2014. december 27., szombat

Az elmúlt időszak a Hivatalban... December 15-től

Elmúlt hét – időszak  - a Hivatalban :
2014 december-15, hétfő;
-          vezetői értekezlet, múlt hét és e hét elemzése, feladatok elvégzése, újak ütemezése,
-          TIGÁZ szerződés – átnézése – ügyvéd-alpolgármester- javaslat elküldve –
/ kiderült, hogy a TIGÁZ előtt lévő parkoló nincs benne a szerződésben - erről nem tárgyalt szeptemberben  Spéth Géza , ezért nincs most benne /
Azt mondtuk, hogy anélkül nincs értelme megvenni, mindenképpen kérünk rá választ a TIGÁZ  olasz vezetőitől – dec. 17-ig vannak itt.
-          Véradás, véradó ünnepség – 17 óra,
-          18 óra Pénzügyi Bizottság ülés- a lemaradt, s  a mostanra elkészült  napirendi pontok  tárgyalása.
2014. december 16. kedd;
- megbeszélés a Csatorna Társulat ügyfélszolgálatának vezetőjével. Tájékoztatott az ügyfélszolgálat eddigi és jövőbeli munkájáról.  Azt kértem, hogy diósdi lakosok eddigi kérdéseiről adjanak tájékoztatást, s a jövőbeni információk adásával kapcsolatban pedig minket is kérdezzenek, ne csak a Diósdi Vizi Közmű Társulatot vagy a Érdi Csatorna Társulást.
- Közlekedési szakemberrel és Novákovics Ferenc képviselővel jártuk be Diósd egyes pontjait aki a közlekedési témákat, feladatokat, problémákat fogja össze. Lakossági fórum 2015.  január 12-én lesz.
- bejárás- az új műszaki munkatárssal jártuk be az egy hét alatt érkezett  jelzések helyszíneit,
- VOSZ   / Vállalkozók Országos Szövetsége /regionális  vezetőjével beszéltem  az önkormányzat és helyi diósdi vállalkozók és a VOSZ kapcsolódási lehetőségeiről.
- TIGÁZ szerződésről egyeztetünk a TIGÁZ  vezetőivel –  kértük, hogy a parkolót vegyék be  a szerződésbe-s osszák szét a megállapodott összeget arra a területre is.  Azt  a választ kaptuk, hogy megpróbálják a tulajdonos képviselőjével ezt egyeztetni.
2014.december 17. szerda;
                - A településüzemeltetési koncepció kidolgozásáról egyeztettem,
                - Érd rendőrkapitánya bemutatta az új közlekedésbiztonsági osztály vezetőjét,
- A hitel felvétel – ha megkapjuk az iskolára a hitelt – akkor a banknak a számlákat, szerződéseket be kell mutatni. Ezeket készíti elő a pénzügyi iroda. A sportpályára  a DTC-nek adott 15 millió Ft –ról a számlaigazolást még nem kaptuk meg, pedig azt is lehívhatnánk a hitelrészből. Hisnyay H Béla úr még nem hozta.
-          Iskola műszaki megbeszélése – minden szerdán 13 óra – a munka folyik a megfelelő ütemben- külső falburkolás, színezést befejezik hamarosan, belső munkák jönnek. A 27 millió Ft-ot már elutaltuk.
-          A Diósdi Víziközmű Társulat vezetőjével és pénzügyi szaktanácsadója adott pénzügyi áttekintést a társulás jelenlegi helyzetéről, a tagi befizetésekről, ezzel kapcsolatos önk. teendőkről.
2014 december 18. csütörtök;
-          reggel 9 órától vettem részt Gyálon a FAÖT megbeszélésén / Fővárosi Agglomeráció Önkormányzatainak Társulás / az MO-ás  fizetőssé tételével kapcsolatosan. Sokan elmondták, hogy ez milyen károsan fogja érinteni  az adott terület közlekedését.
Én a várható torlódások növekedésével az egészségügyi-környezetterhelést, s a településen ’egérutakat’ kereső kocsik számának a megnövekedését emeltem ki.
Egy közös állásfoglalás született.
