2015. április 5., vasárnap

AZ elmúlt hónap a hivatalban - március

Az elmúlt 1 hónap a hivatalban:

úgy hiszem, hogy csak a fontosabb, érdemleges dolgokat említem meg:
Március 2. hétfő;
-        -   új jegyző , a  Jegyző asszony bemutatása az apparátusnak,  először az irodavezetőknek, majd körbe mentünk a hivatalban.
-         - vezetői értekezlet
-          -fogadó óra délután
-          -18 órától lakossági beszélgetések- költségvetésről,
-          -Ostorházi László küldött egy e-mailt , melyben egy Kárpátalján élő magyarországi magyar Hölgy írja le a jelenlegi nehéz helyzetet.  Ostorházi László  kérte nézzünk utána, hogy tudnánk segíteni.  Felhívtam a Nagygejőc,  partner település Polgármester asszonyát, Szűcs Pálmát, aki elmondta, hogy 3-szorosára mentek fel az árak, s nem tudják mi lesz. Egy fizetés ca. 10 eFt-ot ér.  Spéth Gézával beszéltem, aki a Ungvári konzulátussal beszélt, s azt javasolták, adományok helyett pénzt gyűjtsünk inkább. Elkezdtük előkészíteni.
Március 3. kedd;
-          -Wágnerné –val beszéltem egyházi világi vezetővel, pl. 2 éve nem lett kifizetve a temetések után járó rész ( egyházi kezelésben van a temető, de a SZIKŰ a szolgáltató, s a temetések után járó díjat a hivatalnak utalja át, amit mi tovább utalunk), a parókiában lévő szociális zsákos ruhák elhelyezése- felújítják a parókiát,
-         - március 15-ig kell bejelenteni a idei hitelfelvételi kérelmet a állam felé a önkormányzatok internetes felületén ebr42. Ezzel kapcsolatban a K&H bankunktól egy hitelfelvételi igazolást kellett kérni, hogy ha engedi a kormány akkor adnak-e hitelt.
-        -   Jegyző asszony tájékoztatása a folyó dolgokról,
-          -  óvodakapacitás bővítési pályázatot írtak ki. A feltételeket néztük át.
Március 4. szerda;
-          A felső Kőbánya Vis maior pályázatán nyertünk, s ennek a megbeszélése volt. A szakvéleményt adó cég készíti el a kiviteli terveket, amit közbeszerzésen kell megpályáztatni.
A probléma az, közben, hogy a repedések a felső Kőbánya mennyezetén tovább  nőttek ill. újak keletkeztek- szerintünk. Helyszíni bejárás kell újra.  Most amíg a kivitelezés nem készül el, addig életveszélyes a hely, így bekerítjük, ez a mi felelősségünk, a figyelmeztető táblát egy kis gyerek nem tudja elolvasni, véletlenül is besétálhat oda… nem engedhetjük meg.
-          Diósdi tervezőt hívtunk, hogy a kisiskola átalakítását óvodává, hogyan tudjuk megcsinálni.
Hétvégére ígérte a megoldást. a legfontosabb, hogy 6 csoporthelységet kell kialakítani.
-          Takarékszövetkezet mutatkozott be.
-          A következő felhívást tettük közzé: weboldalon és a facebookon
-          Tisztelt Diósdiak!
Segítsünk a Kárpátaljaiakon!
Segítsünk partnertelepülésünk lakosainak!
A hírekből bizonyára mindannyian értesültek az ukrajnai háborúról.
Az események egyre aggasztóbbak. A háború szörnyűségein túl az ukrán nemzeti valuta elértéktelenedett, az árak elszabadultak.
Ebben a kétségbeejtő helyzetben több szervezet – Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Ferences Misszió Alapítvány – is gyűjt adományokat.
Diósd partnertelepülése a kárpátaljai Nagygejőc. A háború szörnyűségei és a kilátástalan gazdasági helyzet miatt most igazán rászorulnak segítségünkre, támogatásunkra. A háborús helyzet miatt az adományok (élelmiszer, ruha) határon történő átjuttatása rendkívül nehézkes, ezért pénzbeli adományokat gyűjtünk, amelyet a nagygejőci önkormányzatnak juttatunk el.
