hogy milyen formában lenne lehetséges.

Mivel a pedagógusok nem az Önkormányzat dolgozói, így a napközit szabadság alatt tudják  vállalni ( régebben is meg kellett fizetni ). Mivel elég gyorsan itt lesz a tanév vége ezért ezt gyorsan kell intézni ill. az igényfelmérés után – ha szükség van rá – beindítani. javasoltam, mivel addig nem lesz testületi ülésünk  a testület  hatalmazza fel a Polgármestert és a Hivatalt, hogy ez ügyben intézkedni tudjon.

Az a választ kaptam, hogy  a Önkormányzat már támogat táborokat ( Hittan tábor és bajvívó tábor) s a Könyvtárban is lesz olvasó tábor, hát majd megnézik…


Én azt mondtam, hogy más  a Napközis tábor mint ezek, s erre , a tanárok bérére a tábori pl. 5000,- Ft / hét / gyerek befizetés mellett a szükséges költségeket vállalja fel az Önkormányzat.