-          TIGÁZ – visszajeleztek- a szerződést a mi módosításainkkal elfogadják, de a parkolót már nem tudják beletenni, arra küldenek egy nyilatkozatot. Az őrzést a polgárőrségnek engedik, de ők már nem fizetnek érte, s a kis faházat –porta- a technikai bejáratnál használhatják.
-          Önkormányzati ülés 16 óra.  Erről hanganyag készült, rövidesen felkerül a netre.
az első napirendnél a két ülés közötti történéseknél pár új információt mondtam el a testületnek;
     -A III. negyedéves, szeptember 30.-ig  szóló pénzügyi beszámolóval a könyvvizsgáló megjegyezte, hogy a 2013 évi pénzmaradvány nincs még átvezetve. Rákérdeztem a Pénzügyi Irodán. Kiderült, hogy a 2013 évi pénzmaradvány nincs, nem lett áthozva pénz, de a számlák, amiket nem fizettek ki 2013-ban az igen.  60 millió Ft  2013 évi számlát fizettek ki 2014 januárjában azért,  hogy a likvid hitel O legyen 2013 év végén.  Erről elfelejtette tájékoztatni a régi testületet  az akkori polgármester Spéth Géza, volt polgármester. De most sem mondta el, mikor a könyvvizsgáló elmondta, hogy hogy is áll a dolog. Az idei évet 60 millió mínusszal kezdtük, így ha ez át van vezetve, akkor nem -44 millión állna likvid hitel állomány szeptemberben, hanem – 104 millió Ft-on, így már érthető volt , hogy jelenleg – 120 millió Ft-nál állt november elején a likvid hitel állomány  / amelynek növekedését a szeptemberben és októberben befejezett, előző testület által megrendelt munkák számláinak egy részének a kifizetése  okozta/
- A TIGÁZ épület és parkolóról is tájékoztattam a testületet – Az adócsoporttól lekértem a parkolóval kapcsolatos adatokat és ott vezetik azt, hogy  a parkolóért telekadót fizet a TIGÁZ- Nem értem, hogy ezt akkor szeptemberben miért nem nézte meg  az akkori városvezetése, Hogyan folytak  így az  első tárgyalások  a vételről??
- Léda utca kötbér; kiderült, hogy olyan szerződést írt alá a Városgazda a vállalkozóval, hogy amennyiben késve fizet, úgy napi 20.000,- Ft  kötbért kell fizetnie. A Városgazda 20 nap késéssel fizette ki a  munkát, így a vállalkozó benyújtott   egy 600 ezer Ft + Áfa számlát s ügyvéddel fenyegetőzik, hogy ha nem lesz kifizetve, perel. A szerződéseit a Városgazdának a hivatal készítette elő ( mivel az Önkormányzat bízta meg idén májusban a Léda utca munkáinak elvégzésével, de ő  továbbadta munkát egy külső diósdi vállalkozónak -UNIGEO KFT  ) A szerződéseket  Spéth Géza volt polgármesternek ismernie kellett, mivel a jegyzőnek a szerződéseket meg kell  mutatnia.  Több szerződés variáció készült ,  melyek közül végül , egy  a városra hátrányos szerződés lett aláírva. Ezzel  én akkor szembesültem, mikor az ügyvédi felszólítás jött…
/ megjegyzés: érdekes volt a 29. napirendnél, amikor a iskolabontás pótmunkájáról kellett dönteni – mivel ezt szintén az  Unigeo Kft végezte  - s a nem egyértelműen megfogalmazott szerződés miatt  ( idén júniusban lett a szerződés megkötve) kellett  ’egyezséget ’ kötni. A Testületi ülésen Spéth Úr ’beszállt’ az egyezkedésbe. A 2 rossz szerződés miatt, amelyek Spéth Géza volt polgármester ideje alatt köttettek meg,  az 1.750,000.000,- Ft- önkormányzati kár helyett , most  ’csak’ 1.140.000,- Ft –ot fizetünk ki pluszban a vállalkozónak, amúgy,  ha a  szerződések  szakszerűen, pontosan  vannak megfogalmazva, akkor az önkormányzatnak  0 Ft-ot kellett volna kifizetnie./

2014 december 19. péntek.
-          Ez a nap már a karácsony az ünnepségek jegyében telt.
-          az ÁMK alsó – felső tagozatosok ünnepsége  ( csak az alsóst láttam )




-          a Csatorna Társulat karácsonyi zárása,
-          a Hivatal dolgozónak Karácsonyi összejövetele; idén mindenki hozott süteményt, ital, s egymás neveit kihúzva 1-1 apró ajándékot vettünk egymásnak, egy kolléganőt búcsúztatunk aki nyugdíjba ment.
-          délután, este :   Borbarátok körének a  decemberi összejövetelük volt,
az iskola pedagógusainak,  óraadóknak, zeneiskolai tanároknak karácsonyi évzáró összejövetele volt a Tájházban.
2014, december 20. szombat;
-          Az amerikai iskola rendezett egy szeretet ételosztást  a Közösségi házban a Anyaotthon; Szabadság utca) lakóinak s a  diósdi rászorulóknak.





-          a Fidélió kórus koncertje volt a templomban,






2014 december 21, vasárnap;
-          Advent 4 vasárnapja- gyertyagyújtás és a református gyülekezett műsora,






-          Női Kar koncertje a templomban,




2014. december 22. hétfő;
                - félnapos nyitva tartás van munkanapokon a hivatalban jan. 5-ig.
- MEGKAPTUK, megjelent a magyar közlöny 181 számában, hogy a kormány  önkormányzatok hitelkérelménél a diósdi kérelmet is pozitívan bírálták el, így felvehetjük a hitelt ami 86 millió Ft. Ennek a technikai – papírok, igazolások elkészítése következik a bank felé.
A hitel felvétellel kapcsolatos közbenjárását köszönjük dr. Aradszki András államtitkár úrnak.
- TIGÁZ épületének megvételével kapcsolatban – a TIGÁZ jelezte, hogy a szerződést a vezető kész aláírni, s a parkolóra írnak pl. 3 éves ingyenes használati engedélyt. Jeleztem, ez kevés nekünk, biztosíték kell arra, hogy az a mi tulajdonunk lesz, mert csak így fogjuk a épületet megvenni. Ezt jövő év elején fogjuk letárgyalni, megbeszélni. Már nincs bent egy vezető sem.
2014. december 23 kedd,
                - karácsonyi e-mailokra válaszolás,
- A II.  János Pál pápa festményének , ’ utazó pápa ’ útra  bocsájtása Diósdon belül. 
A polgármesteri irodában található II. János Pál pápa festményt nagy örömmel indítom el egy „vándorkiállításra” Diósdon.
Ezt a szép és különleges festményt Diósd Önkormányzata vásárolta egy lengyel festőtől, még II. János Pál pápa életében, a lengyel testvérkapcsolatunk segítségével.  Ez a műtárgy régóta csak szűk körben volt látható.
 Egyházközséggel beszéltem , majd a Szent Anna Idősek Otthonába vittük Szűcs Anna Kulturális Bizottság vezetőjével.
2014 december 24.
-          10-óráig tartottunk ügyeletet - a ajándék  zsákocskákat hozták vissza, 10 db. jött vissza.
 A tartalmát összeraktuk egy dobozba, s a délutáni betlehemezéshez átvittük a templomba, ahol odaadtuk a szervezőknek, hogy osszák szét a gyerekeke között.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

2014. december 24., szerda

Kellemes Ünnepeket





Tisztelt  Szent Anna Idősek Otthona Lakói, Dolgozói és Vezetői!

A polgármesteri irodában található II. János Pál pápa festményt nagy örömmel indítom el egy „vándorkiállításra” Diósdon.

Ezt a szép és különleges festményt Diósd Önkormányzata vásárolta egy lengyel festőtől, még II. János Pál pápa életében, a lengyel testvérkapcsolatunk segítségével.  Ez a műtárgy régóta csak szűk körben volt látható.

Szeretnénk, hogy az itt élők minél többen láthassák, ezért az első kiállítási helyszín az „utazó pápa” számára a Szent Anna Idősek Otthona legyen!

Kérjük, fogadják szeretettel!



Bogó László
polgármester