2013. június 21., péntek

2013 Február


2013. február 6-án 16 óra Rendkívüli Képviselő-testületi ülése.

Az ülés helye: Polgármesteri Iroda


  1. Székely zászló kitűzéséről
 Szabolcs Attila, Budapest XXII. kerületének polgármestere és Németh Zoltán, a kerület országgyűlési képviselője felhívást intézett a többi magyarországi településhez, amelyben arra kérik őket: vállaljanak szolidaritást a székelyföldi polgármesterekkel és valamennyi erdélyi magyarral, hogy érezzék, nemcsak a paragrafusokban él a nemzeti összetartozás.
Az önkormányzati határozatot mindannyian elfogadtuk:

Diósd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete:
  1. szolidaritást vállalt a székelyföldi településekkel szimbólumaik szabad használatáért folytatott küzdelmükben, ezért a székely zászlót kihelyezteti a Polgármesteri Hivatal homlokzatára,
felkéri a jegyzőt, hogy a zászló kihelyezéséről gondoskodjon

Az Ünnepélyes kitűzése február 09-én szombaton 17 órakor lesz.



Diósd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testület ülése
2013. február 14-én 16:00 óra

                                  
Spéth Géza polgármester
Polgármester köszönt és megállapítja, hogy a Képviselő-testület 5 fővel határozatképes. Késését jelezte Eőry Zsolt képviselő és Kőhidi Tamás képviselő. Igazoltan távol dr. Ostorházi László és Sohajda István képviselő urak.
A napirendi pontokhoz lusz javaslat:
PÓT 4/A. A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2009. (V.25.) ör. módosításáról,
PÓT 4/B. A Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 21/2009. (XI. 1.) számú önkormányzati rendelet módosításáról,
PÓT 17. Az informatikai rendszerüzemeltetési és tanácsadási szerződés meghosszabbításáról.
Kérem, aki egyet ért a kiegészített napirendi pontokkal, szavazzon.

 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadtuk a napirendeket.

Mivel sem Ostorházi Úr sem Sohajda Úr nem volt jelen a TFBiz részéről, így Mezőfi László külső tag olvasta fel, ismertette a bizottsági határozatokat.

1.      Beszámoló a két ülés közötti fontosabb eseményekről – elfogadtuk a tájékoztatást.

2.      Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról -elfogadtuk

3.      …./2013 (I.31.) számú rendelete Diósd Nagyközség Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

ezt a napirendet Szita László könyvvizsgáló érkezésekor  tárgyaltuk.
A Pénzügyi Bizottság az első olvasatnál megfogalmazott hiányosságokat plusz költségeket, átcsoportosítást a Pénzügyi oszt elvégezte a más javaslatokkal együtt. A Bizottság felhívja a figyelmet a költségvetés feszítettségére, a kiadási sorok betartására, a takarékos gazdálkodásra!
Szita László könyvvizsgáló
Elvégeztük Diósd Nagyközség Önkormányzata 2013. évi költségvetési rendelettervezetének vizsgálatát.
Véleményünk szerint a rendelettervezet előterjesztése a vonatkozó előírásoknak megfelelően történt, tartalma összhangban van a jogszabályi követelményekkel. Nem jutott a tudomásunk olyan lényeges információ, amely a bevételi és a kiadási előirányzatok megalapozottságát érintené.
A tervezett bevételek és kiadások a rendelkezésünkre álló információk alapján reálisnak minősíthetők. A költségvetés végrehajtása során fontosnak tartjuk a hatékony gazdálkodást, a költségvetés betartását, a feladatfinanszírozásra biztosított támogatás felhasználását….
Összességében megállapítható, hogy a költségvetés egyensúlya az előző évi pénzmaradvány és a fejlesztési hitel tervezésével biztosítható. A működési  költségvetés bevételei meghaladják a működési kiadásokat, a többlet a felhalmozási célú költségvetésbe kerül átcsoportosításra. A felhalmozási célú hitellel megvalósult beruházások az önkormányzat vagyonát növelik.
A költségvetés végrehajtása év közben a tervezett bevételek beszedésével, szigorú gazdálkodással biztosítható.

A költségvetést egyhangúan elfogadtuk.

Az ÁMK pedagógusainak az átvételével az Ő illetményükön/bérükön felül összességében ca. 100 millió Ft-al többet vitt el az Állam.

4.      A lakás és helyiségbérleti rendelet felülvizsgálata- nem emeltünk díjakat, elfogadtuk a 2012-es bérleti díjakat.

4/A. A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2009. (V.25.) ör módosításáról
módosítani kellett a jogszabály változások miatt – Jegyző-aljegyzői státuszt:
Dr. Szabó Ferenc jegyző
Az új önkormányzati törvény január 1-én hatályba lépett módosításai sok új szabályozást tartalmaznak, többek között a jegyző és az aljegyző kinevezési joga a képviselő-testület jogköréből átkerült a polgármester hatáskörébe. A kialakult új intézményrendszer részként a Diósd Nagyközség Önkormányzat Polgármesteri Hivatala, Diósdi Polgármesteri Hivatal néven működik tovább.


4/B.     A Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 21/2009. (XI. 1.) számú önkormányzati rendelet módosításáról- elfogadtuk

5.      Járőrszolgálat támogatásáról –
Balog János diósdi Rendőrőrs parancsnoka azzal kéréssel fordult a képviselő-testülethez, hogy szabadidős rendőri járőrszolgálatot támogatásban részesítse. Kérelmének indokai az alábbiak:
A „látható rendőrség”megvalósítása érdekében szeretnének gyalogos járőrszolgálatot végrehajtani a településen többletszolgálatból. Ez a gyakorlatban márciustól szeptember végéig napi 4 órában történő gyalogos szolgálatot jelentene, amit az önkormányzat közterület felügyelőjével közösen kerülne végrehajtásra. Több kitétel, javaslat elhangzott, ellenőrzés, beszámoló, közterület felügyelővel együtt, végül elfogadtuk az előterjesztést:

Diósd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete:

1.      támogatja másodállásos járőrszolgálat működését a településen márciustól szeptember végéig heti 5 nap időtartamban, bruttó 8800 Ft/ nap összegben,
2.      felkéri a jegyzőt, hogy a közterület-felügyelő szolgálat beosztását hangolja össze a gyalogos járőrszolgálattal, különös tekintettel az esti járőrözés lehetőségére,
3.      a bizottság kéri, hogy a járőrszolgálat időbeosztása nyáron az esti órákra orientálódjon,
4.      a járőrszolgálatba legyen bevonva az Érdi Városi Polgárőr Egyesület is,
5.      felkéri a jegyzőt, hogy az 1. ponthoz szükséges összeget a költségvetésbe tervezze be,
6.      felhatalmazza a polgármestert a megállapodás aláírására, a jegyzőt az ellenjegyzésre.


6.      Északpesti Református Egyházmegye kérelméről - a kérést elfogadtuk:
      Diósd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete:

1.       hozzájárulását adja a református egyház ideiglenes, ingyenes teremhasználatához, a Kisiskola szolgálati lakásának nagyobbik szobájában,
2.      felhatalmazza a polgármestert a megállapodás aláírására, a jegyzőt az ellenjegyzésre


7.      Római Katolikus Templom felújításáról – a templom felújítására 2 millió Ft támogatást szavaztunk meg.

8.      A civil szervezetek elszámolása a 2012. évben nyújtott támogatás felhasználásáról- átnéztem a beadott anyagokat és a Pénzügyi Bizottsági részletesen átbeszéltük a belső ellenőrrel aki a jelentést lette a testület elé, sok hiányosságot találtunk. A hiánypótlásra 7 napot adtunk a civil szervezeteknek.

9.      A Nyugdíjas Klub kérelméről – elfogadtuk s 2013-ra 270 eFt támogatásban részesítjük.

10.  A helyi önszerveződő közösséges pénzügyi támogatásának pályázatáról –

A Pénzügyi A Bizottság kéri, hogy a pályázat egészüljön ki a Belső ellenőr által javasolt nyilatkozattal, elszámoló adatlappal.  elfogadtuk a határozatot.

11.  A német cserediák program támogatásáról –döntöttünk, 150 eFt különítünk el erre.

12.  A Diósd, 1288 hrsz-ú ingatlanon fennálló elővásárlási jogról – lemondtunk az elővásárlási jogunkról.

13.  2013. évi helyiségbérleti díjakról- kiegészítés – már volt napirenden, elfogadtuk

Intézmény
Bérelt helyiség
2013. évi javasolt bérleti díj
ÁMK
Tanterem, Tanfolyam
 2 000 Ft/óra
ÁMK
Szakkör

ingyenes
Kék Géza Műv. Ház
Sportközpont Klubhelység
2 500 Ft/óra

14.  3689/4 hrsz-ú ingatlan ajándékozásáról – út céljára átvettük,

15.  Tájékoztató a Tavaszköszöntő programtervezetéről – tervezetet elfogadtuk,

a PB kérte a költségvetését a rendezvénynek.

16.  Tájékoztató a Polgármesteri hatáskörben kifizetett segélyekről- tudomásul vettük,

17.  Az informatikai rendszer üzemeltetési és tanácsadási szerződés   
meghosszabbításáról- Javasoltam, hogy más cégtől is kérjünk be ajánlatot , ne csak a régit automatikusan bízzuk meg, nem fogadták el, így tartózkodtam.


ZÁRT ÜLÉS:

Z/1.     1 napirend volt.

,

Diósd Község Önkormányzat Képviselő-testületének
2013. február 26-án tartandó rendkívüli ülés

Levélben kértem a Polgármester Urat, hogy vegyük napirendre a KEROX Kft beruházását.
A lakosok szóltak, hogy a Kerox kft beadta újra  fröccsöntő üzem engedélyezési terveit a Járási Hivatalnak. Ez ügyben kértem tájékoztatást, de a diósdi Hivatalhoz már nem tartozik az Építéshatósági jogkör, hanem a Járáshoz. Egy lehetséges alternatíva ajánlását gondoltam, azaz egy másik terület ajánlását az üzem számára a jelenlegi  helyett, ez volt a javaslatom lényege.

Előterjesztés
Diósd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. február 26-án tartandó rendkívüli ülésére
 képviselői indítvány a Diósd 2321/7 hrsz-ú ingatlannal kapcsolatban

Tisztelt Képviselő-testület!


Alulírott Bogó László Képviselő, a Pénzügyi bizottság elnöke indítványozom, hogy a Önkormányzat sürgősséggel tárgyalja meg a Kerox Kft  Tisza – Tó – Petőfi utcák által határolt területének elcserélését.

Tudomásomra jutott, hogy a Kerox  Kft  újra engedélyeztetni akarja a Tisza utcai telkére műanyag fröccsöntő csarnok építését - működtetését, amit már be is  adott az illetékes szervekhez.

Emlékeztetni szeretném a Tisztelt Képviselő Urakat, hogy ez ügyben  a lakosság már  nemtetszését kifejezte, s megnyugodni látszottak a kedélyek azzal, hogy a Kerox  Kft elállt a szándékétól. Most ezt újra szándékozik indítani.

Javaslom, hogy a Önkormányzat vizsgálja meg  a Kerox Kft bevonásával egy lehetséges ingatlan cserét, az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanjai figyelembe vételével, mely alkalmas a tervezett tevékenységre.

…/2013. (II. 26.) diósdi öh. a Diósd 2321/7 hrsz-ú ingatlannal kapcsolatban
Diósd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete megvizsgálja a Diósd 2321/7 hrsz-ú ingatlan esetleges cseréjét önkormányzati tulajdonú ingatlanra, tekintettel a tervezett beruházásra.

Felelős: Bogó László képviselő
Határidő: azonnal

Diósd, 2013. február 25.
Bogó László                         
                                                                                                   Képviselő


Számba vettük a lehetőségeket,  én több alternatív javaslatot mondtam;
pl:
1., Csapágy Gyár  - csere alapot felajánlani – 3-as csere/ 2 –es csere – a koreaikak drágán akarták- egyszer próbálkoztunk,
2., papi földek területe? – Nagytétény/ Érd ipari terület felé- sok tulajdonosa van,
3., Törökbálinttól terület csere? Hogy áll? – ez felvetődött egy másik ügy kapcsán - lehetőség
4., Iparterületen aki nem kezdett bele- üres terület, - tárgyalni kellene..
5., terület átsorolás -
6.,  Kludi átköltöztetése- csere?

Probléma - Gksz – Gip  különbség
-          légszennyezés, környezetkárosítás, egészségügyi károsodás,
-          szakhatóságok – véleménye?
A felvetett lehetőségeket nem látják megvalósíthatónak rövid távon, s Kerox szándéka is kell hozzá.
..”Ilyen jó adófizetőt meg kell tartani..”, ..”ha kiesik a bevétel akkor nagy bajba kerül az Önkormányzat…”

A vége csak az lett, hogy a Hivatal figyelemmel kíséri a fejleményeket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése