2014. február 28., péntek

2014 évi költségvetése Diósd Városnak

Költségvetés 2014

Rövid kivonatát adom közre, hogy mit is mondtam a költségvetéssel kapcsolatban;


50/2014. (02.24) számú Pénzügyi Bizottsági határozat

A Pénzügyi Bizottság (3 igen szavazattal) a következő határozatot hozta:


A Pénzügyi Bizottság megismerte és megtárgyalta a 2014. (…) rendelete Diósd Város Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló előterjesztést, a Bizottság a következőket  javasolta  figyelembe venni, a takarékos gazdálkodást, a hitelfelvétel engedélyezéséig a prioritás felállítását, a beruházások költségvetésének átszámolását,  a betervezett fejlesztések átgondolását (sportpálya, világítás felújítás, kőbányai figyelőrendszer) az iskolával kapcsolatos szükséges felújítások betervezése, csatorna beruházásoknál fejlesztések figyelembe vétele, a tartalék képzés növelése, a javaslatokkal együtt a Bizottság javasolja a költségvetés elfogadását a Képviselő- testületnek.

A következőkkel egészítettem ki a határozatot;
-         A PB megtárgyalta költségvetést és javasolja annak az átgondolását.
-         annak függvényében,  hogy 255 millió Ft hitellel lehet csak egyensúlyban tartani.
-         Az egyensúlyt  kevesebb hitelfelvétellel is egyensúlyban lehetne  tartani,- véleményem szerint

-          A beruházási tervek között  számos olyan fejlesztési feladat van betervezve melyek hitelből akarnak  megvalósítani -  Sportpálya világítás- Sportpálya ráépítés, Kőbányába térfigyelő rendszer –ezekre szerintem nem szabad hitelt felvenni!

-      -   vannak túlzott számok a beruházásoknál -  Tétényi úti  járda 6 millió Ft , ( 50 -70 méteres szakasz)Ipar u.-i útépítés 33 millió forintért, stb.

-        - vannak kalkulált számok amik csak saccolva lettek-  Vadvirág utcai járda- Játszótér építés,  felújítás ( 10-10 millió Ft )-  melyekről semmilyen adat nem áll rendelkezésünkre. ( egy játszótéri kezdeményezésről tudok a lakótelepi – ca 8-900 eFt  kell hozzá)

-        - A csatornával kapcsolatos kiadásokat  a csatornaprojektnél felszabaduló pénzekből kell megoldani- a felszíni vízelvezetéseket a csatornára befizetett többletből kell kiépíteni.

-       -   nem tudom a 22 millió Ft  AROP  miért beruházásnál van , mikor az pályázati pénz, amit nyertünk.

-         A 255 millió Ft hitelt csak abban az esetben szabad felvenni, ha olyan célokat valósítunk meg belőle, melyek  hosszútávon oldanak meg gondokat. Az iskola bővítése  2,5 tanteremmel csak tűzoltásra jó, a következő tanévben a gondok ugyanúgy jelentkezni fognak mint most. Célszerűnek tartanám a koncepciót még az építés megkezdése  előtt  újragondolni és egy hosszú távon megoldást jelentő elképzelést megvalósítani. ( akár a teljes hitelösszeg felhasználásával is).

    Megjegyzés: mi volt a  gondolatom: az iskolabővítést mindenki elfogadta tavaly- a tervek vannak kész – az engedélyezése van folyamatban -nincs még megpályáztatva, 1 évre ad megoldást – nem kellene még most nagyobb bővítést készíteni??   - én csak ezt vettem fel-

-      -   elaprózni és nem indokolt feladatokra nem szabad a hitelt felvenni.- akkor mikor a kormány  most konszolidálta az Önkormányzatokat. Hitelt a kormánynak jóvá kell hagyni, az idei évi választások miatt ez csak Június végére várható.

-         -vannak a tartalékok még  a költségvetésben- diósdi Vízmű  Társulat támogatása  12-13 millió Ft, /  tudjuk, hogy jelentős  több 100 milliós plusz bevételük van /  A Városgazda- falugazda – 75 millió Ft,( nincs részletezve mire van betervezve az összeg ) 28 millió Szemétszállítás – Hulladék begyűjtésre- (rezsicsökkentés áldozata) amivel támogatnunk kell a céget, hogy O-szaldos legyen.

-          
-         -Javaslom az költségvetés felülvizsgálatát,  úgy a fenntartási, mint felújítási részeknél, a  pontos költségek ismeretében biztos, hogy lehet jelentős megtakarításokat elérni, amivel a tartalék keretet tudjuk növelni.

-        -  Jó lenne ismerni a 2013 évi pénzmaradvány nagyságát és azokat a feladatokat, amelyekre ez az összeg le van kötve. Lehet, hogy vannak átfedések az itt leírt feladatokkal- szeretnénk látni!!

-       -  Javaslom   céltartalékalapot létrehozni  telekvásárlásra – 30-40 Millió ft-al  - Vízi Közmű- 12,5 , Városgazdától  20 millió, ( Hulladék )Szemétszállítás 14 millió átcsoportosítani, így ez már 36-37 millió Ft.  céltartalékot tudunk képezni.

-      -    a hitelfelvételnél a cél lehet az iskola melletti terület megvásárlása, a Kerox telek megvásárlása,  a város hosszú távú céljainak elérése érdekében.

-A továbbiakban még elmondtam:
-         a prioritásokat a PB támogatta. ( iskolabővítés, M7 járda, lift)
-         A Városgazda részletezést nem kaptuk meg, most a tavalyi kiinduló összeget 55 millió Ft-ot javaslok oda betervezni,  a 20 millió Ft-ot a céltartalékba, külön feladatok elvégzésénél külön kap pénzt a Városgazda, megbízás alapján.
-         Mivel Polgármester Úr mondta, hogy nincs kőbe vésve semmi, így a hozott rendeleteink átgondolását, akár módosítást javaslom.

- Polgármester Úr a javaslataimat egyben  tette fel szavazásra,  egyedül maradtam.
Én a költségvetést eredeti formában így nem tudtam elfogadni.

 http://www.diosd.hu/Onkormanyzat/Testuleti-ulesek/Kepviselo-testuleti_ules_2014._februar_27._16_ora



-