2014. április 3., csütörtök

Lehet szavazni régi lakcímekkel is! NVI döntése ( Nemzeti Választási Iroda)


Máshol is ugyan ez a probléma felvetődött, a 
Nemzeti Választási Iroda állást foglalt:

A „kommunista” vagy más utcanevek megváltoztatásakor sokan nem cseréltették ki a lakcímkártyájukat. Az NVI azt mondja, hogy így is szavazhatnak.

Meglepetés érheti vasárnap azt a szavazót, akinek átnevezték az utcáját, esetleg a házszámokat sorolták át: más szerepel a lakcímkártyáján, más a névjegyzékben. Sokan tudnak ugyan arról, hogy az átkeresztelés megtörtént, mégsem íratták át a lakcímkártyájukra és más hivatalos papírjaikra  az új utcanevet vagy házszámot.
Jellemzően így vannak ezzel sokan azok közül, akiknek még régi (zsebkönyvszerű) személyi igazolványuk van. Évekig gond nélkül lehet élni a régi lakcímmel, a postás még azt is ismeri, hogy merről nyílik valaki  postaládája. Arról nem is beszélve, hogy az utca- és házszámtáblákat sokszor úgy „cserélik le” hivatalosan, hogy a falon a régi is fent marad.  Valószínűleg az sem tűnt fel sokaknak, hogy a választási értesítésben az utcája már az új nevén szerepel, mert valószínűleg a saját címét nem nézegette senki az iraton, csak azt, hogy hová kell mennie szavazni.

Előfordulhat tehát, hogy vasárnap valaki azzal szembesül, amikor ellenőrzik az adatait a szavazólap-átvétel előtt, hogy bár nem költözött el, az őt igazoló okmányokon más cím szerepel, mint ami a választási névjegyzékben. A következő napokban el lehet intézni az okmányirodákban a lakcímcserét, de aki ezt nem tudja megtenni, még nyugodtan elmehet szavazni – tudtuk meg a Nemzeti Választási Irodától (NVI).

A „régi” lakcímeket is hitelesnek fogadják el

– az NVI ezt a tájékoztatást adta a VS.hu kérdésére. Eszerint ha valakinek a lakcíme (utcaneve, házszáma) csak azért változott meg, mert azt hivatalosan átnevezték vagy átszámozták, voksolhat majd vasárnap.


A cikk erről:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése