2013. október 19., szombat

Vadvirág utcai forgalom lassító műtárgyak 2 ("fekvőrendőrök")

Megkaptam a Jegyző úr levelét:

Tisztelt Bogó László Úr!                                Szám: 5733-4/2013

A Képviselő-testület a csatornaépítési pályázatban nevezte meg a Vadvirág utcát, mint felvonulási utat, és kértük ennek az útnak a  projekt keretén belül a fokozottabb helyreállítását.
A forgalomlassítás a lakosság kérésére került bele a tervbe.
Az útépítést, és a forgalomlassítást is a csatornaépítő cég építette, az önkormányzat nem fizetett érte semmit.
Tisztelettel:
Dr. Szabó Ferenc
Jegyző

Utánanéztünk az az interneten, s a következőket tudtuk megállapítani az előírások alapján:

     Amennyiben egy adott útszakaszon 30 km/ó a megengedett sebesség, az úttesten kialakított                   forgalomlassító műtárgy ( fekvőrendőr) nem kényszerítheti az autóst kisebb sebességre. 
     ( A Vadvirág utcaiak ennek nem felelnek  meg.)   A most épülő  fekvőrendőrön  aki átmegy  
      10 km/ óra sebességgel akkor  is már üt egyet a kocsin.
     Megjegyzés: A Vadvirág úton  30 km/ órás sebességkorlátozás van kirakva, - de tudjuk,
        hogy nem tartják be az autósok , s most, hogy új aszfalt került rá még inkább.
    Egy útszakaszon, ha több fekvőrendőr kerül kialakításra nem kell mindegyik elé figyelem felhívó
    táblát kihelyezni, de az útszakasz elején mindkét irányból jelezni kell azt.
    Ha új fekvőrendőrök kerülnek kihelyezésre  6 hónapig mindkét irányból  „Forgalmi rend változás” 
    feliratú táblát kell kihelyezni. Ha ez nem történik meg a keletkezett kárért az Önkormányzat a felelős.    
   Olyan helyen ahol előre nem látható a forgalomlassító műtárgy és az megfelelő táblázással jól látható        módon nincs előre jelezve a keletkezett kárért szintén az Önkormányzat a felelős. ( Fenyősor-Vadvirág     utca sarok)
    Megjegyzés: a Pénzügyi Bizottság vezetőjeként, fel kell hívnom a Hivatal figyelmét  erre a     
    tényre, mert eddig nem kerültek ki a táblák, remélem már intézik.
    A  táblázási kötelezettséget a 20/1984-es KM Rendelet 36. pontja írja elő.
    A fekvőrendőr kialakításának előírásait az ÚT 2-1.207 sz. szabvány tartalmazza, irányelvek a         www.maut.hu honlapon igényelhetők térítés ellenében.

    Megjegyzés: ma megnéztem a „fekvőrendőröket,  s az autósoknak le kel fékezni 10Km/ órára ill. volt     aki még lassabban  próbálta a kocsijának a 2 kereke közé venni a kiemelkedést a szélén, így le k          ellene hajtania az útszegélyre, de ott egy kiemelkedő térkő állja az utat így arra már jó pár kerékből a gumija fel van kenődve.

    A veszélyes rész a  Fenyősorról a Vadvirágra való kanyarodásnál van, mert ott a kocsik                           lelassítanak és aki nem tudja és jön mögötte kicsit később az egy majdnem álló autóval fog                   találkozni. Még mindig nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez a fekvőrendőr típus a legjobb                választás volt ide. 
     





2013. október 16., szerda

Remény avagy 8:1 - a magyar foci - pénz-paripa-fegyver…


Nemzeti sportjaink közül még mindig a legtöbbeket megmozgató sportág a labdarúgás.  Sokaknak örömet adó, sokaknak bosszúságot okozó, de a focihoz majdnem mindenki ért és mond róla véleményt.

Nekem is, aki még mindig kergeti a kerekre felfújt bőrt, a labdát, szintén van véleményem.

Sok igazság hangzott el és  fog elhangzani keserűségből, dühből, rosszindulatból és segítő szándékból a következő időszakban.  Ki kell beszélni és cselekedni kell, ha változtatni akarnak a jelenlegi állapoton. Én maradok továbbra is szurkolója! és támogatója a focinak.

Ezért támogattam én is a Önkormányzati Testülettel együtt azt, hogy a DTC – Diósdi Torna Club – megkapja Sportlétesítményt használatra, kihasználva az állami finanszírozás lehetőségét mely támogatja az öt kiemelt sportágat . A kormány jelentős pénzekkel segíti  a – labdarúgás, kézilabda, úszás, kajak-kenu, kosárlabda – sportágakat.  (Azt azért tudni kell, hogy ezek a támogatások  a  vállalkozások költségvetésbe befizetendő társasági adójának a terhére mennek.)

A  DTC is jelentős pénzeket kapott eddig is 2012- ben 24 millió Ft az utánpótlásra, 55 millió a fejlesztésre, 2013 –ra  20 millió Ft utánpótlásra és 65 millió Ft fejlesztésre.
Az utánpótlásnál nem kell „hozzá tenni” önrészt, a fejlesztéseknél kell 30%-ot.

Mivel pályázni kell és kellett a Sportegyesületeknek, a  DTC-nek is, hogy megnyerje ill. megnyerte a támogatási pénzt,  ez majd  látszani fog a diósdi Sportlétesítményen is.   Ezt várom, várjuk már. Eddig a kerítés készült el, de ez még mindig nem akkora tétel, hogy az egész támogatási összeget  feleméssze. ( 10-16 millió Ft volt).  Várjuk a további beruházásokat.

Remélem az utánpótlásra szánt pénzel jól gazdálkodnak és meglesz a látszata  pár év múlva . Jó lenne egy tájékoztatót hallani róla.
A támogatásnak van egy árnyoldala is, mivel a Sportlétesítmény fenntartására  - víz, csatorna, áram, munkadíj, világítás, fűnyírás, vonalazás, javítás, karbantartás, nem lehet ezekből a pénzekből fordítani – így az Önkormányzat az aki ’kisegíti’ a DTC-t, azaz fizeti a rezsit továbbra is . ca. 10-12 millió Ft .

A DTC  ezen kívül 4,5millió Ft civil szervezeti támogatást, 2 millió Ft  plusz támogatást, valamint 2,3 millió Ft-ot az őszi szezonra az NB III-ban való bennmaradás plusz költségeire kapott az Önkormányzattól.

Nem mindegyik támogatással értettem egyet, de reménykedni tudok abban, hogy a pénzek jól lesznek felhasználva, s látni fogjuk az eredményét, s valamikor közösen tapsolhatunk az elkészült lelátókon a magyar  és helyi labdarúgás sikereinek.

De addig dolgozni- bocsánat edzeni kell!! mert most a pénz paripa fegyver adott!

Bogó László
2013-10.16.