Diósd Város Önkormányzatának adománygyűjtő számlaszáma, melyen keresztül Nagygejőc kiszolgáltatott helyzetben lévő lakóit támogathatja:
-          Diósd Város Önkormányzat adomány gyűjtő számlaszáma:
10402142-49555654-48551231 
közlemény: Nagygejőc lakósaiért
-          Kérjük, lehetőségeik szerint támogassák a gyűjtést!
Diósd Város Önkormányzata
Március 5. csütörtök;
-         -  beszéltünk ma Takácsnéval aki felvetette egy diósdi fúvós zenekar alakítását. Támogatjuk az ötletet, az újságban is meghirdetjük.
Március 6. péntek;
-          - a BKK szerződést fél évre aláírtam az eddigi feltételekkel.  Meg akarjuk vizsgálni a belső közlekedés elindítása mennyibe kerülne.
-          - Nőnapi köszöntő a Tájházban.  Jól sikerült.
Március  9. hétfő;
-          - közlekedési albizottság ülése,
-          - UPS ajánlata – kiépíti a üvegszálas 100 Mbs-os hálózatot – informatikai pályázathoz kell nekünk 30-40 Mbs átvitel.
-          - óvodabővítési pályázatot írt ki a minisztérium, amit márc. 23-ig kell beadni. Elkezdtük a munkát. A  jelenlegi létszám 455 gyerek, a 3 éves korosztály  212 fő, 140 fő megy iskolába, 72 fővel nő a  létszám a normál átlaghoz képest. 3 óvodacsoporttal kellene növelnünk a csoportszobák számát. Nincs jelenleg üres csoportszoba, építenünk kell. Ami lehetőség felmerült a kisiskola átalakítása óvodává, ahol jó lenne 6 csoportot elhelyezni. Tervezőt keresünk.
      Március 10. kedd;
-       -   hitelfelvétel bejelentését március 15.-ig kell leadnunk a internetes felületen ebr42 rendszeren. Ezt véglegesítettük.  A költségvetésben terveztünk be a TIGÁZ épületére és annak felújítására.
Március 11. szerda.
-         -  Az óvoda pályázati feltételeket és kiírás szerint csak a plusz férőhelyekre ad a pályázat támogatást.  Tervünk az lenne, hogy a konténerből is átköltöztessük a gyerekeket az új óvodába. A tervezővel  készítettünk több tervet, bejártuk most a kis iskolát.
Március 12. csütörtök;
-          - elhívtuk az ANTSZ és a tűzoltóságot egy előzetes bejárásra a új iskolarész használatbavételi engedélyezéséhez szükséges engedély  megkéréséhez. Kisebb dolgokat kértek, amit a kivitelezőtől megrendeltünk azonnal.
Március 13. péntek;
- Iskolai március 15. i ünnepség,
- Tavaszköszöntő előkészítése, megbeszélés,
Március 15. vasárnap;
-          - Nemzeti ünnepünk, megemlékezés, koszorúzás, ünnepi beszédet mondott dr Aradszki András államtitkár.
-        -  Délután a Szent Gellért Kórus  a SOL nemzetközi Eu projekt keretében 8 országból jött kórustagokkal adtak egy koncertet ,a hol köszöntöttem a résztvevőket.
Március 16. hétfő;
-        -   Óvoda pályázat megbeszélése, tervező több tervet készített, ebből a délutáni rendkívüli testületi ülésen azt a tervet hagytuk jóvá, melyen 6 óvodai csoport kialakítása szerepel, tornaszobával, s a szükséges helységekkel. Ennek a költségszámítását elvégezték. Az önrész vállalását kellet megszavaznunk, 25% önrészt kell vállalnunk. A beruházást ca. 124 millió Ft-ra kalkulálják, melynek az mi részünk 30-32 millió Ft lenne.
Március 17. kedd;
-          - A felső Kőbányát néztük meg a Vis maior pályázat szakértőjével , aki készítette.  A repedések azóta tovább növekedtek ill. újak keletkeztek. A beadott és elnyert összeg csak a  tavaly nyári helyzet kezelésére, elhárítására irányul. Az új repedések- belül – arra nem, de így a Kőbánya bevágásait NEM szabd használni azután sem, ha a javítást amire kaptunk pénzt felhasználjuk.
Szükségesnek látjuk így, hogy egy átfogó szakvéleményt kérjünk a felső Kőbánya üregeire,  lehet-e egyáltalán biztonsággal használni majd. A szakértő azt mondta, adjunk be egy újabb Vis maior pályázatot!!
-        -   az első vállalkozói klub volt- ahol a VOSZ-közép Mo. régiójával aláírtuk az együttműködési szerződést. Vállalkozók Országos Szövetsége = VOSZ
  Március 18. szerda;
-         -  Óvodai pályázat véglegesítése,
  Március 20. péntek:
-       - Új óvoda és a Bölcsőde gondnoki munkáit, karban tartását egy külső cég végzi, vezetőjével Lerner Tamással és az intézményvezetőkkel volt egyeztetés. Többet nem – tudunk - fizetünk mint tavaly, de mivel  tavaly egy új játszótér és 100 m2 zöldfelülettel több  lett , így annak is  a karbantartása feladatukhoz tartozik idén.
Március 23. ;
-         -  Lengyel barátság napja – a díszteremben egy irodalmi délutánnal emlékeztünk meg rá.
- DTC-vel kapcsolatosan több egyeztetés volt az új szerződéssel kapcsolatosan. A önkormányzat lehetőségeit ( pénzügyi ) és a tömegsporttal kapcsolatos kéréseinket  a DTC vezetése elfogadta, ennek pontosítása folyt. A bérleti díj – 1 millió Ft / hó – kapcsán volt még vita, miszerint a DTC nem tud minden évben olyan értéknövelő beruházásokat végezni , mint pl. 2014-ben –amikor a lelátót és a füves pályát újították fel. Az az alternatív javaslat is elhangzott,  azt fogalmazzuk meg, hogy.... a DTC vállalja, hogy értéknövelő beruházásokat hajt végre a következő időszakban, melynek értéke minimum 12 millió Ft / év. Ennek az elszámolása, igazolása    ….  időszakonként  / évente......  történik az önkormányzat felé. Ehhez kapcsolódóan - a felmondásnál - beletenni: 
pl. amennyiben a DTC 2 egymást követő év alatt sem végez értéknövelő beruházást minimum 12 millió Ft értékben úgy a szerződés felmondható. ( azaz legalább 2 évente 12 millió Ft - 1-1 év alatt 6 millió Ft-ot )- egyeztetés folyamatban.
-           
Március 24.;
-         -  Az ipari területen  lévő  utcák aszfaltozásával kapcsolatos tervek átnézése ( tavalyi hitelben ere a területre kaptunk pénzt ) ,
-         - A HÉSZ tervezés alatt van, több  területtel kapcsolatosan kell a tulajdonosoktól megkérdeznünk, mi a szándékuk vele. Pl. Kerox  Tisza utcai területével kapcsolatosan tárgyaltam a a tulajdonossal, aki elmondta, hogy lakóövezeti besorolás mellett döntöttek.
Március 25. ;
-          - HÉSZ részletek megbeszélése tervezővel.
-          felhívást ettünk közzé: Diósd Város Önkormányzata meghívja Önt 2015. április 2-án (csütörtökön) 9 órától a diósdi TIGÁZ Irodaépület (2049 Diósd, Petőfi u. 40 sz.) bejárására. Célunk, hogy az irodaépületet iskolává alakítsuk át. 
Amennyiben Ön tervező, és szívesen részt venne egy ilyen feladatban, pályázatát szívesen fogadjuk, melynek részleteiről a helyszínen személyesen tájékoztatjuk.
Március 26.
-  Járási hivatal részéről bejárás a iskolabővítés használatbavételével kapcsolatosan.,
- testületi ülés 15 órától,  a hanganyag meghallgatható : http://www.onkormanyzatitv.hu/index.php?id=1&viewCode=latest&filter=103&onkorm=121
- Ma reggel  tájékoztatott a Jegyző asszony, hogy  visszaélést derítettek fel. Ismeretlen tette ellen feljelentést fog tenni. Az  adócsoporttól elbocsájtott egy dolgozót.
Március 27.
-          - A Fülemüle utcai telekalakítással kapcsolatosan beszéltük meg a feladatokat a munkatársakkal ( Gyár utca és a Diófasor közötti terület ) ahol a csatorna főgerince megy.
Az előző testület határozott, mely szerint a csatorna főgerinc lefektetése ott lesz , s ehhez területet kell a telektulajdonosoknak leadni . Ez később majd egy utca lesz, amihez a telkekből 8-8 métert le kell adni,  ennek cserébe a csatornába ingyen köthetnek be a telektulajdonosok. Eddig a tulajdonosok ca, 30%-val törtét meg a megállapodás.
-         -  a Társaskör Húsvét előtti kiállításának a megnyitója volt- Hímes- Míves Diósd címmel. Már 7. alkalommal.
Március 28. szombat;
-          - faültetés a volt  Homokbánya területén ca. 300 fa lett elültetve,
-          - raklapokból a Barkács-kör és ahhoz csatlakozók kültéri asztalokat és padokat készítettek, amik közterületeken lesznek kihelyezve.
 Március 29.  vasárnap;
-          - a raklapokból készülő közterületi padok asztalok gyártása folytatódott.
-        -   Diósdi Földön Futók jótékonysági futást szervezetek Nagygejőc lakosainak segítésért.
Március 30.
-          - A Diósdhéj 3 hónapos megjelenése után értékelte a Kornétás kiadó az újságot. Ami kiderült eddig, hogy a kiadó az új főszerkesztővel nem tud kijönni, s sok vita van közöttük a lap szerkesztésével kapcsolatban. Az együttműködés nagyon nehezen megy. Ebben változtatást javasolnak. Kértem a Kulturális bizottságot , értékelje a lapot, mi a véleménye a lakosoknak?
Március 31.
-         -  reggel az első órában a két 5.-es osztály kulcskereső feladatot kapott, meg kellet találniuk az új osztálytermük kulcsát. A gyerekek nagy örömmel láttak hozzá, s rövid idő alatt meg is fejtették a rejtvényt, s bemehettek az új tantermeikbe, amit a tavaszi szünet után vesznek , véglegesen birtokba.
-         -  Jegyző asszonnyal a KLIK járási vezetőjénél voltunk – Sárközi Mártánál, Érden. Többek között beszéltünk a ünnepélyes iskolabővítési átadásról; az önálló zeneiskola alapításáról,  ehhez a KLIK  támogatása, s  a minisztérium engedélye szükséges ;  a minisztérium leveléről, melyben újra nyilatkozni kell a iskolák működtetésével kapcsolatosan, erről egy összehasonlítást készítenénk a testületnek; a diósdi iskolai létszám növekedéséről, szükséges bővítéséről, TIGÁZ épülettel kapcsolatosan,- ehhez is engedély ill. egyetértés kell.
-          - Tárnokon egyeztettünk a közös EU projekttel kapcsolatosan. Tárnok ki akar ugrani, mert nem tudja vállalni több modult ( a pályázat egy interneten keresztül több önkormányzati feladat központi nyilvántartást hivatott végezni- mely most még kísérleti jellegű, de később minden önkormányzatnak kötelező lesz, ). Ehhez az internetet hálózatot, adatátvitelt bővíteni kell nekünk és nekik is, s a feladatok közül 5-5 modult kell a rendszerbe beállítani, stb. a feladatot június 30-ig be kell fejezni, mivel mi vagyunk a gesztorok, így a mi feladatunk ezt koordinálni.
Feladatunk, hogy ebből ne szálljon ki Tárnok és sikeresen tudjuk mind  a ketten befejezni.


-