2013. július 1., hétfő

2013 Március-Április bölcsődével kapcsolatos megbeszélések

A március 24.-i Pénzügyi Bizottsági ülésen szóvá tettük, hogy a Bölcsőde építése nem az elfogadott tervek alapján folyik. Az épület magasabb lesz mint ahogy azt az eredeti rajzokon láttuk. Eredeti tervben amit láttunk, azon a Bölcsőde épületének magassága / teteje az Óvoda  udvarával egy szintben lesz úgy, hogy az óvodaudvar visszakapja az Óvoda. A Bölcsőde épületének van előnye és hátránya;
előnye  azt hogy  nem kell más területet elvenni az Óvoda melletti területrész kihasználjuk,  így a területi szintek eltolódásával lehetővé válik majd az elvett óvoda udvar nagyobb részének a visszaadása,  másik előny közel van az Óvoda a Bölcsődétől .
Hátránya, hogy a földbe süllyesztett Bölcsőde kiszolgáló részei – konyha, öltözők, közlekedők, folyósok, mellékhelységek stb. nincs természetes fénye- nincs ablaka, így nappal is világítani kell. A gyerekek foglalkoztatójának van ablaka és fentről még egy plusz tetőablak is van.
Az építkezés haladt tával – március végén – azt látjuk, hogy a Bölcsőde  épületének teteje az óvoda udvar szintje felett lesz. Ezt ellenőriztük, a terveket a helyszínen megnéztük Nagy Istvánnal PB küldőd tagjával.

Mikor ezt megkérdeztük a PB ülésen, akkor  a Jegyző úr és Polgármester egy egyeztetést ajánlott a tervezővel, Várkonyi Úrral még az Önkormányzati ülés előtt, mert felvetetem, hogy ezt Önkormányzati ülésen is meg kéne beszélni.
Az egyeztetés március 28. 14,30-kor volt Önkormányzati ülés előtt. Mikor elmondtuk az észrevételünket, akkor Várkonyi úr azt mondta, hogy az első terv amit láttunk / testületi ülésen és elfogadtunk / az csak egy illusztráció volt. Most mikor megbízták a kiviteli tervek készítésével, akkor a terepviszonyokat megmérték és a bejáratnak egy szintbe kellett esnie Zöldfa utcával, így a méreteket ahhoz a szinthez kellett igazítani.
Ez most úgy néz ki, hogy a Bölcsőde épülete 1,4-1,6 méterrel lesz magasabb az óvoda udvaránál, s az egyik csoport szoba előtt 10 méterre a kilátást teljesen eltakarja ill. a főgond, hogy az elvett óvodaudvar területét nem lehet használni se az óvodásoknak, se a bölcsődéseknek, hiába lesz ’zöld  tető’ készítve.
Azt tettük szóvá Nagy Istvánnal, hogy az ami előny volt az nagy részben elveszítettük, ami hátrány az megmaradt.
Ami érdekes, hogy a pályázathoz is már azok a látványtervek kerületek leadásra ahol tisztán látszik, hogy az óvodaudvarral nincs egy szintben a tető, s  elfogja venni a bölcsőde az óvodaudvar egy jelentős részét, s úgy , hogy az eredeti tervhez képest is beljebb jött az  bölcsőde épülete az óvoda elé/ az egyik  foglalkoztató előtt nincs óvi-udvar, s a kilátás  egy betonfalra fog esni.
Azt nem értem, hogy a Hivatal, vagy a szakapparátus miért nem hívta fel a figyelmet a Jegyző vagy Polgármester Úrnak, ha már a tervező Várkonyi úr nem tette meg!!
Ezeket a megváltozott terveket én nem láttam egyetlen ülésen sem mikor a bölcsődéről volt szó  / az épület belső elrendezése nem változott az eredetihez képest./
Állítólag egyszer behozták az egyik ülésre – mondta Jegyző Úr, DE senki nem hívta fel a figyelmét a testületnek, hogy a terv ’kissé’ módosult.
Az ünnepélyes alapkőletételnél  már ezek a képek voltak kirakva- mivel én nem tudtam részt venni, így utólag láttam a fotókat s azon már a mostani látványtervek szerepeltek. Akkor sem tűnt fel senkinek??
Ha azt akarták volna, hogy az óvodaudvar megmaradjon, akkor az épületet 1,5 méterrel lejjebb kellett volna alapozni – ami jelentős földmunkát igényel volna még, igaz akkor nincs szintben a Zöldfa utcával.!!

Nem értem, hogy egy tervező ekkorát hogy  ’nézhet el ’??



A mostani kiviteli tervek- a Bölcsőde 'tetejét' nem lehet használni óvodaudvarnak.
Az első látványterv, ahol még az óvodaudvarral egy szintben van a Bölcsőde teteje,s használni lehetett volna. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése