2015. május 17., vasárnap

az április hónap fontosabb eseményeiről...

az áprilisi hónap fontosabb eseményeiről…

-          - TIGÁZ  épületeinek a megnézésére április 2.-ra hívtunk tervezőket, akik részére egy ötletpályázatot akarunk kiírni, hogy ki milyen elrendezésben tudja elképzelni az iskolai osztályok elhelyezését, tanárit, étkezőt, stb. szükséges helységeket.  Kiderült, hogy a TIGÁZ-nak nincs teljes tervdokumentációja, 1-2 alaprajza van, de nem teljes.

-         -  kiderült, hogy a 2 TIGÁZ  cég a TIGÁZ DO és a TIGÁZ Zrt rosszul ’adta’ el a telephelyet egymásnak- így új szerződéseket kell kötni – ez áprilisban sem, de májusban sem rendeződött mert a TIGÁZ  illetékes  külföldi tulajdonosainak az aláírása lassan kerül a papírokra…

-          - A HÉSZ – Helyi Építési Szabályzat  -  új verziója ( 2008-ban volt utolsó elfogadása) a  1,5 éves előkészítő szakasz befejezéséhez közeledik. Több ülésen tekintjük át a várostervező mérnők Kft-vel a települési kéréseket, változásokat ill. javaslatokat. Ennek a lezárása májusban fog megtörténni, majd lakossági véleményezésre kerül, s júniusban fogjuk elfogadni, majd szakhatóságok fogják véleményezni, s cirka október-novemberben lesz hatályos.

-         -  az új weblap szerkesztése is folyamatban van, május végére várható az új megjelenése.

-          - április 15.-én rendkívüli ülést tartottunk; - Nagygejőc kárpátaljai partnertelepülés lakosainak a nehéz anyagi helyzetükön segítsünk – a gyűjtésen 337 eFt-t gyűlt össze s a testület 500 e Ft-ot tett hozzá, melyet április 21-22-én adtuk át Spéth Gézával az ukrán magyar nagykövetség közreműködésével, melyen a nagyggejőci testülettartós élelmiszert adott át 500 családnak.

-       -    rendkívüli ülésen még napirend volt;
-          - DTC-vel kapcsolatos szerződés meghosszabbítása, azért mert a vagyon növekedés ami a pályán történt-történik a TAO pénzekből , annak a szerződésben való rögzítése és annak az értékének meghatározása ami a valós befektetés6 beruházás a Sportközpontban.

-          - Testületi ülésen döntöttünk a nemzetiségi önkormányzatok támogatásáról.  A költségvetésben 1 millió Ft lett erre elkülönítve, melyet egy alap-támogatásra  és létszámarányosra bontottunk szét ( 2011-es népszámlálási adatok alapján lett a szétosztása)

-          - negyedik napirendben pedig a ciklusprogram első olvasatát fogadtuk el, melyet azóta több kiegészítés követett, amelynek a végleges elfogadása majd a lakossági vélemények ill. közmeghallgatás- június 1. hétfő 18 óra – után lesz.

-          - április 17. iskola új szárnyának átadása – erről mindenki hallott.  Ez az önkormányzatnak 95 millió Ft-ába és a NSK-nak 31 millió Ft-jába került, valamint a bejárat ilyen formájú kialakítása, mivel nem volt a tervekben, sem az az úttest, parkoló kialakítása , ez 4,2 millió Ft-al még a kiadásokat megemelte. De úgy hisszük ez a bejárat, járda, úttest- parkoló kialakítása kellett hozzá.

-          -  A felső-kőbányában az üregeket le kellett kerítenünk az életveszélyes helyzet miatt. A üregek mennyezete megrepedezett, egy sziklatömb levált tavaly augusztusban. Tavaly beadott Vis maior pályázaton nyertünk a helyreállításra, aminek a kiviteli tervei készülnek. Azóta új repedések keletkeztek, amik miatt újra be kéne adni Vis maiorra pályázatot,… hol a vége, ezt szeretnénk megtudni! 10-11 éve lett a Kőbánya átadva, most újra helyre kell állítani, meddig bírják az üregek mennyezete …?

-         -  testületi ülés 23.-án volt az ülésről hangfelvétel készül amit az önkormányzat TV-n lehet meghallgatni  http://onkormanyzatitv.hu/index.php?viewMode=&filter=&onkorm=121
van olyan adás amelyet 400-an hallgattak meg már.

-          - a testületi ülés napirendjeiből 3-at emelnék ki – civil szervezetek támogatása – több  támogatást kapott a civil szervezetek 70 %-a, a DTC-nél csak a gyerekutánpótlásra 1,3 millió Ft-ot és egy amatőr csapat beindítására 300 eFt támogatást szavaztunk meg, amennyiben a 2014-es elszámolásuk rendben lesz.

-          - Az  önálló  Művészeti iskola létrehozását támogató nyilatkozatot adtunk ki a  Érd körzeti KLK-nek, aki beadta  a központba.

-         -  újabb sportolási lehetőségek megteremtésére írtunk ki pályázatokat ill. kezdtük el az előkészítését – sípálya. bringapark,


-         -  április 29-30-május 1 volt az EU projekt, melyben részt veszünk 8 másik várossal- görög, bulgár, lengyel,2 olasz, német, erdélyi, és Diósd . Téma nagyon aktuális migráció- vándorlás-keveredés- napjaink aktuális témája és gondja. Dr Tálas Péter dékán adott egy átfogó képet az egész világról ill. Európáról régen és ma –ennek a mozgató elemeiről, Magyarországi helyzetről. Ami minket illett a sváb őseink betelepülése 400 évvel ez elölről ill. erdélyi magyarok betelepülése, az ami aktualitását adja a mi településünknek is. A projektre 14 000 euro-t kaptunk, mellyel az itteni programot és majd a többi helyre való utazást kell fedeznünk – ebből maradni fog pénz a nagygejőci és a marosvécsi  gyerek táborozására is – gondoljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése