2013. július 31., szerda

DIÓSD VÁROS lett!

DIÓSD VÁROS - Város lettünk 2013 Július 15.-től

Vegyes érzéseket kelt az emberben, akartuk is meg nem is - azt hiszem  így vagyunk vele sokan.

Erőlelépés egy település életében, kifejezi a fejlődést az urbanizáció fokát, de egyben egy visszafordíthatatlan helyzetet is jelent, melyben  egy  ’régi’ falusi kép elmúlását is sugallja.

Örülünk is neki, ahogy a Diósdhéjban le van írva, nem a sor végén vagyunk a városok ranglétráján a paramétereinket / infrastruktúra, lélekszám ... / tekintve, hanem a   középmezőnyben foglalunk egyből helyett, s kilátásaink a pályázatokra, költségvetési támogatásra kedvezőbben alakulnak majd. Mondhatnánk az ég is más , s a fű is zöldebb…

Persze vannak azok akik aggodalommal  figyelik ezt a fejlődést, hiszen falun nőttünk fel, vagy: mi falura költőztünk, minek nekünk ez a cím? Mivel fog ez együtt járni? Emelik majd az adót?

Nekem az a véleményem erről, hogy olyan egy település, amivé az ott lakók formálják.

Várossá válással nem szűntek meg azok a közösségek amik életet adnak e községnek (városnak), tartalommal töltik meg hétköznapjait, s formálják annak stílusát, életvitelét.
Lakókörnyezetünkben is a változásokat a közösségek – utca,  egyes területek, ’lakó  és pihenő terület’ – határozzák meg,  illetve igénylik az ott lakók kérése, véleménye alapján, a közösség testületének / Önkormányzatának /  eljuttatva    igényüket, ami alapján születnek meg a tervek, fejlesztések, változtatások.

Ennek továbbra sem kell másként működnie.

Persze nem minden a pénz, mert a tiszta levegőt, egészséges kertvárosias környezetet nem szabad feláldozni csak azért, hogy több pénze legyen az Önkormányzatnak – lásd  Kerox esete. De egy üzleti vállalkozás sem nézheti  csak a pénzt, csak a hasznot…

Véleményem  az, hogy a várossá válás előnyeit ki kell használnunk, de meg kell őrizni a kertvárosias településképet, óvni zöld területeinket, ápolni  közösségünk múltját, erősíteni közösségeink összetartó erejét, s olyan településsé válni ahol az itt lakók jól érzik továbbra is magukat.

Bogó László

képviselő  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése