2014. április 29., kedd

Diósd Város Önkormányzati ülés-Április 24.- új bonyolító az iskolabővítésnél- Nemzeti Sportközpontok

Önkormányzati ülés  2014. április 24-én 15:00 órakor

 Létszám 7 fő hiányzik 3 fő :  Kőhidi Tamás beteg,- Dr Varga Dániel később jön, és  Dizseri András.

 Előzetesen:

Jegyző úr- beszámolna az országgyűlési választásról – rendben lezajlott,
gratulálunk Dr. Aradszki Andrásnak.
Sohajda István  – kátyúzás indítása pl. Homokbányán l – költségvetésben van rá biztosítva keret,

Polgármester Úr; új  aszfalt technológiát mutattak be, Önk ülés lesz máj. 10. körül,
-            -
NYILT ÜLÉS:

1.      Beszámoló a két ülés közötti fontosabb eseményekről,  Megkérdeztem, hogy a Kerox telekkel kapcsolatban várunk egy tájékoztatót- Polgármester  Úr válasza: zárt ülésen elmondja.

2.      Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról –tájékoztatót elfogadtuk,

3.       2013. évi költségvetés III. sz. módosítás – mivel a Pénzügyi Bizottság ülésén kaptuk  kézhez , így nem tudtuk átnézni. Mivel ez volt az utolsó módosítás a zárszámadás előtt, így ennek a végszámainak ill. tételeknek megegyezőeknek kellene hogy legyen a zárszámadás adataival. Ez  pár tételnél nem stimmelt, ezt szóvá tettem, amit azzal magyaráztak, hogy a rész számok más-más helyre lehetnek lekönyvelve, így nem azonosak, csak a végösszeg…

4.      Beszámoló a diósdi rendőrőrs 2013. évi tevékenységéről
Somodi úr – őrsparancsnok.
A rendőrségi beszámoló- kapott dicséretet és kritikát egyszerre.
A rendőrség segítségét  köszöntük meg az Önkormányzati rendezvényeken pl. Tavaszköszöntő biztosítását.  A  bűnügyek felderítése, elfogások, esetek csökkenése stb.  javuló  tendenciát mutat, de a közérzet nyugalmának erősítését tovább kell növelni. A járőrszolgálat terjedjen ki a külső területekre is – kértem, s  a járőrök tájékozódjanak a lakosoktól, beszéljenek velük, gyűjtsenek információkat stb.
A Érd város Rendőrparancsnok helyettes javaslata az volt- határozzuk meg mi merre járőrözzenek! A kamera rendszerek átnézése- modernizálása-felügyelete is szóba került.

          5.      A gyalogos járőr szolgálat támogatásáról – a plusz járőrszolgálatot továbbra is támogattuk.

6.      El Cuba Kft közterület használat kérelem
A pénzügyi Bizottság javaslat az volt: A Pénzügyi Bizottság megismerte és megtárgyalta az EL Cuba Kft közterület használat kérelemről szóló előterjesztést,  javasolja a „C” határozat elfogadását – Dizseri Tamás emlékhely védelme érdekében - a Képviselő Testületnek. - azaz nem javasoltuk. A döntés az lett, hogy a területbérlést-kitelepülést támogatta  a Testület többi  6 tagja. Madarász Arnold sem támogatta.

7.      Az EC Multienergie Kft.-vel kötött szolgáltatási szerződésben szereplő kötbér teljesítéséről
A cég késve teljesítette a feladatát- Led-es égők cseréjét, így a ködbér helyett .hiánypótlásokat és új utcákban elvégzi a fejlesztéseket

8.      DTC-vel a Sportpályára kötött bérleti szerződés teljesítéséről. A vita amiatt alakult ki, hogy a Pénzügyi Bizottság részéről csak a valós érték beszámítását javasoltuk, s mondtuk már tavaly is a Sportközpont kerítés értékénél.  A DTC 32,3 millió Ft –os beruházással számolt el az MLSZ felé, amit az elfogadott. A mi számításaink szerint a kerítés a Sportközpont körül 10-12 millió Ft-ot ér. ( A DTC-Önkormányzat közötti bérleti szerződésben havi 1 millió Ft a bérleti díj , amely a beruházások értékével kompenzálható) Én a Pénzügyi Bizottság álláspontját képviseltem, a testület elfogadta a beszámítást.
 
9.      A Sportpálya fejlesztéséhez szükséges önerő biztosításról
Kiderült, hogy a világítás fejlesztéséhez egy új trafó kell, ami 20 millió Ft-ba kerülne, így a világítás nem lesz korszerűsítve. A 15 millió Ft-ot viszont kéri a DTC más fejlesztésekre, javításokra. A Pénzügyi Bizottság ill. a költségvetés döntésénél több fejlesztést és beruházást csak a 250 millió Ft –os hitelfelvétel engedélyezése esetén lehet elkezdeni!! Akkor így döntöttünk. ez a tétel ,a  15 millió Ft is ebbe a ’várólistába’ tartozott. Én ezt képviseltem, a Testület megszavazta az azonnali támogatást ( megjegyzem 8,8 millió Ft-ot kaptak most 1 hónapja )

10.  Diósd Város Önkormányzat 2014. évi közbeszerzési tervéről – elfogadtuk 1 közbeszerzés szerepel – Iskola beruházás. Elfogadtuk-

11.  Diósd közterületein található fák permetezési munkálatainak ellátásáról.  Kérdésünkre- PB –nak – az volt mi miatt emelkedett 1 millió Ft-al a2013 évről 2014 –re  a permetezési költség ( 2013-ban 2,4 millió Ft volt most 3,4 millió Ft )  Sohajda István Úr: a permetezési költségek növekedése a permetező szerek 40%-os áremelkedésével magyarázhatók.

12.  Szakmai beszámoló az ÉFOÉSZ Közép-magyarországi Támogató Szolgálat 2013. évi tevékenységéről – a tájékoztatót elfogadtuk.

13.  Nyári gyermekétkezés -  támogattuk

14.  A Teszedd ! 2014 akcióhoz való csatlakozásról – Május 10.-én lesz megtartva.
15.  A sportágválasztó szakkönyv megrendeléséről – 20 db. könyvet veszünk- könyvtár ill. iskola részére.

16.  Eötvös és Veréb utcák egyirányúsításáról,
Veréb utcánál a lakosok véleményét figyelembe véve- még nyitva lett hagyva.
Eötvös utcánál a javaslata Települési Bizottságnak az volt, hogy felfelé a Kőbányai út felé legyen a Zöldfa-Felsőgazdagdülő utca közötti szakasz egyirányúsítva. A kamionok behajtását gátolva egy magasság korlátozó tábla ill. közúti műtárgy legyen kitéve.

17.  Tájékoztató a Bölcsőde beruházásról – levettük a napirendről- nem készült el, s egyéb gondokra hivatkozott a Hivatal.

18.  Tájékoztató a polgármesteri hatáskörben kifizetett segélyekről – tudomásul vettük.

19.  Közbeszerzési eljárás – pót előterjesztés;

Iskola bővítés beruházásával kapcsolatban;

Spéth Géza: Nemzeti Sportközpontok bonyolítják le a iskolai beruházásokat, s  nem 20 millió Ft támogatást kapnánk, hanem 40 millió Ft-t körül fognak adni.
Viszont e miatt  kormányrendelet nem engedi, hogy  a beruházást az Önkormányzat végezze- át kell adni minden tervet , anyagot stb. a Nemzeti Sportközpontok-nak.

Jegyző Úr: határozati javaslatot olvas fel 8 pontban - előterjesztésben a közbeszerzés lebonyolítója- a Nemzeti Sportközpontok - Ők biztosítják a műszaki ellenőrt és kivitelezés vezetőt – állítólag azokat  a cégeket hívják meg akiket az Önkormányzat javasol.
Polgármester úr: a Nemzeti Sportközpontok  járt kint, megtekintette az anyagokat, iskolát, s mindnet átvesznek,  ennek fejében együttműködési megállapodást kell kötni a  Nemzeti Sportközponttal. stb.

Mivel semmi  anyagot ezzel kapcsolatban nem kaptunk, s a pontos részleteket  sem láttuk( legalábbis én ) így én tartózkodtam a szavazáskor.

Elég furcsának találom, hogy egy ilyen ’egyszerű’ beruházást így  maga alá von az állam - mikor  az anyagi hozzájárulás nagy részét  60-70 millió Ft-ot a Diósd Városa adja a 20-40 millió Ft-al szemben. pl. a Bölcsődénél 140 millió Ft állami/ Eu támogatás mellé 60-80 millió Ft-ot a Város adott- ott  mi voltunk a munka kiírói- ellenőrei stb.  Az arány most fordított, de  mi változott azóta…


20. járdaépítés pótmunkáiról – elfogadtuk.

ZÁRT ÜLÉS:
 2 napirend volt, azon kívül a Kerox-al kapcsolatban  kaptunk tájékoztatást, ami hamarosan nyilvánosságra kerül.

Bogó László

képviselő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése